Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τις σκότωσαν γιατί ΗΤΑΝ γυναίκες: Οι 17 (παρ’ ολίγον 18) γυναικοκτονίες το 2021


Ξαφνικά στα μέσα Ιανουαρίου του 2021 μία είδηση για τη δολοφονία γυναίκας στα Χανιά από τον Νορβηγό σύζυγό της με 14 μαχαιριές μέσα στο σπίτι τους ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία.

Κανείς, όμως, δεν φανταζόταν πως το τραγικό αυτό περιστατικό αποτελούσε μόνον την απαρχή… Και θα σηματοδοτούσε μία χρονιά όπου η «γυναικοκτονία» θα γινόταν καθημερινή στο λεξιλόγιό μας, με την αναπάντεχη απάντηση να έρχεται από τους «λιλιπούτειους».

Σε κάθε περίπτωση, το φαινόμενο ήταν τόσο συχνό, όπου μάλιστα περίπου κάθε 21 μέρες μία γυναίκα έπεφτε θύμα δολοφονίας από νυν και πρώην συζύγους, συντρόφους και όσους άλλους θεώρησαν πως η «συμπεριφορά» τους δεν ήταν η δέουσα.

Οι ισχυρισμοί των δραστών πολλοί. Η απιστία, τα νεύρα, ότι «χάλασε η φάση», η παθολογική ζήλια, η απόρριψη…  Δεν έχει σημασία – ίσως και να έχει μεγάλη για τον τρόπο που πραγματοποιούνται τα εγκλήματα αυτά – αλλά το σημαντικότερο είναι πως η Καρολάιν, η Γαρυφαλλιά, η Γκιουζ, η Δώρα, η Νεκταρία, η Βασιλική, η Κωνσταντίνα, η Σταυρούλα, η Ελένη, η Βασιλική και πόσες άλλες δεν βρίσκονται πλέον μαζί μας. Επειδή κάποιοι αποφάσισαν να πάρουν τη ζωή τους στα χέριά τους.

Κάπως έτσι φτάσαμε στις 17 γυναικοκτονίες του 2021 και παρ’ ολίγον στην 18η εάν οι αστυνομικοί δεν προλάβαιναν να απομακρύνουν το δράστη από το θύμα. “10 δευτερόλεπτα αν αργούσαμε, θα ήταν νεκρή” λένε για το πρόσφατο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη που αποσοβήθηκε την τελευταία στιγμή.

Ο όρος «γυναικοκτονία» και η ποινική του αντιμετώπιση

Το θέμα των γυναικοκτονιών έχει ανοίξει μία ευρύτερη συζήτηση τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών, καθώς αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο.

Σε πρόσφατο δημοσίευμά του ο Guardian αναφέρεται στις 17 γυναικοκτονίες στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως υπάρχουν πιέσεις για τον ορισμό της γυναικοκτονίας ως ξεχωριστού αδικήματος στον Ποινικό Κώδικα.

«Δύο γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συζύγους τους μέσα σε πέντε ημέρες την περασμένη εβδομάδα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 17 από τον Ιανουάριο. Και οι δύο άνδρες φέρεται να είπαν στην αστυνομία ότι σκότωσαν τις γυναίκες τους από φόβο ότι θα τις άφηναν» αναφέρει ο Guardian.

Τι απαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης

Μιλώντας στην πρόσφατη συνέντευξη του στο dikastiko.gr, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε στις γυναικοκτονίες στη χώρα μας και την απόρριψη της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενός αυτόνομου αδικήματος για τη γυναικοκτονία.

«Πρέπει να δούμε ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα», είπε αρχικά ο Κώστας Τσιάρας ο οποίος στη συνέχεια εξέφρασε τη λύπη του γιατί όπως είπε «αυτό το φαινόμενο πλέον έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις που ξεπερνούν κάθε δεδομένο σε σχέση με τις καταγραφές που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια». 

Ακολούθως σημείωσε ότι «υπάρχει ένας πολύ μεγάλος προβληματισμός και είναι αδιανόητο η έμφυλη βία να εκφράζεται με ένα τέτοιο τρόπο ώστε να αφαιρούνται ανθρώπινες ζωές γιατί δεν υπάρχει επί ίσοις όροις αντιμετώπιση κάποιον αντίστοιχων καταστάσεων».

«Στην πρόσφατη αναμόρφωση του ποινικού κώδικα εμείς για την ανθρωποκτονία βάλαμε μία και μόνο ποινή που είναι τα ισόβια, χωρίς εναλλακτική ποινή, χωρίς τίποτα διαφορετικό. Το να υπάρχει μία αναφορά ή να υπάρχει μία κατεύθυνση επιβαρυντικής περίστασης, αυτή τη στιγμή δεν θα μπορούσε ούτε στο κομμάτι των ποινών ούτε στο κομμάτι της διαφοροποίησης των ποινών να αναφερθεί σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο», επεσήμανε ο Κώστας Τσιάρας και συνέχισε: «όταν έχουμε τη μεγαλύτερη των ποινών για την ανθρωποκτονία, οι γυναικοκτονίες είναι ανθρωποκτονίες, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω».

Η παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η εγκύκλιος τον περασμένο Νοέμβριο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, με την οποία έθετε εμμέσως, πλην σαφώς την ανάγκη τυποποίησης της γυναικοκτονίας ως ξεχωριστό ποινικό αδίκημα.

«Με αφορμή  αυτές  τις  καταστάσεις  και στη χώρα μας, ευρέως, οι  περιπτώσεις αφαίρεσης της ζωής γυναίκας, ιδίως από σεξιστικά κίνητρα, «λόγους τιμής», σκοπούς εμπορίας ανθρώπων και οικονομική εκμετάλλευση, αποδίδονται  με  τον όρο «γυναικοκτονία» και γίνεται λόγος  για ανάγκη  διακριτής  τυποποιημένης  ποινικής  πρόβλεψης ή και για αναγωγή αυτής ως διακεκριμένης παραλλαγής της ανθρωποκτονίας  του άρθρου  299 ΠΚ. Διεθνώς, σε αρκετές  χώρες, καθώς το φαινόμενο δεν είναι  μόνο  ελληνικό  αλλά  έχει προσλάβει παγκόσμιες διαστάσεις, υιοθετήθηκε και νομοθετικά η θεώρηση αυτή».

Οι 17 γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν το πανελλήνιο

Χανιά: Η 54χρονη Βασιλική στα Μεσκλά

Τον Ιανουάριο του 2021, μία 54χρονη στα Μεσκλά των Χανίων Κρήτης, η Βασιλική, δολοφονήθηκε με 14 μαχαιριές από το Νορβηγό σύντροφό της μέσα στο σπίτι της. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, το θύμα είχε οκτώ τραύματα τομής και έξι εκδορές από το μαχαίρι του δράστη, με πιο θανατηφόρα μία μαχαιριά στην πλάγια τραχηλική χώρα, που είχε σαν αποτέλεσμα τη ρήξη δεξιάς καρωτίδας, απώλεια αίματος και εν τέλει το θάνατο.

Μακρινίτσα: Η 28χρονη Κωνσταντίνα

Τον Απρίλιο του 2021, η 28χρονη Κωνσταντίνα κατάφερε να φύγει από το σπίτι όπου διέμενε με τον σύζυγό της μετά από χρόνια κακοποιητική σχέση. Ο εν διαστάσει σύζυγός της εισέβαλε στο πατρικό σπίτι της 28χρονης στη Μακρινίτσα και σκότωσε εκείνη και τον αδελφό της, αφήνοντας ορφανό το παιδί τους.

«Δεν θυμάμαι τι έκανα. Εγώ πήγα για να δω το παιδί μου και με εμπόδισαν. Μου το απαγόρευσαν και μου είπαν ότι θα με κλείσουν σε ψυχιατρείο». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια που είπε ο 31χρονος για τη γυναικοκτονία στη Μακρινίτσα το βράδυ της Δευτέρας, 5 Απριλίου. «Θόλωσα, έσπρωξα τη γυναίκα μου και τον αδερφό της για να ανέβω στον πάνω όροφο που ήταν το παιδί μου. Δεν κατάλαβα ότι χρησιμοποίησα μαχαίρι. Έχω ένα σκοτεινό πέπλο», είχε πει ο δράστης. 

Γλυκά Νερά: Η 20χρονη Καρολάιν

Η πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, το Μάιο του 2021 συντάραξε την κοινή γνώμη. Η 20χρονη Καρολάιν Κράουτς εντοπίζεται στραγγαλισμένη μέσα στο σπίτι της στα Γλυκά Νερά. Οι πρώτες πληροφορίες που έρχονται στο φως κάνουν λόγο για ληστεία από σεσημασμένους κακοποιούς οι οποίοι δεν δίστασαν να δολοφονήσουν τη νεαρή κοπέλα μπροστά στην 11 μηνών κόρη της.

Ο δολοφόνος, ο 31χρονος σύζυγος της Καρολάιν, Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, έπαιζε κυριολεκτικά θέατρο και επί 37 ημέρες παρίστανε ότι αναζητούσε τους «δράστες». Ο 31χρονος πιλότος ομολόγησε πως σκότωσε την 20χρονη, ενώ αναφέρθηκε στους καβγάδες που είχαν. Όταν ρωτήθηκε από τους αστυνομικούς για ποιο λόγο προέβη τη δολοφονία, ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος ισχυρίστηκε ότι η Καρολάιν του είπε πως θα πάρει το παιδί τους και θα τον εγκαταλείψει. 

Αγία Βαρβάρα: Η 64χρονη Ελένη

Το Ιούνιο του 2021 μία 64χρονη θα πέσει νεκρή από τις σφαίρες του 74χρονου συζύγου της, ο οποίος της έστησε καρτέρι  από το σπίτι της στην Αγία Βαρβάρα και την πυροβόλησε εξ επαφής.

«Το πιστόλι το είχα πάρει μαζί μου απλά για να τη φοβερίσω. Με έβριζε, είχε εξωσυζυγικές σχέσεις. Τρελάθηκα», θα υποστηρίξει στις αρχές. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «η συμπεριφορά της ήταν τελείως απαράδεκτη» και ότι «την σκότωσε για οικονομικούς λόγους και μεγάλες οικονομικές διαφορές». Φίλες της 64χρονης Ελένης αποκάλυψαν τον εφιάλτη που βίωνε η φίλη τους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όπου την έβρισκε, τη σκότωνε στο ξύλο». 

Φολέγανδρος: Η 26χρονη Γαρυφαλλιά

Τον Ιούλιο του 2021, η 26χρονη Γαρυφαλλιά θα ανασυρθεί νεκρή από θαλάσσια περιοχή της Λυγαριάς στη Φολέγανδρο, όπου και βρισκόταν για διακοπές με τον 30χρονο φίλο της. Ο ίδιος παραμένει άφαντος μέχρι που εντοπίζεται εξουθενωμένος σε βραχώδη περιοχή του νησιού.

«Χάλασε η φάση», είπε στους αστυνομικούς που τον εντόπισαν. Παρά τους αρχικούς ισχυρισμούς του, αποδείχτηκε ότι έδειρε τη Γαρυφαλλιά, την έσυρε και την πέταξε ζωντανή στη θάλασσα, όπου τελικά πνίγηκε.

Λίγες ημέρες αργότερα η νεκροψία-νεκροτομή θα δείξει πως η 26χρονη ζούσε όταν έπεσε στο νερό. Ήταν ανήμπορη να αντιδράσει και ο θάνατός της προήλθε από πνιγμό. 

Δάφνη: Η 31χρονη και η ολιγωρία των αστυνομικών

Τον ίδιο μήνα, τον Ιούλιο του 2021, μία ακόμα γυναίκα βρέθηκε νεκρή μέσα σε λίμνη αίματος και πάλι μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Δράστης ο 40χρονος σύζυγός, ο οποίος αφού τη σκότωσε πήγε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής για να ομολογήσει και να παραδοθεί στους αστυνομικούς.

Ο συζυγοκτόνος ζήλευε παθολογικά την 31χρονη και τη σκότωσε στο διαμέρισμά τους στη Δάφνη. Αίσθηση είχε προκαλέσει το γεγονός πως είχαν υπάρξει και στο παρελθόν καταγγελίες στην αστυνομία για ενδοοικογενειακή βία, ενώ και οι αστυνομικοί που κλήθηκαν στο διαμέρισμα της Δάφνης πριν το φονικό μετά από καταγγελία γειτόνισσας ολιγώρησαν. 

Λάρισα: Η 43χρονη μητέρα τριών παιδιών

Στις αρχές Αυγούστου, μια 43χρονη γυναίκα πυροβολείται μέσα στην ταβέρνα του αδελφού της στη Σωτηρίτσα Λάρισας με οκτώ σφαίρες από τον 54χρονο σύζυγό της. Ο δράστης σημάδεψε με το περίστροφό του την άτυχη 43χρονη σε θώρακα και κεφάλι. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που ανέφερε η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή, στο θύμα εντοπίστηκε τραύμα από σφαίρα ανάμεσα στα φρύδια, που εκτιμάται ότι μπορεί και να αποτέλεσε τη χαριστική βολή.

Ρέθυμνο: Η 47χρονη Σταυρούλα

Τον Αύγουστο, λίγες ημέρες αργότερα, μία 46χρονη θα χάσει τη ζωή της από έναν 49χρονο που την πυροβόλησε μέσα στην επιχείρησή της πισώπλατα με καραμπίνα και μπροστά στα μάτια της 20χρονης κόρης της. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για έγκλημα πάθους, γιατί η 47χρονη τον είχε απορρίψει. Αφού την σκότωσε, αυτοπυροβολήθηκε και λίγες μέρες αργότερα κατέληξε.

Θεσσαλονίκη: Η 55χρονη Γεωργιανή

Στα τέλη Αυγούστου μία 55χρονη δολοφονήθηκε άγρια με μαχαίρι από τον Γεωργιανό σύντροφό της μέσα στο διαμέρισμα τους στη Θεσσαλονίκη. Πριν τη δολοφονία το θύμα είχε υποστεί άγριο ξυλοδαρμό. Σύμφωνα με πληροφορίες η 55χρονη εκλιπαρούσε να εκλιπαρεί μέχρι την τελευταία στιγμή τον δράστη να μην την σκοτώσει.

Κυπαρισσία: Η τσιμεντωμένη 42χρονη Μόνικα

Στις αρχές Σεπτεμβρίου αποκαλύφθηκε το τσιμεντωμένο πτώμα της 42χρονης Ρουμάνας Μονικα Γκιους, η οποία αγνοούταν. Το πτώμα βρέθηκε στην αυλή του σπιτιού που έμενε στην Κυπαρισσία, ενώ για τη δολοφονία κατηγορήθηκε ο 39χρονος πρώην σύντροφός της, ο οποίος είχε διαφύγει στη Ρουμανία. Ο φερόμενος δράστης παραδόθηκε στις Αρχές, ωστόσο αρνείται την ενοχή του. 

Γυναικοκτονίες – Ρόδος: Η 32χρονη Ντόρα

Τον Σεπτέμβριο η 32χρονη Ντόρα, εκπαιδευτικός, πυροβολείται από τον πρώην 40χρονο σύντροφό της στη μέση του δρόμου. Την εκτελεί εν ψυχρώ με δύο σφαίρες με κυνηγετική καραμπίνα και λίγο αργότερα βάζει και ο ίδιος τέλος στη ζωή του. «Ευτυχώς, χώρισα, γλίτωσα από ένα μαρτύριο», έλεγε η νεαρή εκπαιδευτικός πριν από μερικές ημέρες, με τον δράστη σε ιδιόχειρο σημείωμά του να αναφέρει πως «χωρίς εκείνη δεν έχει νόημα η ζωή». 

Γυναικοκτονίες – Αργολίδα: Η 75χρονη με Αλτσχάιμερ

Στην αρχή του Οκτωβρίου στην περιοχή Βερβερόντα Αργολίδας ένας 78χρονος στραγγάλισε την 75χρονη σύζυγό του και μετά αυτοκτόνησε. Ειδικότερα, ο 78χρονος σύζυγος επικοινώνησε με το αστυνομικό τμήμα και ανέφερε ότι η γυναίκα του ήταν νεκρή. Όταν οι αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του ζευγαριού, βρήκαν νεκρό τον 78χρονο, ενώ σε δωμάτιο του σπιτιού βρήκαν νεκρή και την 75χρονη σύζυγό του. Σύμφωνα με πληροφορίες στο σημείο βρέθηκε ένα σημείωμα από τον 78χρονο που έγραφε «Υπαίτιος είμαι εγώ, η γυναίκα μου έπασχε από Αλτσχάιμερ».

Ιεράπετρα: Η 48χρονη Νεκταρία

Στις 29 Οκτωβρίου μια 48χρονη γυναίκα τεσσάρων παιδιών δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγό της. Ο δράστης 54 ετών εμβόλισε με την μηχανή του το αυτοκίνητό της, την κυνήγησε στο πάρκινγκ και την μαχαίρωσε μέχρι θανάτου.

Ο 54χρονος είχε στήσει καρτέρι στην εν διαστάσει σύζυγό του, σκότωσε ακαριαία την Νεκταρία, με αλλεπάλληλα χτυπήματα με μαχαίρι και στη συνέχεια μετακινήθηκε λίγα μέτρα από τον τόπο της τραγωδίας σε βραχώδη περιοχή, απειλώντας ότι θα αυτοκτονήσει. «Είχαμε προηγούμενα» είπε αργότερα, με γνωστούς να αναφέρουν πως είχε προαναγγείλει τη δολοφονία εδώ και καιρό, έχοντας μεγάλες διαφορές με τη 48χρονη, χωρίς κανείς να πιστέψει ότι σοβαρολογούσε.

Θεσσαλονίκη: 23 μαχαιριές από τον σύζυγο

Στις 28 Νοεμβρίου ένας 49χρονος σκοτώνει με 23 μαχαιριές την άτυχη 48χρονη σύζυγό του στην Θεσσαλονίκη. Ο δράστης στην συνέχεια ομολόγησε το έγκλημα που διέπραξε. «Παιδιά σκότωσα τη γυναίκα μου» φέρεται να δήλωσε όταν παραδόθηκε στην αστυνομία, λίγο μετά το έγκλημα.

Αστυνομικοί έσπευσαν στο σπίτι του ζευγαριού και βρήκαν την άτυχη γυναίκα νεκρή μέσα σε μια λίμνη αίματος, μέσα στην κρεβατοκάμαρα του διαμερίσματός τους. Ο γυναικοκτόνος είχε νοσηλευτεί δύο φορές σε ψυχιατρική κλινική, με τη δεύτερη να είναι μετά από αίτηση του 20χρονου γιου του. Ο άντρας προφυλακίστηκε για το έγκλημά του και δηλώνει αμετανόητος, καθώς όπως υποστήριξε στην απολογία του «η σύζυγος είχε εξωσυζυγική σχέση».

Λακωνία: Την έπνιξε στο δωμάτιο δίπλα στα παιδιά

«Τσαντίστηκα όταν με έβρισε, την έπιασα από τον λαιμό και την έπνιξα», ήταν τα λόγια του 40χρονου δράστη ο οποίος σκότωσε την 36χρονη Ελόνα μέσα στο σπίτι τους, όπου διέμεναν με τα δυο τους παιδιά.

Η νέα αυτή γυναικοκτονία καταγράφηκε στις 6 Δεκεμβρίου, μετά από καβγά που είχαν. Αμέσως μετά, τηλεφώνησε στην αστυνομία της περιοχής του και ομολόγησε την πράξη του. «Είναι δυνατόν αυτή να βρίσει εμένα;», φέρεται να είπε στην αστυνομία. Τα δύο παιδιά του ζευγαριού βρίσκονταν στο διπλανό δωμάτιο και κοιμόντουσαν. Λίγες μέρες μετά το φονικό, τα αγοράκια έμαθαν από παιδοψυχολόγο πως η μητέρα τους είναι νεκρή.

Αλεξανδρούπολη: Η 29χρονη… έπεσε από τις σκάλες

Μια 29χρονη μητέρα τριών παιδιών στην Αλεξανδρούπολη κατέληξε στο νοσοκομείο μετά από τον άγριο ξυλοδαρμό από τον σύζυγό της. Ο ίδιος στην αρχή ανέφερε πως η άτυχη γυναίκα έπεσε από τις σκάλες, ωστόσο μετά ομολόγησε το έγκλημα που είχε διαπράξει.

Αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε άσχημη κατάσταση με τον σύζυγό της να ισχυρίζεται πως τα χτυπήματα οφείλονται σε πέσιμο από σκάλα. Χρειάστηκε να περάσει από πολυήμερη νοσηλεία και 4 χειρουργεία. Τελικά, δεν μπόρεσε να κρατηθεί στη ζωή.

Δεν ήταν η πρώτη φορά της βίαιης συμπεριφοράς από τον σύζυγό της, ο οποίος δεν την άφηνε να έχει επαφές με την οικογένειά της, ενώ οι γείτονες της κοπέλας αναφέρουν πως κυκλοφορούσε συχνά με τραύματα. Όταν οι δικοί της την ρωτούσαν αν ο άντρας της την χτυπάει εκείνη απαντούσε πως «όλα είναι καλά». Η Τζεβριέ φοβόταν για τη ζωή των τριών παιδιών της, αλλά τελικά έχασε η ίδια τη ζωή της. Ο συζυγοκτόνος είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές ως χρήστης ουσιών.

Θεσσαλονίκη: Η 55χρονη και ο πρώην σύζυγος- «πεθερά»

Σε μία απόλυτη ανατροπή οδήγησε η 17η γυναικοκτονία της χρονιάς. Οι αρχικές αναφορές πως η πεθερά είχε πυροβολήσει μέσα σε ζαχαροπλαστείο της Νέας Μαδυτού Θεσσαλονίκης την πρώην νύφη της αποδείχθηκαν λάθος.

Δράστης και σε αυτή την περίπτωση υπήρξε ο εν διαστάσει σύζυγός της, ο οποίος φορώντας μακρύ πανωφόρι και κουκούλα, μπήκε στο ζαχαροπλαστείο και με χρήση κυνηγετικής καραμπίνας, τραυμάτισε θανάσιμα την 55χρονη γυναίκα. Ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τη γυναίκα επειδή τον απατούσε και δήλωσε ότι μετάνιωσε για την πράξη του.

Η ίδια φέρεται να είχε βρει τη δύναμη να τον εγκαταλείψει πριν από κάποια χρόνια και να προσπαθήσει να ξαναφτιάξει τη ζωή της, γεγονός που αποδείχθηκε μοιραίο για εκείνην.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια