Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Υποκλοπές: Ε.Υ.Π, Αντιτρομοκρατική, ΔΙ.Δ.Α.Π, αντίπαλοι ή σύμμαχοι;


Ε.Υ.Π – Δ.Α.Ε.Ε.Β – ΔΙ.Δ.Α.Π

Ποιον εξυπηρετούν οι τρεις υπηρεσίες επισυνδέσεων που λειτουργούν παράλληλα στην Ελλάδα;

 

Τελευταία πολλά δημοσιεύματα αναφέρονται στις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων από υπηρεσίες και στην παραβίαση των ατομικών ελευθεριών και διεθνών συμβάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση.

Η εργαλειοποίηση κρατικών υπηρεσιών που ασχολούνται με παρακολουθήσεις από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, για να πλήξουν του πολιτικούς τους αντιπάλους, και οι ενδοϋπηρεσιακές «κόντρες» για να πληγούν «αντίπαλοι», δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Απλά εδώ και 2,5 χρόνια έχει χαθεί κάθε μέτρο, προκαλώντας αντιδράσεις που η κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει επικοινωνιακά δίχως να τα καταφέρνει, αφού τα γεγονότα στο επόμενο λεπτό τη διαψεύδουν.

 

Τα SYBORG

Το 2007 έπειτα από διαγωνισμό, που είχε δραματικό τέλος αφού το 2013 οδήγησε στη φυλακή τον μειοδότη του, το Ελληνικό δημόσιο προμηθεύτηκε 2 υπερσύγχρονα Γερμανικά πανάκριβα συστήματα επισυνδέσεων, δηλαδή συστημάτων καταγραφής όχι μόνο των στοιχείων αλλά και του περιεχομένου των επικοινωνιών μέχρι και 3.000 παρακολουθούμενων «στόχων» κάθε φορά!  Μάλιστα, εκτός της «κλασικής» καταγραφής ήχου από σταθερά, κινητά και δορυφορικά τηλέφωνα, οι προδιαγραφές περιελάμβαναν την καταγραφή εικόνας – MMS, τηλεδιασκέψεων κ.λπ. – αλλά και e-mail! Από κάθε «στόχο» μπορούσαν να παρακολουθούνται έως και 10 μέσα επικοινωνίας (τηλέφωνα, e-mail, site, κοκ).  Το ένα εξ αυτών, το εγκατέστησε στην Ε.Υ.Π και το δεύτερο στην Αντιτρομοκρατική (Δ.Α.Ε.Ε.Β).

 

 

Η ΔΙ.Δ.Α.Π

Το 2014 η ΕΛ.ΑΣ εισηγήθηκε και η τότε κυβέρνηση αποφάσισε την ίδρυση της ΔΙ.Δ.Α.Π. (Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών) η οποία αποτελεί σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην επίσημη ιστοσελίδα της,  την Κεντρική Αρχή Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκληματικότητας και ιδίως του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Τρομοκρατίας.

Η ΔΙ.Δ.Α.Π εξοπλίστηκε και αυτή με υπερσύγχρονα συστήματα επισυνδέσεων, αλλά παράλληλα συνέχισε να βρίσκεται σε λειτουργία το εγκατεστημένο από το 2007 Γερμανικό σύστημα επισυνδέσεων Syborg,  στην Αντιτρομοκρατική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ.

 

 

ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Σήμερα λειτουργούν και οι τρεις αυτές υπηρεσίες Ε.Υ.Π – Δ.Α.Ε.Ε.Β – ΔΙ.Δ.Α.Π με τα συστήματα επισυνδέσεων,  και δεν είναι λίγες οι φορές που οι «στόχοι» μπερδεύονται,  αφού με το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία ασχολούνται και οι τρεις υπηρεσίες, δημιουργώντας κακό «ανταγωνισμό» που σίγουρα δεν οδηγεί σε επιτυχίες, αλλά το αντίθετο.

 

 

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Η συλλογή ή διοχέτευση, η ανάλυση και η διαφύλαξη πληροφοριών,  είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ασφάλειας κάθε κράτους και αυτός είναι ο σκοπός της ίδρυσης και λειτουργίας εξειδικευμένων υπηρεσιών.

Σημαίες της Τουρκίας και της Ελλάδας που χρωματίζονται αντιμετώπιση δύο στη σφιγγμένη πυγμών Στοκ Εικόνες - εικόνα από : 119099576

Όταν σε ένα κράτος, υπάρχουν και λειτουργούν παράλληλα τρεις υπηρεσίες με ίδιο αντικείμενο, ούτε η εξέλιξη και η επίτευξη στόχων είναι σίγουρη,  αλλά ούτε και η διερεύνηση διαρροής θα είναι δυνατή,  όταν και όποτε αυτή συμβεί. Το κυριότερο… σπαταλούνται αναίτια οικονομικοί πόροι και το εξειδικευμένο προσωπικό σε τρεις κατευθύνσεις, αποδυναμώνοντας έτη περαιτέρω την ενίσχυση και λειτουργία τους.

Όπως αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, η φιλοσοφία του απορρήτου της λειτουργίας τέτοιου είδους υπηρεσιών παραβιάζεται, αφού όπως αυτές λειτουργούν στην Ελλάδα σήμερα, είναι δύσκολη η διασφάλιση της ορθής λειτουργίας και αποτελεσματικότητάς τους.

Δεν είναι λίγες οι φορές που σχηματίστηκαν δικογραφίες χιλιάδων σελίδων,  με υλικό επισυνδέσεων χιλιάδων ωρών, οι οποίες οδήγησαν σε φιάσκο των κρατικών υπηρεσιών,  και αθώωση των επίορκων και διαπλεκόμενων κατηγορούμενων, εξαιτίας «αστοχίας» των υπαλλήλων που οργάνωσαν την επιχείρηση,  ή «ακατάληπτων» συνομιλιών.

 

 

Η ΟΡΑΤΗ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ούτε το χακάρισμα ιστοσελίδων υπουργείων,

Ούτε η εισβολή στον Έβρο,

Ούτε η «εισβολή» σκαφών από το Αιγαίο με εκατοντάδες λαθρομετανάστες,

Ούτε οι δολοφονίες ανθρώπων της νύχτας και δημοσιογράφου,

Ούτε το λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων, όπλων  & ποτών,

κατορθώθηκε να αποτραπούν, ή να εξιχνιαστούν, παρά του ότι τρεις κρατικές υπηρεσίες ακούν και παρακολουθούν τα πάντα και η σημερινή κυβέρνηση «επένδυσε» εκατομμύρια ευρώ σε Hardware και software, τοποθετώντας στην ηγεσία της κορωνίδας των υπηρεσιών αυτών, την Ε.Υ.Π, τον κ Παναγιώτη Κοντολέοντα γενικό διευθυντή Ι.Ε.Π.Υ.Α , ο οποίος στερείται εξειδικευμένων γνώσεων ώστε να τη διοικήσει επαρκώς!

Tα έργα και οι ημέρες του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, πριν και μετά το διορισμό του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

 

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε με διαρροή εγγράφων μέσα από την Ε.Υ.Π, πως η υπηρεσία  παρακολουθούσε  εργαζόμενους στο προσφυγικό και τον δημοσιογράφο Σταύρο Μαλιχούδη .

Συμπληρωματικά λοιπόν στην Ε.Υ.Π που παρακολουθεί τους πολίτες, το ίδιο αλλά για άλλους λόγους κάνουν η ΔΙ.Δ.Α.Π.  και η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. Όσον αφορά την τελευταία, πλήθος παρελθοντικών υποθέσεων αναδύει ακόμα και οσμή σκευωρίας. Μάλιστα, από τις «δεξαμενές υπόπτων» έχουν ανασυρθεί άτομα που κατηγορήθηκαν ως ένοχοι, αν και στην πορεία αθωώθηκαν στα δικαστήρια.

 

 

ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΞΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΠΙΣΥΝΔΕΣΕΩΝ

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε πως η Ισραηλινή NSO με παγκόσμια παρουσία, παραγωγός εταιρεία του Pegasus,  ενός interception software που έχει πελάτες κράτη και κυβερνήσεις, (VIDEO)  είχε δραστηριοποιηθεί και στη χώρα μας, δίχως να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Αντίθετα στην Κύπρο,  το κράτος επέβαλλε πρόστιμο 1.000.000 € στην εταιρεία WiSpear, για την παράνομη χρήση του λογισμικού της NSO στην επικράτεια.

Questions raised over spy van in Cyprus, KNEWSΣτις δύο εβδομάδες των γιορτών μάθαμε τα εξής: ότι ένα state-of-the-art λογισμικό παρακολούθησης ονόματι Predator έχει πελάτες και στην Ελλάδα· και ότι με εντολή της κυβέρνησης η Ε.Υ.Π έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί πολίτες χωρίς εκείνοι να το μάθουν ποτέ, καταπατώντας με έναν ακόμη τρόπο την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Μάλιστα, όσον αφορά το δεύτερο, οι ενστάσεις που προέβαλλε η Αρχή για την Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης, αντιμετωπίστηκαν με μία ακόμα εκστρατεία λάσπης εναντίον της από φιλότιμα μέσα ενημέρωσης.

 

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Ε.Υ.Π

Με έναν fast-track διαγωνισμό, τον Φεβρουάριο η Ε.Υ.Π προμηθεύτηκε ένα υπερσύγχρονο σύστημα υποκλοπών για εφαρμογές messaging (Viber, WhatsApp και άλλων) το οποίο, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα τριπλασιάζει τη δυνατότητα παρακολούθησης. Επιπλέον σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η Ε.Υ.Π προμηθεύτηκε φορητά συστήματα παρακολούθησης από διάφορες χώρες, κάτι το οποίο σημαίνει διαφορετική “αρχιτεκτονική” και φιλοσοφία των συστημάτων,  αναγκάζοντας τους χειριστές να αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα κατά τη χρήση τους, και το κράτος να καταβάλει μεγάλα ποσά για την αναβάθμιση και συντήρησή τους.

 

 

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ Ε.Υ.Π ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

Ακόμα χειρότερα όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από τις ημέρες της προηγούμενης κυβέρνησης και διοίκησης της Ε.Υ.Π υπό τον Γιάννη Ρουμπάτη, στα πλαίσια συλλογής στοιχείων για τους πολιτικούς της αντιπάλους, η υπηρεσία είχε συλλέξει στοιχεία για μια εφιαλτική διασύνδεση «γαλάζιων» ή συμπαθούντων τη γαλάζια παράταξη πολιτικών με το οργανωμένο έγκλημα, κυκλώματα σωματεμπορίας, αστυνομικούς και δικαστικούς. Το «παρακράτος» για το οποίο έκανε λόγο τον Ιούλιο του 2020 ο ΣΥΡΙΖΑ,  φαίνεται ανεπαρκής όρος για να χαρακτηρίσει τα συμπεράσματα που έβγαιναν από τους διαλόγους που κατέγραψαν τα βαλιτσάκια. Αν και η υπόθεση αυτή οδηγείται σε φιάσκο, για διάφορους λόγους,  η ουσία υπήρξε… Και είναι μάλλον αδύνατον να μην υποψιαστεί κανείς,  ότι εκτός από την ασυδοσία εκατομμυρίων ευρώ στην αλόγιστη προμήθεια hardware και εξειδικευμένου Software και χρήση τεχνολογιών παρακολούθησης, οι εκκαθαρίσεις στην Ε.Υ.Π μπορεί να αποσκοπούν και στο κλείσιμο της κάνουλας των πληροφοριών για αυτή την υπόθεση.

 

 

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ Ε.Υ.Π ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Και φυσικά, όλα αυτά ακολουθούν μια μακρά διετία «περίεργων» φαινομένων στην Ε.Υ.Π, ενώ αξίζει να θυμίζουμε συνεχώς ότι μια από τις πρώτες κινήσεις αυτής της κυβέρνησης το καλοκαίρι του 2019, ήταν να τεθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών απευθείας υπό τον έλεγχο του ίδιου του πρωθυπουργού, συνήθης τακτική σε αρκετά κράτη.

Από την αρχή αυτής της διακυβέρνησης, η Ε.Υ.Π αντιμετωπίσθηκε ως μείζον θέμα. Ήδη στα τέλη του 2019, η κυβέρνηση έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, καταβάλλοντας μεγάλο νομοθετικό κόπο, για να τοποθετήσει ως διοικητή της Ε.Υ.Π το συγκεκριμένο πρόσωπο, που δεν πληρούσε τα απαιτούμενα από τον νόμο προσόντα, αλλά ούτε και τα ουσιαστικά, αφού ο Παναγιώτης Κοντολέων που επιλέχθηκε, εκτός των άλλων που δεν διαθέτει, δεν διαθέτει και γνώσεις  στον τομέα του Inteligence. Είναι δε η πρώτη φορά στα χρονικά της υπηρεσίας,  που ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ξεσηκώθηκε, και   απεύθυνε επιστολή στον πρωθυπουργό της χώρας  Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας την απομάκρυνσή του διοικητή της, ως ΑΝΕΠΑΡΚΗ !

Τελικά απομακρύνθηκαν 150 έμπειροι υπάλληλοι, αλλά ο «ανεπαρκής»  διοικητής σε πείσμα της κυβέρνησης,  παρέμεινε και ας είναι ακατάλληλος,  σύμφωνα με την ανακοίνωση των έμπειρων εργαζομένων.

 

Είναι ξεκάθαρο, ότι η τάση ελέγχου και κυβερνητικής χρήσης των υπηρεσιών της Ε.Υ.Π προϋπήρχε, αλλά επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη γιγαντώθηκε.

Οι πολιτικοί των εκάστοτε κυβερνήσεων,  στην προσπάθειά τους να ελέγξουν τα πάντα, και το κυριότερο τους πολιτικούς τους αντιπάλους με τη χρήση των τεχνολογικών δυνατοτήτων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ή και των υπολοίπων κρατικών υπηρεσιών εφάμιλλων δυνατοτήτων, δεν αντιλαμβάνονται ότι καθίστανται όμηροι οι ίδιοι. Όμηροι των δικών τους πρακτικών, αφού οι ίδιοι πρώτοι και καλύτεροι παραβιάζουν τον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας (Ε.Κ.Α) που διέπει τη λειτουργία της. Και εκεί κάποιοι εξ αυτών οδηγούνται και θα οδηγηθούν στο κατώφλι της Εισαγγελίας. Το αν τελικά θα βρεθεί κάποιος από αυτούς κρατούμενος, όπως την προηγούμενη εβδομάδα ο Διευθυντής Πληροφοριών της Δανίας και σήμερα ο πρώην υπουργός άμυνας της χώρας ή όχι, είναι θέμα αποδείξεων και «συγκυριών», οι οποίες κάποιες φορές δεν βοηθούν…

Η πρόσκαιρη ψευδαίσθηση της υπεροχής της εξουσίας και η αλαζονεία που προκαλεί, δεν έχει καμιά σχέση με την αδυσώπητη πραγματικότητα της κοινωνίας των μυστικών υπηρεσιών, η οποία ποτέ δεν ξεχνά…

 

Γιατί στην πραγματικότητα πέρα από μερικά σχόλια στον στενό οικογενειακό κύκλο των εξειδικευμένων μέσων ενημέρωσης, την επικαιρότητα δεν την απασχόλησε ποτέ η απόφαση της κυβέρνησης στις αρχές Δεκέμβρη,  να προβεί στις μετατάξεις που θα απομάκρυναν από κάθε αρμοδιότητα τα έμπειρα στελέχη εντός της Ε.Υ.Π, που δεν είναι της αρεσκείας της. Συνδικαλιστές της Ε.Υ.Π έκαναν λόγο για «απαλλαγή της υπηρεσίας από στελέχη διαφορετικού πολιτικού προσανατολισμού από αυτόν της κυβέρνησης» και ίσως να είναι έτσι. Στο ερώτημα όμως που «δεν απαντά» ο διοικητής Παναγιώτης Κοντολέων,  είναι πως θα αντικατασταθούν 150 έμπειρα στελέχη και με επιτυχίες στο ενεργητικό τους, από νέους άπειρους συναδέλφους τους. Τα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δεν είναι «τεμάχια» όπως οι φύλακες που διοικούσε ο κ Κοντολέων στη G4S, τους οποίους αντικαθιστούσε στο δευτερόλεπτο.

 

Με τις απερίσκεπτες κινήσεις αυτές,  μπαίνει εύκολα κανείς στον πειρασμό της απλούστερης εξήγησης: ότι είναι απλώς άλλο ένα επεισόδιο στη στρατηγική της κυβέρνησης,  να καταλάβει εξ ολοκλήρου το κράτος. Όμως η Ε.Υ.Π δεν είναι κάποια ΔΕΚΟ ή η G4S που ήταν διευθυντής ο κ Κοντολέων,  και τα στελέχη της είναι αρκετά έμπειρα,  αφού κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση, δέχονται πόλεμο εκφοβισμού που τους αποσυντονίζει από τη δουλειά τους. Η απλή λογική λέει ότι μια υπηρεσία πληροφοριών που ελέγχεται πλήρως από πρόσωπα επιρροής της κυβέρνησης, στην ουσία αποτελεί κίνδυνο για το ίδιο το κράτος.

Προκήρυξη: 302 μόνιμοι στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) – ALPHA Πληροφορική Εκπαίδευση

 

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Από όλα τα πιο πάνω προκύπτει:

Εργαλειοποίηση  της Ε.Υ.Π από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Αδιαφορία των πολιτικών της εκάστοτε κυβέρνησης,  για τη συνέχεια λειτουργίας του κράτους,  και την επικινδυνότητα που αυτό τίθεται από τις ενέργειές τους.

Επενδύσεις εκατομμυρίων δίχως σχέδιο,  με υπογραφή συμβάσεων εκατομμυρίων ευρώ και ασυδοσία στην προμήθεια Hardware, Software, Drones κ.α.

Μια πανσπερμία υπηρεσιών με το ίδιο αντικείμενο, σε πανάκριβη λειτουργία.

Συνεχή μάχη στην «επικράτηση» του ισχυροτέρου υπηρεσιακού και πολιτικού παράγοντα.

Κακός «ανταγωνισμός» μεταξύ των υπηρεσιών και ενίοτε με «μπανανόφλουδες».

Φόβο στο προσωπικό για ενδεχόμενη μετάθεσή του, για λόγους εκδίκησης.

Διχασμό των στελεχών της, που έχει ως αποτέλεσμα την αντιπαραγωγικότητα.

Κακό στην ασφάλεια της πατρίδας, αφού το διχασμένο προσωπικό δεν ασχολείται με τη δουλειά του, αλλά ασχολείται όλη μέρα,  με το να στήνουν και να αποκρούουν ίντριγκες.

Διαρροή εγγράφων από την Ε.Υ.Π και δημοσιοποίησή τους,  κάτι που αποδεικνύει περίτρανα την απουσία ικανής ηγεσίας.

Με λίγα λόγια, αφού λάβουμε υπόψη μας όλα τα πιο πάνω και με γνώμονα ΜΟΝΟ το συμφέρον της πατρίδας μας, πρέπει οι πολιτικοί μας να αποφασίσουν με την εξής λογική: Κατάργηση των τριών ομοειδών υπηρεσιών και ενσωμάτωσή τους σε μία. Έτσι θα επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα με λιγότερα χρήματα. Μέχρι τότε, πρέπει να υπάρξει η σοβαρότητα πολιτικής βούλησης για απεμπλοκή της Ε.Υ.Π  και των άλλων δύο υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ από πολιτικά παιχνίδια, Να αποκατασταθεί η διοίκηση της Ε.Υ.Π με ικανά στελέχη με γνώσεις διοίκησης και Inteligence,  και όχι απαραίτητα κομματικά αρεστά, ή στελέχη “χαμαιλέοντες” με τη λογική του χωροφύλακα  που προσκολλώνται σε κάθε κυβέρνηση,  διότι η παρατεταμένη απουσία διοίκησης,  κάνει κακό ΜΟΝΟ  στην πατρίδα.

 

Και φυσικά μένει αναπάντητο το ερώτημα, ως τροφή για σκέψη…

Αφού το κράτος βρίσκεται σε αυτά τα χάλια και δεν ωφελείται,  από την ταυτόχρονη λειτουργία τριών υπηρεσιών που ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο, ποιος ωφελείται?  Ποιον συμφέρει να συνεχίζουν να εξοπλίζουν και να διατηρούν σε λειτουργία,  τρεις δαπανηρές και εν μέρει αναποτελεσματικές υπηρεσίες ;

Η πιάτσα γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις,  που για ευνόητους λόγους δεν είναι δυνατόν να αναφερθούν! Ας ληφθεί σοβαρά υπόψη αυτό, από την κυβέρνηση και ας μεριμνήσει άμεσα για την αποκατάσταση των λειτουργιών.

Ο χρόνος αντίδρασης,  ήδη έχει λήξει!

 

Άνοιγμα φωτογραφίας

Ο Άγγελος Αγραφιώτης είναι:

  • Σύμβουλος Διαχείρισης Κρίσεων & Γενικός Διευθυντής της A&K Risk Management Consulting
  • Στέλεχος Συλλογής & Ανάλυσης Πληροφοριών (ΙΝΤ.Ο) απόφοιτος τουTAM-C Solutions (Target Actionable Monitoring Center) www.tamc365.com, ενός Αμερικανοισραηλινού Ινστιτούτου πληροφοριών τρομοκρατίας.
  • Στέλεχος Αντιτρομοκρατίας (Antiterrorism Officer – Α.Τ.Ο) Πιστοποιημένοςαπό το International Association of Counterterrorism and Security Professionals (I.A.C.S.P.)
  • Διετέλεσε Σύμβουλος Ασφαλείας του διευθύνοντος Συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε

 

Με πληροφορίες από:kosmodromio.gr-tovima.gr-protothema.gr

happenednow.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια