Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πόθεν έσχες έως 16/12: Φυλάκιση έως 10 ετών και πρόστιμο μέχρι 1.000.000 ευρώ για τους παραβάτες


Aντίστροφη μέτρηση έχει σημάνει για τους υπόχρεους υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες, με τη σχετική προθεσμία να λήγει στις 16 Δεκεμβρίου. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας και για διάστημα 60 ημερών προβλέπεται η καταβολή παραβόλου για την υποβολή της δήλωσης, το οποίο κυμαίνεται από 50 έως 400 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία υπόχρεου και την χρονική καθυστέρηση από την οριζόμενη προθεσμία.

 

 

Εφόσον έχει υποβληθεί εμπρόθεσμη δήλωση, είναι δυνατή η τροποποίηση της εντός ενός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, χωρίς την υποχρέωση καταβολής παραβόλου.

 

 

Στη συνέχεια, ωστόσο, οι «καμπάνες» είναι ιδιαίτερα μεγάλες για όσους δεν υποβάλλουν δήλωση ή εκείνους που θα υποβάλλουν ανακριβή ή ελλιπή δήλωση και προβλέπουν τόσο ποινές φυλάκισης όσο και πρόστιμα. Ειδικότερα, όσοι δεν υποβάλλουν ή υποβάλλουν ανακριβή ή ελλιπή δήλωση τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματική ποινή έως 100.000 ευρώ. Πόθεν έσχες

 

Αν οι πράξεις αυτές τελέστηκαν από αμέλεια, επιβάλλεται χρηματική ποινή και το δικαστικό συμβούλιο ή το δικαστήριο εκτιμώντας ελεύθερα ανάλογα με τις περιστάσεις, μπορεί να κρίνει τις πράξεις αυτές ατιμώρητες.

 

 

Όπως πάντως διευκρινίζεται, ανακριβής θεωρείται και η δήλωση, όταν τα δηλωθέντα περιουσιακά στοιχεία ή η επαύξηση αυτών δεν δικαιολογείται από τα πάσης φύσεως, νομίμως αποκτηθέντα εισοδήματα του υπόχρεου.

 

Σε αυτή την περίπτωση, αν ο υπόχρεος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου αξίας ανώτερης των 30.000 ευρώ, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και με χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ.

 

 

Εάν μάλιστα η συνολική αξία της αποκρυπτόμενης περιουσίας του ιδίου και των λοιπών προσώπων για τα οποία αυτός οφείλει να υποβάλει δήλωση υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 300.000 ευρώ, ανεξαρτήτως αν η απόκρυψη επιχειρείται με τη μη υποβολή δήλωσης ή την υποβολή ελλιπούς ή ανακριβούς δήλωσης, τότε προβλέπεται πως τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών και με χρηματική ποινή που ξεκινάει από 20.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμη και το 1.000.000 ευρώ!!

 

Ποινές φυλάκισης και χρηματικές ορίζονται και για τρίτους, οι οποίοι εν γνώσει του συμπράττουν στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης και ιδίως στην παράλειψη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων.


dikastiko.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια