Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΔΕΝ είμαστε «μπάτσοι»!


Προσβλητικές εκφράσεις, ύβρεις και συμπεριφορές έχουμε βιώσει και έχουμε εισπράξει ουκ ολίγες φορές κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας καθώς και από τον κοινωνικό μας περίγυρο.  Πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί αντιδράσανε τόσο έντονα διάφορες Ενώσεις Αστυνομικών ανά την Ελλάδα και η Ομοσπονδία μας στην περιφορά του λόγου ενός βουλευτή σε πρόσφατη τηλεοπτική αντιπαράθεση. Εκφράσεις όπως αυτή του συγκεκριμένου βουλευτή δεν θα έπρεπε να εκστομιστεί ούτε για πλάκα, ούτε χάριν ειρωνείας ή περιπαίγματος ή άλλου λόγου. Είναι στα όρια του ρατσισμού και σίγουρα καθόλα προσβλητική για τους Έλληνες αστυνομικούς που δίνουν μάχη καθημερινά, υπό πραγματικά πολύ αντίξοες συνθήκες (εσωτερικές και εξωτερικές), έχοντας πολύ υψηλά το αίσθημα του καθήκοντος, για την προστασία του πολίτη, την διασφάλιση της τάξης και την διατήρηση της ασφάλειας.

 Εμένα προσωπικά δε με ενδιαφέρει αν θα ανακαλέσει ο βουλευτής και αφήνω τις υπόλοιπες κρίσεις και επικρίσεις στην κοινωνία και τους ψηφοφόρους του. Το μείζον όμως για μένα είναι η επίσημη αντίδραση τόσο του συνόλου των συνδικαλιστικών οργάνων και της ΠΟΑΣΥ αλλά πολύ περισσότερο η αντίδραση που θα πρέπει να έχει ο καθένας από εμάς  στον περίγυρό του. Δεν μπορεί να διαιωνίζεται μια κατάσταση, η διχόνοια και  ο «ρατσισμός» εναντίον μιας συγκεκριμένης επαγγελματικής ομάδας έτσι αβίαστα και με χαρακτηριστική ευκολία. Είμαστε επαγγελματίες αστυνομικοί που στην ουσία ασκούν λειτούργημα, εγώ τουλάχιστον έτσι νιώθω. Η Ελληνική Αστυνομία είναι ΘΕΣΜΟΣ και ανήκει στον σκληρό πυρήνα του κράτους με ότι αυτό συνεπάγεται. Μεμονωμένα περιστατικά συμπεριφοράς «μπάτσων» φυσικά και υπάρχουν. Στη σύγχρονη όμως ελληνική πραγματικά αυτά είναι όντως μεμονωμένα και δεν αρκούν να χαρακτηρίσουν την συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών και των γυναικών της ΕΛ.ΑΣ. Άλλωστε η αξιοπρεπής και υποδειγματική  συμπεριφορά του αστυνομικού προσωπικού είναι αδιαμφισβήτητη σε πολύ μεγάλο ποσοστό πλέον, κάτι που παραδέχεται η ίδια η κοινωνία μας. Επιπροσθέτως, το πειθαρχικό μας δίκαιο είναι από τα αυστηρότερα, υπάρχουν θεσμικοί φορείς εσωτερικού ελέγχου όπως το «Εσωτερικών Υποθέσεων», και φυσικά το νομικό πλαίσιο και η δικαιοσύνη που έχουν την ευθύνη της διαχειρίσεως τέτοιων περιστατικών.

Κώδικες ηθικής και δεοντολογίας δεν ισχύουν μόνο για τους αστυνομικούς και άλλους εργαζομένους στη δημόσια διοίκηση αλλά προφανώς και για τους βουλευτές και άλλους θεσμικούς παράγοντες του κράτους. Είναι λοιπόν τουλάχιστον λυπηρό και απίστευτα άδικο να  μας χαρακτηρίζουν «μπάτσους» εν έτη 2021. Σε τέτοιες αντιδεοντολογικές και αντιδημοκρατικές επιθέσεις μία είναι η απάντηση. ΟΧΙ δεν είμαστε «μπάτσοι». Είμαστε επαγγελματίες ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ.

 

Του Παπαγεωργίου Γιώργου, Αντιπροσώπου Ε.ΑΣ.Υ.Α.

(Απόσπασμα από την εφημερίδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών «Σύγχρονη Αστυνομία»)

 









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια