Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Υπεγράφη η συμφωνία για δύο Canadair


Yπεγράφη η συμφωνία για την προμήθεια από την Ελλάδα των πρώτων δύο νέων Canadair από τα συνολικά επτά που προτίθεται να αποκτήσει στα επόμενα χρόνια. Η συμφωνία ή «Grand Agreement», όπως επισήμως αποκαλείται, υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προβλέπει την προμήθεια με αποκλειστικά ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δύο νέων αμφίβιων αεροσκαφών, τα οποία θα σταθμεύουν μόνιμα στη χώρα αλλά θα ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU).

Η διαδικασία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο όταν η Κομισιόν απηύθυνε πρόσκληση στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να μετάσχουν στη δημιουργία ευρωπαϊκού στόλου αεροπυρόσβεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που εξέφρασε την επιθυμία να συμμετάσχει. Η συμφωνία επισημοποιήθηκε με την υπογραφή του «Grand Agreement», που προβλέπει τη σταδιακή εκταμίευση συνολικά 100 εκατ. ευρώ για την αγορά των δύο νέων αεροσκαφών, με το κόστος αγοράς κάθε αεροσκάφους να υπολογίζεται στα 49 εκατ. δολάρια. Η συμφωνία προβλέπει ακόμα ότι το 20% των χρημάτων θα διατεθεί στην Ελλάδα σε διάστημα ενός μήνα.

Παρόμοια είναι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη δημιουργία στην Αττική της πρώτης ευρωπαϊκής αποθήκης με υγειονομικό υλικό, υπό την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Αρμόδιοι Ελληνες αξιωματούχοι αποκαλύπτουν στην «Κ» ότι την προσπάθεια δημιουργίας μόνιμου, ευρωπαϊκού στόλου αεροπυρόσβεσης υποστηρίζουν πλην της Ελλάδας άλλες πέντε χώρες: η Κροατία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι η συμφωνία που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στις 6 χώρες και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει την από κοινού προμήθεια συνολικά 12 νέων Canadair με αποκλειστικά ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Η διαδικασία πάντως «τρέχει» παράλληλα με τη διαπραγμάτευση της Κομισιόν με την κατασκευάστρια εταιρεία Viking, που έχει την έδρα της στον Καναδά. Και αυτό διότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει κλείσει τη γραμμή παραγωγής των Canadair και διαπραγματεύεται την επανενεργοποίησή της σε περίπτωση μαζικής παραγγελίας από την Ε.Ε. Οι διαπραγματεύσεις, λένε καλά ενημερωμένες πηγές, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο με την οριστική συμφωνία να πιθανολογείται ότι θα επέλθει μέσα στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους.

Η συμφωνία δεν αφορά την κατασκευή μόνο των 12 Canadair CL 515 αλλά συνολικά 24, καθώς αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν εκφράσει την επιθυμία να αγοράσουν νέα αεροσκάφη και για τον εθνικό τους στόλο. Σε αυτές τις χώρες συγκαταλέγονται η Ελλάδα και η Ισπανία που σχεδιάζουν να αγοράσουν η καθεμιά πέντε νέα Canadair με αποκλειστικά εθνικούς πόρους.

Χρηματοδότηση

Η αγορά των νέων αεροσκαφών συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα «Αιγίς» ύψους 1,7 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κατά 595 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, 408 εκατ. θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και 757 εκατ. από το ειδικό ΕΣΠΑ της Πολιτικής Προστασίας.

Γιάννης Σουλιώτης




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια