Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Μπλακ άουτ στο σύστημα ραντάρ που εποπτεύει τον εναέριο χώρο


Μαύρισαν οι οθόνες επί 40 λεπτά στο σύστημα ραντάρ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, που εποπτεύει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας. Η βλάβη είχε ως αποτέλεσμα  δεκάδες πτήσεις να καθυστερήσουν έως και πάνω από 2,5 ώρες, ενώ κάποιες άλλες ματαιώθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε σοβαρή βλάβη στο ραντάρ του Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών (ΚΕΠΑΘ), με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το σύστημα και για αρκετή ώρα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να βλέπουν μαύρες οθόνες.

Η βλάβη είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν πολλές πτήσεις, μιας και κανένα αεροσκάφος δεν μπορούσε να απογειωθεί, ούτε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Προβλήματα αντιμετώπισαν ακόμα και οι τράνσιτ πτήσεις.

Τελικά, το πρόβλημα να αποκαταστάθηκε έπειτα από 40 λεπτά, έχοντας βεβαίως νωρίτερα προκαλέσει αναστάτωση, αλλά κανένα πρόβλημα ασφαλείας.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια τι ήταν αυτό που προκάλεσε τη βλάβη.

Να σημειωθεί ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας εδώ και πολλά χρόνια ζητούν την αντικατάσταση του συστήματος PALLAS, το οποίο είχε εγκατασταθεί το 1999.

Ο λόγος της αιφνίδιας πτώσης ενός συστήματος που θεωρείται πλέον παλαιό δεν έχει γίνει γνωστός. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι την ώρα του συμβάντος γίνονταν εργασίες από εργολαβική εταιρεία στο σύστημα UPS και για άγνωστο λόγο πήρε φωτιά ένας τροφοδοτικός αγωγός.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια