Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι έρευνες των Αρχών για τον Mohammed T. και το ISIS


Από τις 5 Νοεμβρίου βρισκόταν καταχωρισμένο στις λίστες υπόπτων για ισλαμική τρομοκρατία το όνομα του 39χρονου υπηκόου Ιράκ Mohammed Τ., που συνελήφθη την Τρίτη από το «Αλλοδαπών» σε συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική και την ΕΥΠ. Aρμόδιοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν, μιλώντας χθες στην «Κ», ότι το όνομά του μπήκε στις διεθνείς λίστες ανεπιθύμητων για λόγους εθνικής ασφάλειας, κάτι που συμβαίνει στις περιπτώσεις υπόπτων για διασυνδέσεις με το «Ισλαμικό Κράτος».

Ο 39χρονος υπήκοος Ιράκ και ο Αιγύπτιος συγκατηγορούμενός του, με το ψευδώνυμο «Αbu George», συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για διακίνηση μεταναστών και κατοχή 900 διαβατηρίων και ταυτοτήτων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Απολογούνταν έως αργά στη 16η ανακρίτρια, συνοδευόμενοι από τον συνήγορό τους Χρήστο Ντιβανίδη.

Για την ίδια υπόθεση αναζητούνται ακόμα δύο αλλοδαποί. Eνας υπήκοος Αλγερίας, που από την έρευνα προέκυψε ότι βρίσκεται στη Γαλλία, και ακόμα ένας αφρικανικής καταγωγής αλλοδαπός, γνωστός ως «Kuta».

Οι πληροφορίες για τον Mohammed T. προήλθαν από ξένες υπηρεσίες ασφαλείας. Εκτός από τη πιθανή διασύνδεσή του με δίκτυα διεθνούς τρομοκρατίας ανέφεραν ότι έχει στην κατοχή του μεγάλο αριθμό ταξιδιωτικών εγγράφων, τα οποία μάλιστα διακινεί στη χονδρική πουλώντας τα σε δίκτυα δουλεμπόρων. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο ύποπτος συχνάζει σε συγκεκριμένα καφέ στις οδούς Αχαρνών και 3ης Σεπτεμβρίου, καθώς και ότι για τις μετακινήσεις του χρησιμοποιεί ένα αυτοκίνητο Fiat που ανήκει σε Σύρο υπήκοο, σεσημασμένο για διακίνηση μεταναστών. Αρχικά, την πληροφορία επεξεργάστηκαν ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική, ενώ στο τελικό στάδιο της έρευνας ενεργοποιήθηκε το τμήμα Συντονισμού της Διεύθυνσης Αλλοδαπών.

Από δικαστικά έγγραφα που τέθηκαν υπόψη της «Κ» προκύπτει ότι η παρακολούθησή του από τους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου. Σε αυτό το διάστημα καταγράφηκαν συναντήσεις του με έναν εκ των συγκατηγορουμένων του (τον αφρικανικής καταγωγής «Kuta», που τελικά διέφυγε τη σύλληψη), ενώ διαπιστώθηκε ότι το διαμέρισμα-κρησφύγετο όπου έμενε και έκρυβε τα ταξιδιωτικά έγγραφα βρισκόταν στον 5ο όροφο πολυκατοικίας επί της οδού Πατησίων.

Η σύλληψή του έγινε το μεσημέρι της 7ης Δεκεμβρίου κοντά στο σπίτι του. Στην κατοχή του βρέθηκε απόδειξη αποστολής μέσω των ΕΛ.ΤΑ. δέματος με προορισμό την Ολλανδία, στοιχείο που αποκαλύπτει διασύνδεσή του με άτομα που βρίσκονται και δραστηριοποιούνται στη βορειοευρωπαϊκή χώρα. Πιθανολογείται ότι το δέμα περιείχε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και ήδη υπάρχει αλληλογραφία της Ελληνικής Αστυνομίας με τις διωκτικές αρχές της Ολλανδίας για το θέμα. Αντίστοιχα, στο αυτοκίνητο του Ιρακινού βρέθηκαν αποδείξεις μεταφοράς χρημάτων μέσω της εταιρείας MoneyGram. Ως αποστολέας εμφανίζεται ο συλληφθείς, ενώ ως παραλήπτες  διαφορετικά πρόσωπα στη Γαλλία, με το συνολικό ποσό πάντως να μην υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ.

Μετά τη σύλληψή του υπέδειξε στους αστυνομικούς και κατονόμασε τους τρεις συγκατηγορουμένους του, λέγοντας ότι τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα ανήκουν σε αυτούς. Ισχυρισμό που δεν υιοθέτησαν τα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας και διέψευσε ο μόνος που συνελήφθη, με το ψευδώνυμο «Abu George». Ερευνήθηκαν δύο διαμερίσματα που φέρεται να διατηρούσε ο τελευταίος, στις οδούς Δεριγνύ και Σμύρνης. Τα στελέχη της Διεύθυνσης Αλλοδαπών συσχετίζουν την κατοχή από το κύκλωμα μεγάλου αριθμού ισπανικών διαβατηρίων με την άφιξη τους τελευταίους μήνες πολλών Κουβανών παράτυπων μεταναστών που θέλουν –λόγω γλώσσας– να ταξιδέψουν στην Ισπανία.

 

Γιάννης Σουλιώτης




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια