Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δίκη Ζακ: Ρατσιστικό το έγκλημα λένε μάρτυρες




Πολίτες, αστυνομικοί και διασώστες του ΕΚΑΒ κατέθεσαν στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας δίνοντας τη δική τους εκδοχή για το τι ακριβώς συνέβη στις 21 Σεπτεμβρίου του 2018 στην οδό Γλαυδστώνος.

 

Μάρτυρας, συντηρητής ανελκυστήρων, ο οποίος είχε ραντεβού με τον κατηγορούμενο μεσίτη για φαγητό, κατέθεσε στο ακροατήριο:

 

 

«Μόλις τελείωσα τη δουλειά μου ήμουν σε ένα παρακείμενο μαγαζί και κάθισα να φάω. Πήρα τηλέφωνο τον κατηγορούμενο μεσίτη  και του είπα να κατέβει να φάμε.  Μόλις κάθισε ακούσαμε φωνές και πήγαμε να δούμε τι συμβαίνει. Είδα ένα παλληκάρι μέσα στο κοσμηματοπωλείο με έναν πυροσβεστήρα να παραπαίει και να προσπαθεί να σπάσει την πόρτα .Προσπαθούσε να σπάσει τη βιτρίνα για να βγει έξω με κάθε τρόπο. Έκανε ένα μικρό άνοιγμα. Πήγε ο μεσίτης  εκεί  και του είπε «κάτσε μέσα». Εκείνη την στιγμή είδα ότι κρατούσε ένα μαχαίρι. Ο μεσίτης του είπε ‘’κάτσε μέσα’’ και τον αφόπλισε. Είχε αμυχές στα χέρια του».

 

Συνεργάτης και φίλος του μεσίτη , ο οποίος κατέθεσε στο δικαστήριο, ανέφερε ότι ήταν μπροστά την ώρα που ο Ζακ ήταν ξαπλωμένος έξω από το κοσμηματοπωλείο.

 

«Ο διασώστης του ΕΚΑΒ του έδενε το κεφάλι. Ξαφνικά κλώτσησε το τζάμι και έσπασαν κομμάτια. Πήρε ένα γυαλί και το πήγε στον Εκαβίτη, ο οποίος φοβήθηκε και έκανε πίσω… Είχε πολύ κόσμο, δημιουργήθηκε πανικός το τζάμι ήταν μεγάλο. Κάποια στιγμή τον έσπρωξε ένας αστυνομικός και τον έριξε κάτω.Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον ακινητοποιήσουν. Κάποια στιγμή έστρεψε το τζάμι προς το λαιμό ενός αστυνομικού και εκείνος του έλεγε «μη το κάνεις»». .

 

Μάρτυρας δημοσιογράφος , ο οποίος βρέθηκε στο σημείο την ώρα που είχε τελειώσει η επίθεση, κατέθεσε ότι είδε τον Ζακ μέσα στα αίματα και του είχαν περάσει χειροπέδες.

 

Σύνεδρος: Ποια είναι η άποψή σας για αυτό το περιστατικό;

 

Μάρτυρας. Είδα έναν άνθρωπο που έδειχνε νεκρός.  Ενώ γνώριζα τον Ζακ δε μπορούσα να τον αναγνωρίσω στη κατάσταση που ήταν. Ήταν το πρόσωπό του κατακόκκινο από το αίμα.

 

Στην κατάθεσή του ο διασώστης του ΕΚΑΒ, ο οποίος έσπευσε στο σημείο αφού έλαβε σχετικό σήμα, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Όταν έφτασα εκεί, ο Ζακ είχε βγει έξω στο πεζόδρομο. Ήταν  σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, ξεκινήσαμε να κάνουμε περίδεση για να σταματήσει η αιμορραγία…»

 

Πρόεδρος: Έλεγε κάτι;

 

Μάρτυρας: Βογκητά, δεν μπορούσα να καταλάβω κρατούσε συνέχεια το λαιμό του. Προσπάθησα να κάνω περίδεση δεν τα κατάφερα κρατούσε ένα κομμάτι γυαλί.

 

Στη συνέχεια της κατάθεσής της ο συγκεκριμένος μάρτυρας, ανέφερε ότι όταν έφθασε το ασθενοφόρο ο Ζακ Κωστόπουλος είχε χάσει τις αισθήσεις του.

 

Πρόεδρος: Μέσα στο ασθενοφόρο έγιναν προσπάθειες να τον επαναφέρουν;

 

Μάρτυρας: Προφανώς υπάρχει απινιδωτής.

 

Για ρατσιστικό έγκλημα έκανε λόγο κοσμήτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ζητώντας από τη Δικαιοσύνη να μην το αφήσει ατιμώρητο. «Η Δικαιοσύνη πρέπει να στείλει ένα μήνυμα ότι όλοι μας μπορούμε να είμαστε ήσυχοι και ασφαλείς επειδή  πρακτικές βαρβαρότητας εκ μέρους ιδιωτών  και του κράτους τιμωρούνται… Τρία χρόνια είναι αυτή η υπόθεση και σε πειθαρχικό επίπεδο οι αρχές δεν έχουν να  πουν κάτι. Αυτό το παιδί έζησε αυτή τη φρικαλεότητα επειδή θεωρήθηκε και από τους ιδιώτες και από τους αστυνομικούς ότι συμπυκνώνει το περιθώριο» ανέφερε ο μάρτυρας, δηλώνοντας ότι δεν γνώριζε το θύμα.

 

Δημοσιογράφος η οποία ήταν φίλη του Ζακ κατέθεσε ότι  ο μεσίτης έκανε αναρτήσεις στο διαδίκτυο που δεν ανταποκρίνονταν στην αλήθεια. «Ισχυριζόταν ότι ο Ζακ αυτοκτόνησε με γυαλί. Ο Ζακ ήταν πασίγνωστος άνθρωπος και η δράση του ήταν πάντα στο φως. Αποκλείεται να έμπαινε σε χώρο για να κλέψει ή να βλάψει άνθρωπο. Εγκλωβίστηκε μέσα σε ένα μαγαζί, στο οποίο θα μπορούσε να μπει ο οποιασδήποτε  είτε για να ρωτήσει κάτι είτε για να αγοράσει κάτι και δέχθηκε λυσσαλέα επίθεση η οποία οδήγησε στη δολοφονία του».

 

Τέλος, στη δίκη κατέθεσε και μάρτυρας, ειδική στην ανάλυση βίντεο, σε κέντρο που εδρεύει στο Λονδίνο. Αναφερόμενη στα συμπεράσματα της έρευνάς της η μάρτυρας ανέφερε πως υπάρχουν τρία βίντεο που δεν περιλαμβάνονται στη δικογραφία αλλά δημοσιεύθηκαν στον Τύπο. Σύμφωνα με την ίδια μάρτυρα από την ανάλυση των βίντεο προέκυψε ότι ο Ζακ Κωστόπουλος είχε δεχθεί 14 κλωτσιές, εννέα εκ των οποίων από το μεσίτη και πέντε από τον κοσμηματοπώλη.

 

Περιγράφοντας καρέ- καρέ τις κινήσεις του Ζακ και των κατηγορουμένων ανέφερε:

 

-Στις 2:50 το μεσημέρι εκείνης της ημέρας φάνηκε πρώτη φορά κάποιος αστυνομικός στο σημείο. Ακολούθως προσήλθαν οι διασώστες , ενώ διαπιστώθηκε ότι 2:52:55 ο Ζακ Κωστόπουλος έσπασε τη βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου με το πόδι του και πήρε ένα γυαλί.

 

-Στις 2:53:25 δέχθηκε χτύπημα από αστυνομικούς οι οποίοι έπεσαν πάνω του «για να του πάρουν το γυαλί».

 

Στις 2:54 αστυνομικός κλώτσησε το θύμα ενώ «εκείνο είναι κάτω».

 

-Στις 2:55:10 «ακούγονται οι χειροπέδες να κλείνουν», ενώ στις «2:57:30 με απόκλιση 1,5 λεπτό ο Ζακ βρίσκεται στο φορείο».

naftemporiki.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια