Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Έμφυλη βία: Πάνω από 5.000 γυναίκες θύματα μέσα στο 2021 – Τα αποκαλυπτικά στοιχεία


Πάνω από 5.000 γυναίκες εκπέμπουν SOS καθώς αποτελούν θύματα έμφυλης βίας στην Ελλάδα μόνο μέσα στο 2021, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία από τη Γραμμή SOS 15900, τα οποία είναι συγκλονιστικά και δείχνουν ότι οι 17 γυναικοκτονίες που έχουν σημειωθεί φέτος δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά.

Πιο συγκεκριμένα, η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 7.809 κλήσεις, εκ των οποίων οι 5.405 αφορούσαν σε περιστατικά έμφυλης βίας. Στη Γραμμή κάλεσαν τόσο τα ίδια τα θύματα όσο και τρίτα πρόσωπα, δηλαδή συγγενείς (γονείς, αδέρφια, παιδιά), φίλοι και γείτονες, με τα στοιχεία από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο, να κάνουν λόγο για 3.730 κλήσεις από γυναίκες – θύματα βίας και 1.675 κλήσεις από τρίτα πρόσωπα, όπως αναφέρει το ThessToday.gr σε μια μεγάλη έρευνα.

Σκέφτεται, λοιπόν, κανείς πως η Βασιλική, η Καρολάιν, η Γαρυφαλλιά, η Δώρα, η Νεκταρία, η Τζεβριέ και άλλες τόσες γυναίκες, δεν αποτελούν θύματα μεμονωμένων περιπτώσεων αλλά μιας «μαύρης» λίστας που προκαλεί πόνο και οργή.

Πάνω από 3.000 κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία – Οι περισσότερες με δράστη τον νυν ή πρώην σύντροφο

Από τις 7.809 κλήσεις, οι 3.812 ήταν για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, οι 124 κλήσεις για σεξουαλική παρενόχληση και οι 67 κλήσεις για βιασμό και παράλληλα ο νυν ή πρώην σύντροφος κατονομάστηκε ως ο δράστης από 2.699 γυναίκες.

Αυτό που ζητούσαν οι περισσότερες γυναίκες ήταν ψυχοκοινωνική στήριξη και θέματα νομικής φύσης, μεταξύ άλλων. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που κάλεσαν στη Γραμμή για ψυχοκοινωνική στήριξη ανήλθαν σε 2.026, για θέματα νομικής συμβουλευτικής κάλεσαν 1.893, ενώ 268 άτομα ήθελαν να ρωτήσουν για τους ξενώνες φιλοξενίας της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ), όπου σε 19 δομές φιλοξενήθηκαν 175 γυναίκες με τα παιδιά τους.

Όσον αφορά τις ηλικίες των ανθρώπων που κάλεσαν, οι περισσότεροι ανήκουν στην ηλικία των 40-54 ετών (856 άνθρωποι) και ακολουθούν οι ηλικίες: 25-39 ετών (739 άτομα), 55- 64 ετών (277 άτομα) ενώ κάλεσαν στη γραμμή και 226 άτομα έως 24 ετών.

Ελληνίδες γυναίκες τα περισσότερα θύματα

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, οι γυναίκες ελληνικής καταγωγής που κάλεσαν τη Γραμμή ανέρχονται στις 2.354 και ακολουθούν 75 αλβανικής, 17 ρουμανικής και 16 ρωσικής.

 

Σοκάρουν τα στοιχεία για τις μητέρες

Πάνω από 2.000 μητέρες κάλεσαν τη Γραμμή SOS. Συνολικά τηλεφώνησαν 2.803 γυναίκες με παιδιά για να καταγγείλουν περιστατικό βίας, όπως 46 έγκυες. Από το σύνολο των κλήσεων οι 1.673 γυναίκες – θύματα βίας που τηλεφώνησαν στη γραμμή SOS είναι έγγαμες, 537 ανύπαντρες, 286 σε συμβίωση, 235 σε σε διάσταση, 237 διαζευγμένες και 86 σε κατάσταση χηρείας.

 

Αρνητική πρωτιά για την Αττική – Τα στοιχεία για Θεσσαλονίκη

Ακόμη, στα στοιχεία που παρουσιάζει το ThessToday.gr από τη Γραμμή SOS 15900, η Αττική κατέχει την αρνητική πρωτιά καθώς από 1η Ιανουαρίου έως 31 Οκτωβρίου κάλεσαν 1.497 γυναίκες, ενώ στον Νομό Θεσσαλονίκης 342. Ακολουθεί ο Νομός Ηρακλείου με 98, Αχαΐας με 95, Μαγνησίας με 60, Λάρισα με 53.

  

Στη Γραμμή SOS και εκατοντάδες γυναίκες με προβλήματα υγείας

Συγκλονιστικό είναι και το γεγονός ότι πάνω από 300 κλήσεις στη Γραμμή SOS αφορούσαν γυναίκες με προβλήματα υγείας ενώ από τις ευάλωτες ομάδες κάλεσαν και 36 άτομα με αναπηρία. Ακόμη, στη Γραμμή απευθύνθηκαν και 277 μετανάστριες.

 

Ποιοι είναι οι δράστες – Το προφίλ τους – Έλληνες οι περισσότεροι

Από το σύνολο των δραστών το 38%, δηλαδή 1.005 άτομα, διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία και πάλι λαμβάνει αρνητική πρωτιά. Ακολουθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 251 και τρίτη η Κρήτη με 119.

Μάλιστα, σε 1.911 περιπτώσεις οι δράστες είναι ελληνικής καταγωγής. Ακολουθούν 62 άτομα αλβανικής καταγωγής, 17 ρουμανικής και 16 ρωσικής.

 

Η ψυχολογική βία η συχνότερη μορφή κακοποίησης – Πάνω από 100 οι κλήσεις για σεξουαλική κακοποίηση από τρίτο πρόσωπο

Η σωματική βία της γυναίκας από τον σύζυγο σε σύνολο 1.850 περιπτώσεων καταγράφηκε 1.155 φορές, 1.367 η ψυχολογική, 1.264 η λεκτική, ενώ 43 αφορούν σεξουαλική κακοποίηση. Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και για τους συντρόφους, καθώς 336 περιπτώσεις αφορούν ψυχολογική βία, 312 σωματική, ενώ για τη σεξουαλική κακοποίηση κατά των γυναικών πρώτο είναι το «τρίτο γνωστό πρόσωπο» με 111 καταγεγραμμένες περιπτώσεις.

Μαρία Συρεγγέλα: Θέλουμε οι γυναίκες να μιλάνε για κακοποιητικές συμπεριφορές

Μιλώντας στο ThessToday.gr, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, τόνισε τη σημασία του #metoo στην ελληνική κοινωνία και κάλεσε όσες γυναίκες υφίστανται βία, να μιλάνε και να καταγγέλλουν τα περιστατικά.

«Τα στόματα πλέον άνοιξαν στην Ελλάδα. Στόματα που ήταν κλειστά για δεκαετίες, σφραγισμένα από τη σιωπή, τον φόβο, την έλλειψη εμπιστοσύνης, μιλάνε και καταγγέλλουν περιστατικά βίας και παρενόχλησης. Τα θύματα βρίσκουν τη δύναμη και το θάρρος να καταγγείλουν και να ζητούν βοήθεια από τις δομές μας γιατί γνωρίζουν ότι είμαστε δίπλα τους και ότι το επιστημονικό προσωπικό της Γραμμής SOS 15900, των Συμβουλευτικών Κέντρων και των Ξενώνων μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να ξεπεράσουν τα τραύματά τους.

Οι συνθήκες έχουν αλλάξει, η κοινωνία έχει ωριμάσει και η πολιτεία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας σε βάρος των γυναικών» τόνισε η κ. Συρεγγέλα.

Η υφυπουργός θέλησε να στείλει μήνυμα στις γυναίκες που μπορεί να είναι θύματα και ενδεχομένως να μην έχουν το κουράγιο να μιλήσουν: «Θέλουμε οι γυναίκες να μιλάνε και να αποκαλύπτουν κακοποιητικές συμπεριφορές. Οι γυναίκες μπορούν να νιώθουν ασφαλείς ότι η πολιτεία θα τις ακούσει, θα τις προστατεύσει και θα τις βοηθήσει να σταθούν στα πόδια τους.

Όλοι και όλες είμαστε στο πλευρό τους και καταδικάζουμε κάθε συμπεριφορά που προκαλεί σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική βλάβη ή πόνο στις γυναίκες. Είμαστε ενωμένοι και ενωμένες για την εξάλειψη της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, καθιστώντας σαφές πως καμία μορφή βίας δεν είναι αποδεκτή και καμία γυναίκα δεν είναι μόνη στον αγώνα κατά της κακοποίησης».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια