Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: «Όλοι παρακολουθούσαν αδρανείς» κατέθεσε ένας μάρτυρας


Το σκηνικό θανάτου που στήθηκε στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος, τον Σεπτέμβριο του 2018, περιέγραψαν σήμερα μάρτυρες που κατάθεσαν στη δίκη για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου. Οι μάρτυρες κατέθεσαν, ενώπιον δικαστών και ενόρκων, τα γεγονότα, όπως ο καθένας τα αντιλήφθηκε από τη δική του σκοπιά, με τις ερωτήσεις της έδρας και των συνηγόρων των δυο πλευρών να πέφτουν «βροχή», προκειμένου να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση.

Πάντως, οι περισσότεροι μάρτυρες, οι οποίοι βρέθηκαν κοντά στο σημείο που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα, αναφέρθηκαν τόσο στην εικόνα που είχε ο Ζακ Κωστόπουλος έχοντας πλέον εξέλθει από το κοσμηματοπωλείο αλλά και στην αντίδραση των κατηγορουμένων τις στιγμές εκείνες. Στις καταθέσεις των μαρτύρων υπήρξαν, ωστόσο, διαφοροποιήσεις, καθώς κάποιοι εξ’ αυτών περιέγραψαν τον 33χρονο ως ένα άτομο που έδειχνε επικίνδυνο, κράταγε μαχαίρι και ήταν σε αμόκ.

Όλοι «παρακολουθούσαν αδρανείς»

Αντίθετα, σε διαφορετικό πνεύμα, ήταν η κατάθεση που έδωσε στο δικαστήριο, 60χρονος άνδρας, ο οποίος μίλησε για «λιντσάρισμα» του Ζακ Κωστόπουλου και κατέθεσε πως όταν βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο «απειλήθηκε με μαχαίρι στη καρωτίδα». Όπως, δε, ανέφερε ο συγκεκριμένος μάρτυρας «κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για όσα γίνονταν εκείνες τις στιγμές», καθώς όλοι «παρακολουθούσαν αδρανείς».

«Είδα ένα παιδί θολωμένο», το οποίο «αντί να περιμένει την αστυνομία μέσα στο κατάστημα, βγήκε έξω στον όχλο…», είπε ο μάρτυρας και συνέχισε: «Είδα έναν κύριο με μαύρο φανελάκι που πήρε μια βάση ομπρέλας από ένα κατάστημα για να την πετάξει στο κατάστημα, αλλά τον σταμάτησαν. Μετά ο κοσμηματοπώλης πέταξε μια πέτρα στην τζαμαρία και την έσπασε. Στην αρχή θεώρησα ότι γίνεται κάποια ληστεία αλλά δεν καταλάβαινα γιατί να σπάσει το μαγαζί του αφού είναι εκεί ο ληστής. Ας περίμενε να ερχόταν η αστυνομία».

Ο μάρτυρας κατάθεσε πως είδε το Ζακ Κωστόπουλου να προσπαθεί να σπάσει την πόρτα του κοσμηματοπωλείου με πυροσβεστήρα, αλλά «δεν είχε τσαγανό» και δεν τα κατάφερε. Ωστόσο, σύμφωνα με το μάρτυρα, η τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου έσπασε «από την κλωτσιά των απέξω και όχι από το παιδί», το οποίο «προσπαθώντας να βγει έξω έφαγε τόσες κλωτσιές στο κεφάλι και κοπανούσε στα τζάμια τα κομμένα που είχαν μείνει στη θέση τους».

Ακόμη, ο 60χρονος ανέφερε πως όσο ο 33χρονος βρισκόταν μέσα στο κατάστημα, δεν κρατούσε μαχαίρι. «Βγήκε το παιδί γεμάτο στα αίματα. Έξω πεσμένος, βλέπω ένα μαχαίρι με μαύρη λαβή της νοικοκυράς, το πήρε ο μεσίτης από το χέρι του πιάσουν. Ο Κωστόπουλος δεν είπε τίποτα. Δεν ξέρω τί έγινε. Δεν το κρατούσε όταν έβγαινε πάντως. Το μαχαίρι αυτό υποθέτω είχε πέσει από κάποιο τραπέζι παρακείμενου μαγαζιού» είπε ο μάρτυρας για να επισημάνει πως «στο σημείο που ήταν πεσμένος κάτω και από πάνω του βρίσκονται δυο τρία άτομα, ο Ζακ απειλήθηκε με μαχαίρι στην καρωτίδα και τότε είπα «τι θα κάνεις τώρα θα τον σφάξεις;».

«Σε κατάσταση αμόκ»

Ακόμη, στη δίκη κατάθεσε σήμερα υπάλληλος καφετέριας, η οποία βρίσκεται απέναντι από το κοσμηματοπωλείο.

«Δεν είδα την είσοδο του Ζακ στο κοσμηματοπωλείο. Μια κοπέλα με ενημέρωσε ότι κάτι έχει γίνει», είπε ο συγκεκριμένος μάρτυρας στην κατάθεσή του για να συνεχίσει λέγοντας τα εξής: «Βγήκα έξω και βλέπω έναν άνθρωπο να σπάει το μαγαζί να παίρνει τα κοσμήματα και να τα πετάει. Εκείνη τη στιγμή δεν αντιλήφθηκα ότι κρατούσε μαχαίρι. Μαζεύτηκε κόσμος. Ξεκίνησε την προσπάθεια του να βγει έξω από το μαγαζί. Έσπασε την εξωτερική τζαμαρία. Είδα έναν άνθρωπο σε κατάσταση αμόκ να κοπανάει την ταμειακή μηχανή στο πάτωμα. Δε γνωρίζω εάν ήθελε να την καταστρέψει ή να την ανοίξει. Ήρθε μετά προς την πόρτα πήρε τον πυροσβεστήρα και έσπασε το πάνω μέρος της τζαμαρίας, βγήκε μπουσουλώντας. Εκεί είδα να κρατάει μαχαίρι. Μόλις τον είδα να βγαίνει με το μαχαίρι τρομοκρατήθηκα. Έφυγα και τον έβλεπα από απόσταση. Μόλις ξεκίνησε να βγαίνει άρχισαν να τον χτυπάνε. Έφυγα, φαίνονταν γερός άνθρωπος».

Απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας, ο μάρτυρας δήλωσε βέβαιος ότι είδε τον Ζακ Κωστόπουλο να κρατάει μαχαίρι στο αριστερό χέρι, στην προσπάθειά του να βγει μπουσουλώντας. «Ήμουν σε πλήρη σύγχυση, φοβερά τρομοκρατημένος, δεν θυμάμαι ποιος ξεκίνησε να χτυπάει ο μεσίτης ή ο κοσμηματοπώλης» ανέφερε ακόμη ο μάρτυρας, ο οποίος ανέφερε ότι γνωρίζει τους δυο κατηγορούμενους τη γειτονιά.

Υπεράσπιση μεσίτη: Όταν τον είδατε μέσα στο μαγαζί, τι εικόνα σχηματίσατε; Ενός αβοήθητου ανθρώπου ή ενός βάνδαλου ή και κλέφτη;

Μάρτυρας: Φαινόταν ότι καταστρέφει τη περιουσία κάποιου και είχε αρκετή δύναμη, πραγματικά δε μπορώ να μπω στο μυαλό του.

Υπεράσπιση αστυνομικών: Θεωρήσατε ότι κάποιος από τους κατηγορούμενους ενήργησε κατά το τρόπο βίαιο;

Μάρτυρας: Αν έβγαινε με μαχαίρι ένας άνθρωπος που ήταν σε κατάσταση αμόκ σίγουρα στη προσπάθεια του να διαφύγει κάποιον θα χτύπαγε, επειδή είχε πολύ κόσμο.

«Δεν είδα να κρατάει κάτι»

Άλλος μάρτυρας που βρισκόταν στον 6ο όροφο πολυκατοικίας που βρίσκεται απέναντι από το κοσμηματοπωλείο, είπε για τον Ζακ Κωστόπουλο: «Ήταν καταματωμένος στο πρόσωπο και στα ρούχα. Γύρω του άνθρωποι που δεν βοηθούσαν. Ήρθε το ΕΚΑΒ που του έδωσε τις πρώτες βοήθειες… Δεν διέκρινα αν κρατούσε κάτι. Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να τον αποφύγουν. Έπεσε πάνω σε κάτι τραπέζια παραπαίοντας. Οι αστυνομικοί έπεσαν πάνω του, του έβγαλαν το παπούτσι για κάποιο λόγο και τον έδεσαν. Στη συνέχεια, τον πλησίασε ο διασώστης του ΕΚΑΒ φώναξε «έρχεται ασθενοφόρο» και οι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν. Ο Ζακ Κωστόπουλος δεν κουνήθηκε καθόλου. Χωρίς σειρήνες ήρθε ασθενοφόρο, τον έβαλαν σε ένα φορείο και έφυγε πάλι χωρίς σειρήνες».

Σύνεδρος: Είδατε αν κρατάει κάτι;

Μάρτυρας: Δεν μπορούσα να δω.

Επιπλέον, στο ακροατήριο κατέθεσε καθηγητής, ο οποίος είδε τα γεγονότα, καθώς κάθονταν σε διπλανό καφέ. Ο μάρτυρας περιέγραψε: «Ενώ έπινα καφέ άκουσα ένα θόρυβο. Όταν γύρισα είδα τον Ζακ Κωστόπουλο να έχει αρχίσει να σπάει το μαγαζί. Πήρε τη ταμειακή μηχανή και την πέταξε στο πάτωμα. Μετά πήρε ένα πυροσβεστήρα και προσπάθησε να βγει από το κάτω μέρος της τζαμαρίας. Είχε αρχίσει να σέρνεται και με τον όγκο του έσπαγε και τα υπόλοιπα γυαλιά της τζαμαρίας. Είχε ένα μαχαίρι. Πήγαν οι δυο κατηγορούμενοι και άρχισαν να του δίνουν τα πρώτα χτυπήματα. Παρ’ όλα αυτά συνέχιζε να προσπαθεί να βγει και αυτοί συνέχιζαν τα χτυπήματα. Όταν κατάφερε να βγει ο ένας από τους κατηγορούμενους του πήρε το μαχαίρι και το πέταξε μέσα στο κοσμηματοπωλείο. Υπήρξε και ένας κύριος που φώναξε «όπα τέρμα» και εκεί σταμάτησε το σκηνικό. Από τη στιγμή που του πήραν το μαχαίρι τα χτυπήματα δεν συνεχίστηκαν. Ο Κωστόπουλος ήταν πεσμένος ανάσκελα και εγώ, λόγω ιδιότητας, του ζήτησα να δω τα χέρια του. Μου απαντούσε με άναρθρους ήχους. Τότε ήρθε το ΕΚΑΒ και ενώ του πέρναγε επιδέσμους, ο Ζακ πήρε ένα γυαλί το σήκωσε, εμείς απομακρυνθήκαμε, και προσπάθησε να φύγει. Επειδή ήρθε η αστυνομία έγινε ένας κύκλος από τους αστυνομικούς γύρω του. Ο ένας από τους αστυνομικούς τον χτύπησε στη πλάτη με μια κλοτσιά και εκείνος έπεσε πάνω στο τραπέζι και μετά έπεσαν όλοι οι αστυνομικοί επάνω του. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι έγινε».

Εισαγγελέας: Πώς ήταν μέσα στο μαγαζί;

Μάρτυρας: Σε μια κατάσταση αλλοπρόσαλλη, να πω ήταν ένας άνθρωπος με αμόκ, δε ξέρω.

Πολιτική Αγωγή: Η εντύπωση που δόθηκε όταν χτυπάγανε το Ζακ ποια ήταν;

Μάρτυρας: Το πρώτο πράγμα που πάει στο νου ότι πήγε να ληστέψει.

«Κρατούσε μαχαίρι»

Ακόμη, σερβιτόρος που εργάζονταν σε εστιατόριο στην περιοχή, ξεκινώντας την κατάθεσή του ανέφερε πως άλλαξε επάγγελμα, λόγω, όπως είπε, απειλών που δέχθηκε. «Αυτό που έζησα ήταν σοκαριστικό. Άκουσα κάποιες τσιρίδες από τον κόσμο, κατέβηκα να δω και είδα το παλικάρι με τον πυροσβεστήρα να χτυπάει την πόρτα και να πειράζει τη ταμειακή μηχανή. Κρατούσε μαχαίρι», είπε στο δικαστήριο ο συγκεκριμένος μάρτυρας.

Πρόεδρος: Προσπάθησε να την ανοίξει με το μαχαίρι;

Μάρτυρας: Εφόσον δε μπόρεσε να κάνει κάτι με τη ταμειακή, προσπαθούσε να σπάει τις τζαμαρίες. Μου έκανε εντύπωση ότι είχε ένα σακουλάκι και προσπαθούσε να μαζέψει κάτι με το χέρι του. Σκέφτηκα πως ενώ έγινε ό,τι έγινε το μυαλό του, το είχε στη κλεψιά. Σκέφτηκα ότι προφανώς θα είχε πάρει ουσίες, ήταν σε κατάσταση σοκ.

Συνεχίζοντας την κατάθεσή του μάρτυρας ανέφερε: «Είδα δυο παλικάρια, να προσπαθούν να προστατέψουν τη διαδικασία γιατί ήταν φοβερά επικίνδυνος, είδα να τον χτυπάνε ήμουν σε απόσταση δυο μέτρων. Του πήραν το μαχαίρι και μετά δεν έγινε τίποτα. Ήρθαν οι αστυνομικοί. Εφόσον βγήκε έξω και τον αφόπλισαν δε πείραξε κανένα. Πήγε ο ΕΚΑβιτης να τον βοηθήσει, πήρε ένα γυαλί στα χέρια του και ξεκίνησε. Όποιος ήταν δίπλα του θα ήταν σφαγμένος. Την ώρα που ήρθαν οι αστυνομικοί του φώναζαν «πέσε κάτω» αλλά δεν άκουγε, ήταν πολύ επικίνδυνος, τον έβαλαν κάτω».

Πολιτική Αγωγή: Τους κατηγορούμενους τους γνωρίζετε;

Μάρτυρας: Εκ των υστέρων έμαθα ότι ένας εκ των κατηγορουμένων έρχονταν στο μαγαζί. Μάλιστα, εκείνη την ώρα καθόταν στο μαγαζί.

Στη δίκη κατέθεσε, τέλος, και ένας εκπαιδευτικός, ο οποίος υποστήριξε πως είδε τον κοσμηματοπώλη να μπαίνει στο κατάστημα του μετά τον Ζακ Κωστόπουλο. «Μετά, ο ιδιοκτήτης βγήκε έξω και κατέβασε το ρολό της πόρτας με κοντρόλ» είπε ο μάρτυρας.

Σύνεδρος: Μας λέτε κάτι καινούργιο, μπορείτε να πείτε ξανά τι είδατε ;

Μάρτυρας: Είδα το θύμα να πηγαίνει στο κοσμηματοπωλείο ήταν σε μια περίεργη κατάσταση. Ο ιδιοκτήτης μπήκε από πίσω του, μετά ακούστηκε κάτι να σπάει, πέρασε κάποιος χρόνος θα μπορούσαν να έχουν μιλήσει. Μετά βγήκε έξω ο ιδιοκτήτης και κατέβασε το ρολό που είναι δεξιά. Το κατέβασε με κοντρόλ. Το θύμα προσπαθούσε να βγει. Δεν είδα να κρατάει μαχαίρι.

Η δίκη διεκόπη για τις 21 Δεκεμβρίου.

Βασιλική Κόκκαλη




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια