Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

2001: Το “σατανικό” ζευγάρι του Βόλου


H 28χρονη μάρτυρας κατηγορίας Χρυσούλα Τέντα δεν γύρισε να κοιτάξει ούτε για μια στιγμή τη μητέρα της, που καθόταν στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας. Στα μάτια της ήταν η «κατηγορούμενη» για τη δολοφονία του πατέρα της, τη μνήμη του οποίου υπερασπιζόταν με την κατάθεσή της. «H κατηγορουμένη σχεδίασε και εκτέλεσε μαζί με τον εραστή και συγκατηγορούμενό της τη δολοφονία του πατέρα μου», είπε, δημιουργώντας αίσθηση στο ακροατήριο.

Η μητέρα της, Μαρία, άκουγε με δάκρυα στα μάτια το «κατηγορώ» από το ίδιο της το παιδί. Επί τέσσερις μήνες «αναζητούσε» παντού τον 59χρονο σύζυγό της Αχιλλέα, μέχρι που αποκαλύφθηκε ότι τον είχε βγάλει από τη μέση μαζί με τον εραστή της, όταν ανακάλυψε την παράνομη σχέση και την απείλησε με διαζύγιο.

Η Μαρία Τέντα μπήκε ανήσυχη εκείνο το πρωί στο Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού. Ο σύζυγός της Αχιλλέας είχε φύγει από το σπίτι την προηγούμενη ημέρα, 8 Δεκεμβρίου 2001, και δεν είχε επιστρέψει. «Είχαμε ένα καβγαδάκι, πήρε το αυτοκίνητο και έφυγε», είπε στους αστυνομικούς.

Το λευκό “BMW” του εμπόρου δερμάτων βρέθηκε από έναν συγγενή, σταθμευμένο στο λιμάνι του Βόλου. Οι αστυνομικοί βρήκαν στο εσωτερικό του το τσαντάκι του. «Εάν ήθελε να φύγει με το πλοίο, γιατί να το αφήσει στο αυτοκίνητο;», αναρωτήθηκαν, αλλά δεν είχαν άλλα στοιχεία στη διάθεσή τους. Το σενάριο να εξαφανίστηκε με την θέλησή του αποδυναμώθηκε γρήγορα, όταν ένας φίλος του κατέθεσε ότι το μεσημέρι έπιναν μαζί τσίπουρα σε ένα μαγαζί και έδειχνε ευδιάθετος. Μάλιστα κανόνισαν να βγουν το βράδυ έξω με τις συζύγους τους. «Εάν είχε σκοπό να εξαφανιστεί ή να κάνει κακό στον εαυτό του, θα σχεδίαζε να βγει για να διασκεδάσει;», σχολίασε…

Ο καιρός περνούσε και παρά τις έρευνες ο Αχιλλέας Τέντας δεν έδινε σημεία ζωής. Τέσσερις μήνες μετά την εξαφάνισή του η σύζυγός του, κατόπιν έντονων πιέσεων από τα παιδιά της, πείστηκε να απευθυνθεί στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη. Ωστόσο, κάποιοι δεν άντεξαν να βλέπουν την «παράσταση» που έδινε μπροστά στις κάμερες και αποφάσισαν να μιλήσουν, στη μνήμη του ανθρώπου που τους βοηθούσε συχνά, με όποιο τρόπο μπορούσε…

Στην Αστυνομία έφτασαν πληροφορίες ότι το μοιραίο Σαββατόβραδο στο σπίτι της Μαρίας Τέντα είχε πάει ο 32χρονος αγρότης Νίκος Κωτούλας, ενώ λίγες ημέρες αργότερα κάποιοι έριξαν τσιμέντο στο πηγάδι που υπήρχε στο κτήμα του πατέρα του. Οι αστυνομικοί τους κάλεσαν για κατάθεση, ενώ με τη βοήθεια ενός εκσκαφέα έκαναν έρευνα στο κτήμα. Μέσα στο πηγάδι βρήκαν το πτώμα του 59χρονου άνδρα, τυλιγμένο με ένα σεντόνι! Ήταν 16 Απριλίου 2002, όταν αποκαλύφθηκε το στυγερό έγκλημα.

Το παράνομο ζευγάρι συνελήφθη και στην Ασφάλεια τα έριξε ο ένας στον άλλο. «Έγινε συμπλοκή στο σπίτι και εκεί ο Κωτούλας σκότωσε τον άνδρα μου», υποστήριξε η 44χρονη γυναίκα. «Εγώ απλώς την βοήθησα να εξαφανίσει το πτώμα του συζύγου της, εκείνη τον σκότωσε», αντέτεινε ο 32χρονος γεωργός. Ο ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι το θύμα είχε γρονθοκοπηθεί και είχε στραγγαλιστεί με ένα συρματόσχοινο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αστυνομικοί, η Μαρία Τέντα έριχνε συχνά υπνωτικό στο φαγητό ή το ποτό του και στη συνέχεια άνοιγε την πόρτα της κρεβατοκάμαράς τους στον εραστή της. Η κρυφή τους σχέση μετρούσε δύο χρόνια, όταν, κάποια στιγμή, ο 59χρονος έμπορος ξύπνησε ξαφνικά και είδε στο σαλόνι ημίγυμνο τον εραστή της συζύγου του. Την χαστούκισε και την απείλησε με διαζύγιο, ενώ το επόμενο διάστημα παρακολουθούσε όλες τις κινήσεις της, ανήμπορος να φανταστεί ότι υπέγραφε την θανατική του καταδίκη…

Ο Κωτούλας πρότεινε στην Μαρία Τέντα να «σηκώσει» τα 15 εκατομμύρια δραχμές από τον κοινό συζυγικό λογαριασμό και να ζήσουν μαζί μακριά από τον Αλμυρό, αλλά εκείνη αρνήθηκε. Το μοιραίο απόγευμα ο Αχιλλέας Τέντας κοιμόταν στην κρεβατοκάμαρα, αφού είχε πιει 4-5 τσίπουρα με το γαμπρό του και είχε επιστρέψει στο σπίτι ζαλισμένος. Δεν ξύπνησε ούτε και όταν πήγαν επίσκεψη ο γιος του με την αρραβωνιαστικιά του. Μόλις έφυγαν, η 44χρονη γυναίκα άφησε ανοιχτό το παράθυρο του δωματίου που «έβλεπε» στη βεράντα και γύρω στις 8 το βράδυ μπήκε στο σπίτι ο 32χρονος αγρότης.

Ψέκασε τον σύζυγο της με αναισθητικό σπρέι στο πρόσωπο, τον γρονθοκόπησε και τον στραγγάλισε με ένα συρματόσχοινο.
Όταν ήρθε η ώρα της δικαιοσύνης, οι δύο πρώην εραστές κάθισαν στις δύο άκρες του εδωλίου και απέφευγαν ακόμη και να διασταυρώσουν τα βλέμματά τους. Όπως και κατά τη διάρκεια της προανάκρισης, προσπάθησαν να ρίξουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο. Και οι δύο καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, ο Κωτούλας για ανθρωποκτονία από πρόθεση και η Τέντα για συναυτουργία.

Την ίδια ποινή διατήρησε και το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, το Δεκέμβριο του 2005. Ο συνήγορος υπεράσπισης της Μαρίας Τέντα, Νίκος Παπαπέτρου, έκανε αίτηση αναίρεσης της πρωτόδικης απόφασης από τον Άρειο Πάγο, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή και έτσι η υπόθεση επέστρεψε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας, που θα την δίκαζε με διαφορετική σύνθεση. Το σκεπτικό των μελών του Αρείου Πάγου ήταν ότι το Εφετείο δεν εντόπισε σωστά τη συμμετοχή της γυναίκας στη δολοφονία του συζύγου της.

Η κατηγορία μετατράπηκε σε απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και το δικαστήριο την καταδίκασε το Νοέμβριο του 2010 σε κάθειρξη 21 ετών, «σπάζοντας» τα ισόβια. Για τα παιδιά της Μαρίας Τέντα δεν είχε αλλάξει τίποτα όλο αυτό το διάστημα. Ο χρόνος δεν είχε «μαλακώσει» τα συναισθήματά τους. Και σε αυτή τη δίκη παρέστησαν ως πολιτική αγωγή και ζήτησαν με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο την καταδίκη της μητέρας τους. Όπως δήλωσε ο συνήγορός της, «ο γιος και η κόρη της, από την ημέρα που αποκαλύφθηκε το έγκλημα, δεν θέλουν να έχουν καμία απολύτως σχέση μαζί της, τάσσονται κατά της μητέρας τους και δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση την αποφυλάκισή της». Λίγους μήνες αργότερα η Μαρία Τέντα αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους, μετά από σχεδόν εννιά χρόνια στη φυλακή.

Νίκος Τσέφλιος




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια