Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση σε κατάστημα Jumbo στον Κολωνό


Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα του Ρουβίκωνα: Η περίπτωση των Jumbo δεν έρχεται από το παρελθόν. Αν δεν προσέξουμε έρχεται από το μέλλον. Ο εσωτερικός κανονισμός της εταιρείας που διέρρευσε είναι ίσως η πιο καθαρή δήλωση του τι θέλουν τα αφεντικά ως εργασιακές σχέσεις πέρα από νομοσχέδια και ρυθμίσεις.

Θέλουν τα πάντα.

Να δουλεύουμε όποτε και όσο θέλουν, να κάνουμε όποια δουλειά μας ζητήσουν, να μας πληρώνουν τίποτα και να μας πετάνε έξω όποτε τους βολεύει. «Ανακύκλωση εργαζομένων» όπως θρασύτατα το ονομάζει η εργοδοσία των πολυκαταστημάτων, λες και είμαστε σκουπίδια.

Μετά από μια σειρά κινητοποιήσεων του κόσμου του αγώνα, μέρος των οποίων ήταν και οι δικές μας παρεμβάσεις, τα Jumbo αναγκάστηκαν σε «αναδίπλωση». Έβγαλαν μια ανακοίνωση στην οποία μας διαβεβαιώνουν πως ό,τι κάνουν είναι σύμφωνο με το νόμο και ότι δίνουν κάποιες αυξήσεις της τάξης των δέκα ευρώ το μήνα.

Αυτό μας δείχνει δύο πράγματα:

Το ένα είναι αυτό που ξέρουμε από πάντα, ότι η κοινωνική πίεση αποδίδει.

Το άλλο είναι ότι τα αφεντικά θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν τα ψίχουλα ως καρβέλι. Και μόλις σβήσουν τα φώτα θα αποσύρουν ακόμα και τα ψίχουλα και θα επιστρέψουν στους στόχους τους. Που κι αυτό το ξέρουμε από πάντα.

Γι’ αυτό ο κόσμος του αγώνα, και εμείς μέσα σε αυτόν συνεχίζουμε την πίεση. Και τη μεταφέρουμε εκεί που ο Βακάκης και ο κάθε Βακάκης πονάει περισσότερο. Στα κέρδη του.

Τα Jumbo είναι μια απίστευτη γαλέρα, ίσως η χειρότερη νόμιμη γαλέρα της Ελλάδας. Μια νόμιμη γαλέρα που έφτασε να έχει σύνθημα για να κρυφτούν οι εργαζόμενοι αν έρθει έλεγχος λες και είναι παρασκευαστήριο ναρκωτικών της μαφίας.

Είναι λιανική και πονάει στις πωλήσεις. Ειδικά στις μεγάλες γιορτές. Θα το εκμεταλλευτούμε.

Παρεμβαίνουμε στα μαγαζιά την ώρα του μεγαλύτερου τζίρου τους.

Αναδεικνύουμε την αθλιότητα αυτής της επιχείρησης που το όνομά της πρέπει να γίνει σύμβολο της καταπάτησης εργατικών δικαιωμάτων. Καλούμε τον κόσμο να την μποϋκοτάρει!

Να ξεκαθαρίσουμε βέβαια κάποια πράγματα. Δε θα κατηγορήσουμε τους φτωχούς/ές, ντόπιους/ες και μετανάστες/τριες που θα ψωνίσουν από το φτηνότερο μαγαζί. Τέτοιος είναι ο καπιταλισμός, αυτές είναι οι συνέπειες της φτώχειας. Αντιλαμβανόμαστε τους εκβιασμούς της ανέχειας γιατί κι εμείς τη βιώνουμε. Και το θέμα μας δεν είναι να ζορίσουμε την οικογένεια που θα ψωνίζει παιχνίδια στις γιορτές ακόμα και από μια τέτοια γαλέρα. Τους/τις καλούμε όμως να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους στα Jumbo, αλλά και τους εαυτούς τους. Αν αυτό που θέλει ο Βακάκης γίνει κανόνας, θα γίνει για όλους. Αυτό είναι το νόημα των παρεμβάσεών μας. Αυτό είναι το νόημα να μη ψωνίζουμε από αυτή την ειρκτή.

Τον Βακάκη και καλά κάνει ως αφεντικό, τον νοιάζει «η απόδοση των εργαζόμενων και όχι τα οικογενειακά τους προβλήματα». Εμάς πάλι, ως εργάτες, μας νοιάζει η ζωή των εργαζόμενων. Η ζωή δηλαδή όλων εκτός από τα αφεντικά.

Παλεύουμε από το δικό μας μετερίζι, και από κει ξεκαθαρίζουμε και στο Jumbo και στον μεγαλοκαπιταλιστή Βακάκη πως όχι τα παιχνίδια ΔΕΝ είμαστε εμείς, οι εργαζόμενοι ΔΕΝ είναι παιχνίδια.

Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε ότι ο εσωτερικός κανονισμός των Jumbo θα παραμείνει μια εικόνα από ένα άθλιο παρελθόν και όχι μια πραγματικότητα που έρχεται από ένα αθλιότερο μέλλον.

Ρουβίκωνας









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια