Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κανόνες εμπλοκής των Υπηρεσιών σε περιστατικά εδώ και τώρα


Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά που έχουν λάβει χώρα τον τελευταίο καιρό στους κύκλους της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και κάποια παλαιότερα που ξεχαστήκαν πρέπει να κατανοήσουμε άπαντες την αναγκαιότητα θέσπισης κανόνων εμπλοκής σε πάσης φύσεως περιστατικό.

Καθημερινά οι αστυνομικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν πληθώρα περιστατικών αρμοδιότητας της Αστυνομίας αλλά πολλές φορές και συμβάντα αλλότρια με το αστυνομικό αντικείμενο.

Αυτό καθιστά αναγκαίο την συγγραφή νομοθετικά θέσπιση και κατά επέκταση ενημέρωση των αστυνομικών με τους απαραίτητους κανόνες εμπλοκής περιστατικών ώστε να μην χρειάζεται οι αστυνομικοί να πράττουν με γνώμονα την κρίση τους η οποία εκ των υστέρων κρίνεται σωστή ή λανθασμένη και ακολουθούν τηλεδικαστηρία στα Μ.Μ.Ε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γίναμε μάρτυρες περιστατικών καταδίωξης παραβατικών δραστών, αντιμετώπισης επιθετικών σκύλων , επέμβασης σε πλατείες όσον αφορά τα μέτρα κορονοιού, εγκλεισμούς ψυχασθενών σε ψυχιατρικά ιδρύματα αλλά και τήρησης ή μη δικονομικών κανόνων όσον αφορά τη τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων σε σχολεία και δημόσιες Υπηρεσίες από  αρνητές οι οποίοι υπέβαλλαν εγκλήσεις ως μέσο αντίδρασης.

Και το ερώτημα είναι τι πράττει ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ του περιπολικού της Άμεσης Δράσης και των αστυνομικών τμημάτων σε όλα τα προαναφερόμενα συμβάντα; Τι προβλέπουν οι υπηρεσιακές και νομοθετικές οδηγίες και ποιος τις ερμηνεύει εν εξελίξει των περιστατικών;

Σαφώς και δεν είναι αποδεκτό κάθε φορά να φταίνε οι αστυνομικοί και να κρίνονται εκ του ασφαλούς κατόπιν εορτής και αναλόγως της έκβασης των ενεργειών τους.

Να θεσπιστούν ,ως οφείλει μια οργανωμένη Αστυνομία κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κατέχει, κανόνες εμπλοκής ώστε να πράττουμε αναλόγως και να κρινόμαστε στην τήρηση τους ή όχι.

Οι αστυνομικοί πρώτοι από όλους θέλουν και απαιτούν τα αναγκαία πρωτόκολλά για να μην τους δαχτυλοδείχνουν ως άλλους «αποδιοπομπαίους τράγους».

Οραματιζόμαστε μια σύγχρονη Ελληνική Αστυνομία που δεν θα «βαφτίζουμε το κρέας ψάρι».

Του ΒΙΔΑΛΗ Ιωάννη, Αντιπροσώπου Ε.ΑΣ.Υ.Α.

(Απόσπασμα από την εφημερίδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών «Σύγχρονη Αστυνομία»)

 

 









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια