Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στην οικία της διευθύνουσας συμβούλου της Energean


Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα του ΡουβίκωναTο νομοσχέδιο Χατζηδάκη αποτελεί τον άσσο στο μανίκι τον οποίο έχει δώσει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση ώστε, ανάμεσα στα άλλα, να αφοπλιστούν και τα σωματεία εντός των χώρων εργασίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Πλέον, έφτασε η ώρα που βλέπουμε τη λειτουργία του και στην πράξη.

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας Energean διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι η εταιρεία προγραμματίζει απολύσεις, προχωρά σε νέες συμβάσεις εργασίας, εκ περιτροπής εργασία καθώς επίσης και το ότι προσπαθεί να διαλύσει το σωματείο με μηνύσεις και προσωπικές τρομοκρατικές επιστολές ώστε να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της, κατέλαβαν τους χώρους των πετρελαίων στη βιομηχανική περιοχή της Νέας Καρβάλης στην Καβάλα. Η λυσσαλέα αντίδραση του κατασταλτικού μηχανισμού του κράτους ήταν πρωτοφανής και σε συνεργασία με τη διοίκηση της εταιρείας περικύκλωσε το χώρο με ΜΑΤ το βράδυ της Δευτέρας. Αρκετές διμοιρίες εισήλθαν στους εσωτερικούς χώρους των πετρελαίων, κόβοντας την περίφραξη, το ρεύμα και κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένας μετασχηματιστής. Η δολοφονική αυτή κίνηση πέρα από την εκτεταμένη μόλυνση που προκάλεσε στο περιβάλλον εκλύοντας υδρόθειο, θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή και στους εργαζόμενους που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή. Στη συνέχεια, προσήχθησαν δεκάδες εργαζόμενοι και οδηγήθηκαν στο ΑΤ Καβάλας, εκ των οποίων οι 17 από αυτούς συνελήφθησαν.

Είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που συμβαίνει κάτι αντίστοιχο και αυτό αποτελεί απόδειξη του φόβου του κράτους απέναντι στη δράση των οργανωμένων σωματείων εντός των χώρων εργασίας. Οι διαδοχικές νίκες, τόσο των εργαζομένων της Efood, όσο και των εργαζομένων της Cosco, αμφισβητούν την αξιοπιστία της κυβέρνησης στα μάτια των βιομηχάνων η οποία αντιδρά σπασμωδικά. Σε μια κρίσιμη περίοδο, οι εργατικές νίκες δείχνουν τον τρόπο που κερδίζονται οι μάχες όταν υπάρχει ταξική συνείδηση και συλλογικός αγώνας.

Πέρα όμως από την κυβέρνηση, τα μεγαλοστελέχη της εταιρείας Energean φέρουν και αυτά ευθύνη για ό,τι συνέβη στα πετρέλαια της Καβάλας. Ένα από αυτά τα στελέχη είναι η Κατερίνα Σάρδη η οποία ας γνωρίζει ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει, οι εργαζόμενοι δεν είναι μόνοι τους και πως από τη μεριά μας θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ως αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της γαλέρας στην οποία έχει επιλέξει να είναι διευθύνουσα σύμβουλος.

Ρουβίκωνας









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια