Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Συζήτηση στη Βουλή για τις «ύποπτες» ΜΚΟ και τις καταγγελίες για push backs μεταναστών


Στις τουρκικές αρχές και τις «ύποπτες» ΜΚΟ απέδωσε τις καταγγελίες για push backs μεταναστών ο πλοίαρχος και Επικεφαλής της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, Γεώργιος Χριστιανός μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής, τονίζοντας παράλληλα ότι στο σχέδιο του Λιμενικού Σώματος δεν υπάρχουν οι επαναπροωθήσεις.

«Αυτές οι καταγγελίες ξέρουμε από που προέρχονται. Προέρχονται από τις τουρκικές αρχές και αμφιβόλου αξίας ΜΚΟ. Είναι ΜΚΟ ή κάτι άλλο; Είναι σίγουρα άνθρωποι που έχουν επενδύσει στο μεταναστευτικό όλο αυτό το διάστημα και το ΛΣ σε συνεργασία με Frontex τους χαλάσαμε τα σχέδια» είπε χαρακτηριστικά ο κ Χριστιανός. Επεσήμανε δε ότι αν για οποιαδήποτε λόγο υπάρχει σχετική καταγγελία διερευνάται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αν διαπιστωθεί ότι κάτι δεν γίνεται σωστά αποδίδονται ευθύνες..

Από την ίδια επιτροπή, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης τόνισε ότι η φύλαξη των συνόρων σώζει ζωές, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των αγνοούμενων και νεκρών μεταναστών το 2021 (28) αποτελεί ιστορικό χαμηλό σε σύγκριση με τα πέντε προηγούμενα χρόνια και ιδίως το 2016 όταν οι απώλειες ήταν 436.

«Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο πρέπει να επιτύχει ένα διαχειρίσιμο ύψος ροών, με την προώθηση της συνεργασίας με τρίτες χώρες διέλευσης και καταγωγής, με την ανάγκη φύλαξης των συνόρων υπό το φως της προσπάθειας εκ μέρους τρίτων χωρών εργαλειοποίησης των μεταναστών και προσφύγων, και με την ενίσχυση των νόμιμων οδών», πρόσθεσε ο υπουργός

 





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια