Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γιώργος Τσούκαλης: Ο ιδιωτικός ερευνητής τιμήθηκε και στο Μεξικό και μιλά στον Εθνικό Κύρηκα


ΑΘΗΝΑ. Ο ιδιωτικός ερευνητής, Γιώργος Τσούκαλης, που είναι γνωστός πλέον για την οικουμενική δραστηριότητά του κατά της αρχαιοκαπηλίας, μιλάει στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») για την τελευταία βράβευσή του στο Μεξικό, με αφορμή μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που είχε εξιχνιάσει και αφορούσε την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων των Ινκας μεγάλης αξίας. Μας μιλά ακόμη για την επικινδυνότητα του επαγγέλματός του, την οικογένειά του, τους φίλους του, τις ηθικές αξίες του και το ελληνικό φιλότιμο, που παρά τα αρνητικά της εποχής, παραμένει αγέρωχο.

«Εθνικός Κήρυκας»: Είστε πλέον ο οικουμενικός διώκτης της αρχαιοκαπηλίας. Πείτε μας για την τελευταία σας βράβευση.

Γιώργος Τσούκαλης: Ελαβα την έκτη διεθνή μου βράβευση στις 30 Νοέμβριου στο Μεξικό και αφορούσε την οικουμενική μου δραστηριότητα κατά της αρχαιοκαπηλίας με αφορμή μια γνωστή υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που είχα εξιχνιάσει στα Πατήσια. Η υπόθεση αφορούσε την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων των Ινκας από το Μεξικό που η αξία τους ξεπερνούσε τις 700 χιλιάδες ευρώ.

Η βράβευση έγινε από τον Ολιβερ Ρουίζ, ο οποίος είναι πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού International Action Art στο Μεξικό.

Βράβευση από το ART AND ART MAGAZINE στο Πολεμικό μουσείο δια την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας
Με τον τραγουδιστή Γιάννη Πετρόπουλο και την παρουσιάστρια Θωμη Παλιού.

Το βραβείο παρέλαβε για λογαριασμό μου (λόγω αδυναμίας μου να ταξιδέψω στο Μεξικό) ο Ιωάννης Μαρωνίτης, ο οποίος βρισκόταν για πολιτιστικούς λόγους εκεί. Είναι πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού International Action Art στην Ελλάδα, πρόεδρος του ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων και εκτελεστικός γραμματέας των Ομίλων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Ο πρόεδρος μού το παρέδωσε στην εκδήλωση που έγινε στο Γαλάτσι στις 6 Δεκεμβρίου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Με την τιμή αυτής της βράβευσης ο πήχης έχει ανέβει ακόμα πιο ψηλά και οι ευθύνες από εδώ και πέρα είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά. Στο παρελθόν έχω βραβευτεί τρεις φορές από τα SCIACCA, μια φορά από το στρατηγό του Πάπα Φραγκίσκου, μία από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τώρα από το Μεξικό (International Action Art).

«Ε.Κ.»: Ποιο είναι το τίμημα μιας βράβευσης;

Γιώργος Τσούκαλης: Μεγάλο. Στέρησα από την οικογένειά μου στιγμές γιορτινές και προσωπικές, δίνοντας προτεραιότητα σε επαγγελματικούς στόχους. Πρωτοχρονιά, ενώ είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ρεβεγιόν, με ειδοποίησε συνεργάτης για μια κλοπή μεγάλης αξίας από εργοστάσιο υποδημάτων κι έφυγα προκειμένου να συλληφθούν οι δράστες. Αυτό έχει γίνει αρκετές φορές σε μέρες ξεχωριστές για την οικογένειά μου και σίγουρα με βαραίνει.

«Ε.Κ.»: Σύμφωνα με ποιες αξίες ζείτε;

Με τη σύζυγο του Μαργαριτα και το μουσικοσυνθέτη Μαυρίκιο Μαυρικίου.

Γιώργος Τσούκαλης: Μεγάλωσα σε περιβάλλον με δεξαμενή αγάπης και ηθικής και αυτό με κάνει να αισθάνομαι ισορροπημένος ως άνθρωπος. Προσπαθώ να μην αδικώ συνανθρώπους μου, δεν αφήνω τις πικρίες να γίνουν τοξικές, αν κάποιος με αδικήσει, απλά κλείνω τον κύκλο της γνωριμίας. Διαγράφω γενικά τις πικρίες και δεν θέλω ούτε να τις θυμάμαι. Αν κάνω λάθη ζητώ συγγνώμη εύκολα (έχω ζητήσει και δημόσια συγνώμη στην τηλεόραση).

«Ε.Κ.»: Ποια είναι η ασπίδα σας;

Γιώργος Τσούκαλης: Ασπίδα μου είναι η οικογένειά μου και οι αληθινοί φίλοι καρδιάς. Με αυτούς μοιράζομαι σχεδόν το καθετί. Καθ’ ότι είμαι άνθρωπος ο οποίος φοβάμαι και δεν μου αρέσει η μοναξιά, έχω φροντίσει να έχω καλούς και αληθινούς φίλους – λίγους βέβαια.

«Ε.Κ.»: Τι εξακολουθεί να σας είναι αδύνατον, από την εφηβική σας ηλικία μέχρι σήμερα;

Γιώργος Τσούκαλης: Αδυνατώ να συμβιβαστώ με το άδικο και κάποιες φορές γίνομαι εκρηκτικός (λάθος μου βέβαια). Παραδείγματος χάρη, όταν κάποιος χειροδίκησε στην άγνωστη σε εμένα σύζυγό του επενέβηκα με εκρηκτική διάθεση στον σύζυγο και κάλεσα και την Αστυνομία.

«Ε.Κ.»: Ποια είναι η σωτήρια λέμβος σας στο επικίνδυνο επάγγελμα που εξασκείται;

Γιώργος Τσούκαλης: Το ένστικτο με έσωσε πολλές φορές και ελπίζω και στο μέλλον να με σώσει γιατί παίζω παρτίδες σκάκι με επικίνδυνους κακοποιούς. Ενας δεύτερος πυλώνας-σωσίβιο είναι ότι κάθε υπόθεση τη μελετώ και τη φτιάχνω με κάμποσα σενάρια.

«Ε.Κ.»: Τι θεωρείτε πραγματικά εγκληματικό στην εποχή μας;

Έφεδρος αξιωματικός στη Λαμία.

Γιώργος Τσούκαλης: Εγκληματικό είναι ότι ο κόσμος έχασε το ρομαντισμό του και αυτό τον κάνει σκληρό, απάνθρωπο, βίαιο και λάτρη της ύλης. Ειδικότερα εγκληματική θεωρώ την κάθε μορφής βία και βέβαια για να μην ξεχνιόμαστε εγκληματική/προδοτική θεωρώ την αρχαιοκαπηλία γι’ αυτό και λέω πάντα ότι οι αρχαιοκάπηλοι είναι εθνικοί μειοδότες.

«Ε.Κ.»: Τι συναίσθημα σάς δημιουργεί η καθημερινότητα;

Γιώργος Τσούκαλης: Η δική μου καθημερινότητα είναι συγκλονιστική όταν υπάρχει δράση οποιασδήποτε μορφής, θεωρώ χαμένο χρόνο όταν δεν έχεις κάτι χρήσιμο να κάνεις. Γι’ αυτό άλλωστε εκτός από την έρευνα, που είναι η κύρια απασχόλησή μου, φρόντισα να ασχοληθώ με τον εθελοντισμό σε πολλά επίπεδα. Ετοιμάζουμε με κάποιον επιφανή άνθρωπο της ελληνικής κοινωνίας (εμβληματική φυσιογνωμία) με τον οποίο υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης και εκτίμησης κάτι πολύ σημαντικό. Ηδη τα έχουμε δρομολογήσει και το 2022 θα ανακοινωθεί. Πρόκειται για κάτι το οποίο λείπει από την ελληνική κοινωνία και δεν υπάρχει πουθενά στον Κόσμο, ένας φορέας ανακούφισης για πολλές οικογένειες.

«Ε.Κ.»: Πώς είναι αυτή τη στιγμή η ζωή σας;

Γιώργος Τσούκαλης: Είναι μια περίοδος πολύ έντονη, υπάρχουν εντάσεις με συν και πλην πρόθεμα. Ενας θετικός πυλώνας αυτή την περίοδο είναι η πρόταση που δέχτηκα από κανάλι πανελλήνιας εμβέλειας να γίνει το βιβλίο μου «ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» σίριαλ.

Ο επικεφαλής της φρουράς του Πάπα Φραγκίσκου Domeniko Gianni του παραδίδει το μετάλλιο του Βατικανού για την προσφορά του ενάντια στην αρχαιοκαπηλία.

Ασχολούμαι με την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, το International Action Art, είμαι διευθυντής του περιοδικού «Art & Art magazine» και στέλεχος των βραβείων ART, πρέσβης Καλής Θελήσεως του Silver Alert, στέλεχος της εθελοντικής ομάδας ΟΦΚΑΘ – πολιτική προστασία.

«Ε.Κ.»: Τι εκτιμάτε στους ανθρώπους και πώς τους πλησιάζετε;

Γιώργος Τσούκαλης: Προτιμώ ανθρώπους χωρίς δεύτερες σκέψεις (ενίοτε πέφτω κι έξω), ανθρώπους που θέλουν φιλία και όχι κάτι από τη φιλία… Γελαστούς, άδολους, δημιουργικούς, έντιμους με θετική αύρα. Καλύτερη γέφυρα για να πλησιάσεις κάποιον είναι η καλοσύνη και το αληθινό χαμόγελο.

«Ε.Κ.»: Σε ποιους χρωστάτε σε συναισθηματική βάση;

Γιώργος Τσούκαλης: Χρωστάω στους γονείς μου, την οικογένειά μου, σε ανθρώπους που με καθοδήγησαν στο ξεκίνημα της καριέρας μου, στους συνεργάτες μου για πολλά χρόνια Πέτρο Γωνιωτάκη, Γιώργο Σιώτα και Λεωνίδα Κωστόπουλο, που βρίσκονται δίπλα μου με θετική αύρα καθημερινά.

«Ε.Κ.»: Πολυτέλεια επιλογών. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Με τη Ζήνα Κουτσελίνη.

Γιώργος Τσούκαλης: Μετά από αγώνες και εμπειρίες στη ζωή μου έχω την πολυτέλεια να επιλέγω φίλους και παρέες για στιγμές αποφόρτισης από την αδρεναλίνη. Οι στιγμές ειδικά με την οικογένεια και τα εγγόνια μου είναι οι πιο υπέροχες. Ξεχνώ κάθε πρόβλημα και απολαμβάνω τις χαρές της ζωής.

«Ε.Κ.»: Ποιος είναι ο ήρωας στην καθημερινή ζωή;

Γιώργος Τσούκαλης: Αυτή την εποχή θαυμάζω μια μάνα (φίλη καρδιάς) η οποία έχει το παιδί της άρρωστο και έχει να βγει από το σπίτι της 6 χρόνια. Περιποιείται την κόρη της και αρνείται να την αφήσει μόνη ακόμη και για μια μέρα, την χαρακτηρίζω σούπερ ηρωίδα γιατί δεν παραπονέθηκε ποτέ και είναι πάντα με το χαμόγελο και την αξιοπρέπεια παρέα. Σκέπτομαι μάλιστα να την προτείνω στον πρόεδρο του International Action Art κύριο Γιάννη Μαρωνίτη να την βραβεύσει σαν πρότυπο στη γιορτή της γυναίκας τον Μάρτιο. Μια γυναίκα που εκπροσωπεί τη σύγχρονη Ελληνίδα-ηρωίδα.

«Ε.Κ.»: Τι έμεινε απαράλλακτο στο κοινωνικό γίγνεσθαι;

Γιώργος Τσούκαλης: Δύσκολη ερώτηση… Πιστεύω ότι άλλαξαν σχεδόν τα πάντα εκτός από τον πυλώνα φιλότιμο του Ελληνα. Οπως πολλά αρνητικά που έχουμε στο DNA μας και δεν αλλάζουν εύκολα έτσι και το φιλότιμο παραμένει αγέρωχο.

Με τη σύζυγο του Μαργαρίτα .
Με τον πρόεδρο της IPA ( Διεθνής Ένωση Αστυνομικών) στο συνέδριο Ναυπλίου.
Ο πρόεδρος της Unesco Πειραιώς και νήσων Γιάννης Μαρωνίτης του παραδίδει την πλακέτα από τη βράβευση του στο Μεξικό.
Με το γιο του Δημήτρη και τη μητέρα του Ελευθερία πριν 35 χρόνια.



ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΛΟΥΜΙΔΑΚΗ

ekirikas.com







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια