Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

14/1/2014: Η απαγωγή του αρτοβιομήχανου


O αρτοβιομήχανος Μανόλης Καραμολέγκος ήταν το πρώτο θύμα απαγωγής που έριξε τους δράστες στο… φιλότιμο! Πριν περάσουν 24 ώρες από τη στιγμή που τον άρπαξαν, έπεισε τον έναν απ’ αυτούς να εγκαταλείψει το εγχείρημα και όχι μόνο να τον αφήσει ελεύθερο, αλλά και να παραδοθεί μετανιωμένος στο Αστυνομικό Τμήμα Κερατέας!

Ήταν βράδυ 14 Ιανουαρίου 2014, όταν επέστρεφε στο σπίτι του στην Παλαιά Πεντέλη από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησής του στο Κορωπί. Στη συμβολή των οδών Κισσάμου και Αγίου Νεκταρίου στο Γέρακα ένα μοτοποδήλατο έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό του και ο 55χρονος επιχειρηματίας σταμάτησε να βοηθήσει το νεαρό οδηγό. Όπως αποδείχθηκε, το τροχαίο ατύχημα ήταν σκηνοθετημένο από τους απαγωγείς του, που τον ακινητοποίησαν με όπλα, τον έβαλαν στο πορτ μπαγκάζ της μαύρης “Mercedes” του και τράπηκαν σε φυγή.

Μεταξύ Μαλακάσας και Ωρωπού εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο, επιβιβάστηκαν με τον όμηρο σε ένα ταξί μάρκας “Scoda Octavia” που είχαν κλέψει και κατευθύνθηκαν προς το κρησφύγετό τους στην Κερατέα.

Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο Γέρακα για να επιληφθούν τροχαίου ατυχήματος, πληροφορήθηκαν τι είχε συμβεί από ένα ζευγάρι που είχε δει τη σκηνή της αρπαγής. Όταν διαπίστωσαν ότι το μοτοποδήλατο ήταν κλεμμένο, βεβαιώθηκαν ότι ήταν αντιμέτωποι με υπόθεση απαγωγής. Σχεδόν μεσάνυχτα πια, έφτασε στο σημείο και ο γιος του Μανώλη Καραμολέγκου, ο οποίος ανησύχησε επειδή ο πατέρας του είχε αργήσει να επιστρέψει στο σπίτι και δεν απαντούσε στο κινητό του. Πήρε το αυτοκίνητο και τον αναζήτησε, κάνοντας αντίστροφα τη διαδρομή που ακολουθούσε. Στο σημείο του «τροχαίου» σταμάτησε και ρώτησε τους αστυνομικούς τι είχε συμβεί. Του έδειξαν τα γυαλιά που είχαν βρει σπασμένα στην άσφαλτο. Ήταν του πατέρα του!

Ήταν μια νύχτα αγωνίας για την οικογένεια του 55χρονου αρτοβιομήχανου, που την πέρασε πάνω από το τηλέφωνο, περιμένοντας με αγωνία νέα για την τύχη του. Όμως οι απαγωγείς δεν έκαναν καμία κίνηση. Περιπολικά και συμβατικά αυτοκίνητα της Ασφάλειας είχαν ήδη κινητοποιηθεί προς τα Μεσόγεια.

Στις 9 το πρωί ο Μανόλης Καραμολέγκος ειδοποίησε τον λογιστή της εταιρείας του να ετοιμάσει 2,5 εκατομμύρια ευρώ. «Θα σου πω τι θα τα κάνουμε», του είπε. Λίγο αργότερα οι απαγωγείς επικοινώνησαν με το συνεργό τους, που βρισκόταν στο κρησφύγετο με τον αρτοβιομήχανο και του είπαν να προσέχει γιατί «η περιοχή είχε γεμίσει από αστυνομικούς». Αυτός πανικοβλήθηκε. Ο επιχειρηματίας εκμεταλλεύτηκε το φόβο του και του είπε ότι πλησίαζε η ώρα της σύλληψής του.

«Η Αστυνομία έχει πιάσει τους δικούς σου και όπου να’ ναι θα μας βρει». Στάθηκε και τυχερός ο Μανόλης Καραμολέγκος, καθώς ο απαγωγέας πήρε τηλέφωνο έναν από τους συνεργούς του, ο οποίος δεν απάντησε. Και τότε πίστεψε ότι όντως είχαν πέσει στα χέρια της Αστυνομίας! «Παραδόσου και θα έχεις ευνοϊκή μεταχείριση. Θα προσλάβω τη γυναίκα σου και θα φροντίσω το παιδί σου», του είπε. Kαι τον έπεισε!

Το απόγευμα ο αρτοβιομήχανος και ο απαγωγέας έφτασαν στο Αστυνομικό Τμήμα Κερατέας. Ο 37χρονος Ρουσλάν παρέδωσε στους αστυνομικούς ένα πιστόλι, μια χειροβομβίδα ανατολικού τύπου και ένα ζευγάρι χειροπέδες. Λίγο αργότερα εντοπίστηκε με το κλεμμένο ταξί και ο 27χρονος συμπατριώτης του, Αντρέι, ο οποίος συνελήφθη μετά από καταδίωξη στο Μαρκόπουλο. Ο τρίτος της «παρέας» κατάφερε να διαφύγει και τα στοιχεία του παρέμειναν άγνωστα.

«Φοβήθηκα, όπως θα φοβόταν κάθε άνθρωπος, ούτε στο χειρότερο εχθρό μου να μην συμβεί», είπε την επόμενη ημέρα στους δημοσιογράφους ο Μανόλης Καραμολέγκος, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις δύσκολες ώρες που πέρασε, το κρησφύγετο και τον τρόπο που κατάφερε να πείσει τον απαγωγέα να τον αφήσει ελεύθερο και να παραδοθεί. «Με πίστη και ψυχραιμία όλα μπορούμε να τα ξεπεράσουμε», είπε μόνο.

Αργότερα η εταιρεία του έστειλε μια γραπτή ανακοίνωση που ανέφερε: «Έζησα μια περιπέτεια, μια δύσκολη στιγμή, η οποία ευτυχώς είχε αίσιο τέλος. Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου και τους εργαζόμενους της εταιρείας, οι οποίοι πέρασαν στιγμές αγωνίας και βρίσκονται συνέχεια στο πλευρό μου. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς την Ελληνική Αστυνομία και τα στελέχη της για τη συστηματική δουλειά, την ανθρωπιά και τον επαγγελματισμό τους. Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι έρευνες και έχω εμπιστοσύνη ότι σύντομα θα διαλευκανθεί η υπόθεση. Τέλος, θα ήθελα να διαψεύσω κατηγορηματικά δημοσιεύματα που εμφανίζουν σύνδεση των δραστών με εργαζόμενους ή πρώην εργαζόμενους της εταιρείας. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν είχαν εργαστεί ποτέ και ουδεμία σχέση είχαν ή έχουν με την εταιρεία μας».

Το κρησφύγετο των απαγωγέων ήταν ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στη βιομηχανική περιοχή της Κερατέας, εκτός του αστικού ιστού. Στην απολογία τους στον ανακριτή οι δύο Μολδαβοί αναφέρθηκαν και στον τρίτο απαγωγέα, τα ίχνη του οποίου έχασαν από την πρώτη στιγμή που πήραν όμηρο τον επιχειρηματία. Όπως ισχυρίστηκαν, διέφυγε με τον χαρτοφύλακά του Μανόλη Καραμολέγκου, που περιείχε περίπου 6.000 ευρώ.

Ο Ρουσλάν ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή και την απέδωσε στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, εξαιτίας των οποίων δεν είχε χρήματα ούτε για το εμβόλιο της μικρής του κόρης. «Κατάλαβα ότι είναι πολύ κύριος και το μετάνιωσα. Τον άφησα ελεύθερο και μου είπε να πάμε μαζί να παραδοθώ, για να μην κινδυνεύσω και έτσι τον ακολούθησα στο τμήμα», είπε, ενώ ο Αντρέι ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε ότι θα έκαναν απαγωγή: «Μου είπε ότι ψάχνει οδηγό για μια δουλειά και πήγα μαζί του». Και οι δύο κρίθηκαν προφυλακιστέοι, αντιμετωπίζοντας και κατηγορίες για μια ληστεία και τουλάχιστον έξι κλοπές σε σπίτια.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαίωσε ποτέ ο Μανόλης Καραμολέγκος, έκανε πράξη την υπόσχεσή του και προσέλαβε τη σύζυγο του 37χρονου απαγωγέα, βοηθώντας την παράλληλα με την γραφειοκρατία, ώστε να βγάλει άδεια παραμονής αυτή και το παιδί της.

Νίκος Τσέφλιος




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια