Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Όταν το Σαχέλ μας απασχολεί περισσότερο από το Αιγαίο, κάτι δεν πάει καλά!


Η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ για τη συμμετοχή του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Άτυπη Συνάντηση Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βρέστη της Γαλλίας, έχει ενδιαφέρον ,γιατί προκύπτει ότι μιλάμε πολύ άνετα για τους κινδύνους της ευρωπαϊκής ασφάλειας στο Σαχέλ, αλλά δυσκολευόμαστε να μιλήσουμε ανοιχτά για τη χώρα που έχει κάνει άνω κάτω την περιοχή και λέγεται Τουρκία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης συμμετείχε σε κοινό Γεύμα Εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων επί του αναθεωρημένου σχεδίου της «Στρατηγικής Πυξίδας» της Ε.Ε. στις παρεμβάσεις του υπογράμμισε ότι συμμεριζόμαστε πλήρως τις ανησυχίες από την επέκταση της δράσης μισθοφορικών και παραστρατιωτικών οργανώσεων στο Σαχέλ και σε άλλες περιοχές, που είναι σημαντικές για την άμυνα και την ασφάλεια της Ε.Ε. Ευρύτερος στόχος θα πρέπει να είναι η ανάσχεση της δραστηριότητας των οργανώσεων αυτών και οι κυβερνήσεις να τεθούν ευθέως προ των ευθυνών τους ως προς την επιλογή των εταίρων τους». 

Λίγο παρακάτω αναφέρεται:« Όσον αφορά στη Στρατηγική Πυξίδα υπογράμμισε ότι αποτελεί το μέσο για τη δημιουργία Κοινής Στρατηγικής Κουλτούρας και πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις προκλήσεις ασφαλείας και απειλές που αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη – μέλη της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα και με  την ανάλυση απειλών επί της οποίας εδράζεται η Στρατηγική Πυξίδα».

Θα ήταν λογικό κάθε υπουργός Άμυνας ή Εξωτερικών να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για να εκθέτει με έντονο και επίμονο τρόπο όσα κάνει η Τουρκία στην περιοχή, ειδικά εναντίον της Ελλάδας. Δείχνουμε σα να φοβόμαστε να μιλήσουμε, να φωνάξουμε, να κάνουμε φασαρία, να γίνουμε κουραστικά φορτικοί στους Ευρωπαίους που έχουν βολευτεί πολύ με τη σιωπή μας. Παριστάνουμε τι ακριβώς; Τα καλά παιδιά της Ευρώπης; Παριστάνουμε τους «αφ΄υψηλού Ευρωπαίους» που …δεν πέφτουμε στο επίπεδο του «ανατολίτη Ερντογάν»; 

Και τέλος τι είδους εμμονή είναι αυτή με το Σαχέλ που το ανακαλύψαμε μετά από τις υπογραφές με τους Γάλλους; Μας προετοιμάζει για κάτι ο κ.Παναγιωτόπουλος; Μήπως είναι προτιμότερο να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στο Αιγαίο , στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, όπου τα συμφέροντα μας απειλούνται ανοιχτά;

 





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια