Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Διερμηνέας του Frontex καταγγέλλει την ΕΛ.ΑΣ. για επαναπροώθηση


Διερμηνέας της Frontex, κάτοικος Ιταλίας που βρισκόταν σε αποστολή στον Έβρο, καταγγέλλει επίσημα τις ελληνικές αρχές ότι του επιτέθηκαν βίαια και τον επαναπροώθησαν παράνομα στην Τουρκία το Σεπτέμβριο μαζί με ομάδα άλλων προσφύγων, περνώντας τον προφανώς κι αυτόν για πρόσφυγα. Ο διερμηνέας έχει υποβάλει καταγγελία στο Μηχανισμό Αναφοράς Παραπόνων της Frontex, συνοδευόμενη από οπτικοακουστικό υλικό, βίντεο και ηχογραφήσεις, από το περιστατικό.

Την ιδιαίτερα σοβαρή καταγγελία την φέρνει στο φως ρεπορτάζ των New York Times, που επικαλείται πληροφορίες από Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ την επιβεβαιώνει η Ευρωπαία Επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον.

Όπως δηλώνει στην εφημερίδα η κ. Γιόχανσον, τηλεφώνησε η ίδια την Παρασκευή στον υπάλληλο της Frontex και είναι "εξαιρετικά ανήσυχη από τη μαρτυρία του", καθώς μάλιστα η καταγγελία αφορά την επαναπροώθηση τουλάχιστον άλλων 100 προσφύγων.

«Ήμουν εξαιρετικά ανήσυχη μετά τη απευθείας και σε βάθος συνομιλία μου με το πρόσωπο αυτό στις 25 Νοεμβρίου. Επιπρόσθετα στην προσωπική του ιστορία, η καταγγελία του ο΄τι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό κάνει το θέμα σοβαρό», σημειώνει η κ. Γιόχανστον.

Η μαρτυρία και τα τεκμήρια του διερμηνέα ταιριάζουν με πληθώρα άλλες μαρτυρίες και τεκμήρια που έχουν δημοσιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για τις βίαιες και παράνομες πρακτικές των ελληνικών αρχών στα σύνορα.

Ο διερμηνέας κατάγεται από το Αφγανιστάν και ζει νόμιμα στην Ιταλία για χρόνια. Εργάζεται ως υπάλληλος στης Frontex και βρισκόταν σε αποστολή στον Έβρο. Επέστρεφε με λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη για μερικές ημέρες άδεια, όταν η αστυνομία σταμάτησε το λεωφορείο και τον έβγαλε έξω μαζί με άλλους επιβάτες πρόσφυγες.

Όπως καταγγέλλει, τους μετέφεραν σε απομακρυσμένη αποθήκη, όπου κρατήθηκαν μαζί τουλάχιστον 100 πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Τους χτύπησαν άγρια, τους ανάγκασαν να γδυθούν, τους πήραν κινητά, χρήματα και έγγραφα. Ο υπάλληλος της Frontex προσπάθησε να ενημερώσει την αστυνομία για την ιδιότητά του, αλλά η προσπάθεια αυτή αντιμετωπίστηκε με γέλια και περισσότερα χτυπήματα, όπως λέει. Αργότερα τους έβαλαν σε βάρκες και τους μετέφεραν στην Τουρκία μέσω του Έβρου.

Ο διερμηνέας κατάφερε να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη, κατέφυγε στο ιταλικό προξενείο και επέστρεψε στην Ιταλία στις 18 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τους New York Times, η κ. Γιόχανσον επικοινώνησε τη Δευτέρα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα διερευνήσει την υπόθεση.

H εφημερίδα παραθέτει δήλωση του γραφείου τύπου του υπουργείου ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας θα ερευνήσει το περιστατικό και θα δημοσιοποιήσει τα ευρήματα, αλλά η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι τα γεγονότα δεν έγιναν όπως παρουσιάζονται.

Εκπρόσωπος της Frontex δηλώνει στην εφημερίδα ότι η υπηρεσία ερευνά την καταγγελία και ότι δεν μπορεί να σχολιάσει την υπόθεση, όσο διαρκεί η έρευνα. 

 





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια