Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ για αστυνομική βία και συγκάλυψη


Παραθέτουμε έγγραφο της ΚΕΕΡΦΑ προς τον υπουγό Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Θεοδωρικάκο, μετά τα pushbacks και παράνομες απελάσεις για συγκάλυψη αστυνομικής βίας;

Να μας απαντήσει ο κ. Θεοδωρικάκος για την προσπάθεια απέλασης του θύματος της αστυνομικής βίας στο κολαστήριο της Αμυγδαλέζας την Παρασκευή 3.12.2021. Ο υπήκοος Μπαγκλαντές X.M. δύο ημέρες μετά την δημοσιοποίηση της καταγγελίας του μέσω τυης ΚΕΕΡΦΑ για την βία που υπέστη από τους αστυνομικούς που τον μετέφεραν στο κολαστήριο της Αμυγδαλέζας την 9η Οκτωβρίου 2021, οδηγήθηκε με συνοπτικές και αμφιβόλου νομιμότητας διαδικασίες στο αεροδρόμιο να απελαθεί.

Οι αρμόδιοι αστυνομικοί στη Γενική Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής ενημέρωσαν την δικηγόρο του Ευγενία Κουνιάκη ότι δεν είχε προγραμματιστεί καμία απέλαση αντίθετα είχε οδηγηθεί στην Πρεσβεία του Μπαγκλαντές προς αναγνώριση για την μετέπειτα και μη ακόμα προγραμματισμένη διαδικασία επιστροφής του. Όμως, εκείνη την στιγμή προσπαθούσαν να τον βάλουν στο αεροπλάνο για απέλαση!!! Ο ίδιος αρνήθηκε και του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απείθεια.

Παραδόξως δεν ακολούθησαν την συνηθισμένη τακτική, να τον χτυπήσουν, καθώς είχε ήδη ένα σπασμένο χέρι από αστυνομικά όργανα.

Κύριε υπουργέ Προστασίας του Πολίτη, αυτή είναι η επίσημη αντιμετώπιση όσων θυμάτων καταγγέλλουν τα περιστατικά αστυνομικής βίας ; Η με συνοπτικές και κρυφές διαδικασίες απέλασης τους;

Απαιτούμε να τιμωρηθούν οι αστυνομικού για την άσκηση βίας σε κρατούμενο μετανάστη ο οποίος δεν είχε χαρτιά.

Να μπει τέλος στην αστυνομική βαρβαρότητα, να κλείσουν τώρα οι Αμυγδαλέζες, να πάρουν χαρτιά οι μετανάστες.

Καλούμε τα συνδικάτα, τα δημοκρατικά και αριστερά κόμματα, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, την Διεθνή Αμνηστία, τον Συνήγορο του Πολίτη να καταδικάσουν τις μεθοδεύσεις συγκάλυψης της αστυνομικής βαρβαρότητας με απελάσεις στα κρυφά και με παράνομο τρόπο.

Ακολουθεί η αναφορά των δικηγόρων Ευγενίας Κουνιάκη και Δήμητρας Λιναρδάκη προς την Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής:

"Με την παρούσα αναφορά θέλω να θέσω υπόψιν τα εξής προκειμένου να διενεργηθούν τα νόμιμα:

Έχω λάβει γνώση από 20.11.2021 για την αστυνομική βία που ασκήθηκε κατά του κρατουμένου(......), υπηκόου Μπαγκλαντές...

Συγκεκριμένα, στις 9.10.2021 ο ως άνω κρατούμενος μεταφέρθηκε στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Αμυγδαλέζας μετά από την επίσκεψη του στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «η Ελπίς», όπου διαγνώστηκε θετικός στο Covid 19 (Σχετ.2) και του οποίου η υγεία ήταν σε ιδιαίτερα ευάλωτη κατάσταση και ο ίδιος ένιωθε βαριά καταπονημένος. Σημειωτέον ότι από 12.6.2021 ημερομηνία σύλληψης του βρισκόταν διοικητικά κρατούμενος στο Α.Τ. Ομονοίας όπου στις γνώστες άθλιες συνθήκες κράτησης κόλλησε και ασθένησε από Covid 19. Οι αστυνομικοί του Α.Τ. Ομονοίας τον μετέφεραν στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «η Ελπίς» και από το νοσοκομείο ήρθαν άλλοι δύο αστυνομικοί να τον παραλάβουν (Σχετ.3) προκειμένου να τον μεταγάγουν στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Αμυγδαλέζας. Στις 9.10.2021 λοιπόν, και περί ώρα 10:00 με 10:30 το βράδυ, το υπηρεσιακό αυτοκίνητο (περιπολικό) έφτασε έξω από το γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Αμυγδαλέζας. Εντός του ήταν δύο αστυνομικοί, νεαρής ηλικίας, ο οδηγός και ο συνοδηγός και δύο κρατούμενοι, το θύμα καθώς και ένας άλλος υπήκοος μπαγκλαντεσιανής καταγωγής, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση μας αλλά τα οποία δύναται να εξεύρει και η υπηρεσία σας. Και οι δύο αστυνομικοί ήταν ηλικίας 20-25 ετών , με τον συνοδηγό να είναι λίγο μεγαλύτερης ηλικίας από τον οδηγό. Ο οδηγός ήταν αδύνατος και οι δύο φορούσαν μάσκα προστατευτικής φύλαξης από τον Covid 19. Μόλις σταμάτησε το αμάξι, βγήκαν οι αστυνομικοί και τους ζήτησαν να βγουν από το αυτοκίνητο. Όταν ο ανωτέρω κρατούμενος βγήκε, η πόρτα του αυτοκινήτου έκλεισε με δύναμη. Τότε ο συνοδηγός αξιωματικός που βρισκόταν ήδη έξω από το αυτοκίνητο άρχισε να βρίζει τον κρατούμενο. Μόλις ο τελευταίος διαμαρτυρήθηκε λέγοντας «γιατί φωνάζεις;», τότε ο συνοδηγός τον έσπρωξε και με το ηλεκτρικό τσιγάρο του χτύπησε με πολύ δύναμη στο αριστερό ημιθωράκιο. Μάλιστα ενώπιον της Υ.ΠΕ. Αττικής στο Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ στο τμήμα Εορθ στις 26.10.2021 ο ως άνω κρατούμενος αναφέρει τη συγκεκριμένη κάκωση προ τριών περίπου εβδομάδων και η θεράπουσα ιατρός συνέστησε «Θ/Χ εκτίμηση σε τακτική βάση» (Σχετ. 4). Εν συνεχεία, ο οδηγός του αυτοκινήτου της αστυνομίας, άρπαξε τον ως άνω κρατούμενο και τον έσπρωξε δια της βίας να μπει στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας, κλωτσώντας τον παράλληλα με αποτέλεσμα να πέσει και να σπάσει το αριστερό του χέρι. Ο κρατούμενος ούρλιαξε από τον πόνο και παρακάλεσε να μην τον χτυπήσουν. Τότε ο αξιωματικός υπηρεσίας, ηλικίας περίπου 25-27 ετών του ζήτησε να σηκωθεί όρθιος προκειμένου να τον βγάλει φωτογραφία για το δελτίο κρατουμένου. Μετά τον οδήγησαν στην πτέρυγα καραντίνας χωρίς ούτε να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και χωρίς να τον μεταφέρουν στο γιατρό ούτε του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ παρόλο που ο άνθρωπος υπέφερε από τον πόνο. Τελικά μετά από 10 ημέρες τον μετέφεραν στο ΚΑΤ όπου έγινε η διάγνωση (Σχετ.5), οι ακτινογραφίες και η επίδεση με γύψο.









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια