Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Ρολόι της Αποκάλυψης»: 100 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του κόσμου


Ο κόσμος παραμένει επικίνδυνα κοντά στην «Ημέρα της Αποκάλυψης» (Doomsday), σύμφωνα με το Ρολόι της ΜΚΟ «Bulletin of the Atomic Scientists», η οποία από το 1947 μετράει τον κίνδυνο της πλανητικής καταστροφής. «Το Ρολόι της Αποκάλυψης δείχνει 23.58 και 20 δευτερόλεπτα, γεγονός που σημαίνει ότι ο πλανήτης βρίσκεται μόλις 100 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του κόσμου», σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων της ΜΚΟ, που σήμερα αποτελείται από 11 νομπελίστες, δημιουργήθηκε πριν 75 χρόνια, λίγο μετά την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου. Αρχικά, το ρολόι έδειχνε 7 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Μέχρι το 1991, όταν τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος, είχε πάει πίσω, στα 17 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.

Για τρίτη συνεχή χρονιά, οι επιστήμονες από τη ΜΚΟ Bulletin of the Atomic Scientists, που είναι υπεύθυνοι για αυτό το ρολόι, αποφάσισαν να διατηρήσουν την ώρα  στα 100 δευτερόλεπτα, πριν από τα μεσάνυχτα.

«Η εικόνα του ρολογιού που χτυπά μέχρι τα μεσάνυχτα έχει σκοπό να μεταφέρει την αίσθηση του επείγοντος κινδύνου. Αλλά για τον δημιουργό του, Μάρτιλ Λάνγκσντορφ, το ρολόι είναι επίσης συνώνυμο της ελπίδας. Ο Λάνγκσντορφ θεώρησε ότι η εικόνα του ρολογιού «μετέδιδε την αίσθηση ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι, για να το επαναφέρουμε», λέει  η Ράχελ Μπρόνσον, πρόεδρος του Bulletin of the Atomic Scientists.

Οι 11 Νομπελίστες προειδοποιούν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές απειλές κατά της ανθρωπότητας. Στο πυρηνικό μέτωπο ελήφθησαν υπόψη η απόφαση του Ιράν να συσσωρεύσει ουράνιο για την παραγωγή ατομικής βόμβας, αλλά και οι δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον. Επισημάνθηκε επίσης η επιδίωξη της Κίνας να συνεχίσει τη στρατιωτική της ανάπτυξη, πραγματοποιώντας δοκιμή ενός υπερηχητικού πυραύλου, ικανού να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές. Ταυτόχρονα, υπάρχουν φόβοι για το πυρηνικό πρόγραμμα της  Βόρειας Κορέας. Σύμφωνα με αρκετούς εξειδικευμένους ιστότοπους, η Βόρεια Κορέα έχει την ικανότητα να παράγει 6 κιλά πλουτωνίου κάθε χρόνο, αρκετά για να κατασκευάσει ένα πυρηνικό όπλο ισοδύναμο με τη βόμβα που έπεσε στις 9 Αυγούστου 1945 στο Ναγκασάκι. Η βούληση της Ινδίας και του Πακιστάν να συνεχίσουν να εμπλουτίζουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιό τους έχει επίσης ανησυχήσει τους επιστήμονες.

Σε διπλωματικό επίπεδο, επισημάνθηκε η επίθεση των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο και οι φόβοι για ενδεχόμενη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, στη διάρκεια του έτους. Στο θέμα της κλιματικής κρίσης, τέλος, οι επιστήμονες σημειώνουν ς ότι το 2021 ήταν μία από τις επτά πιο θερμές χρονιές που έχουν καταγραφεί.









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια