Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αντιδράσεις στους κύκλους της ΕΛ.ΑΣ. προκαλεί η αναδιάρθρωση της Άμεσης Δράσης


Αντιδράσεις στην ελληνική αστυνομία έχουν προκαλέσει οι εξαγγελίες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου για την αναδιάρθρωση του τρόπου λειτουργίας της Άμεσης Δράσης, την τοποθέτηση καμερών στις στολές των αστυνομικών "πρώτης γραμμής" ( ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ, ΜΑΤ) και την μετεκπαίδευση των υπηρετούντων στην ομάδα ΔΙΑΣ.

Οι "αστυνομικοί είναι τα εύκολα θύματα" και δεν "ευθύνονται για την απογύμνωση των αστυνομικών τμημάτων" ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γιώργος Καλλιακμάνης, πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής .

Ο κ. Καλλιακμάνης ζήτησε καλύτερη εκπαίδευση των αστυνομικών και νέες προσλήψεις γιατί όπως κατήγγειλε τα αστυνομικά τμήματα είναι απογυμνωμένα.

Πέραμα: "Λανθασμένη η εντολή του Κέντρου της Άμεσης Δράσης, να δώσει εντολή διακοπής της καταδίωξης"

Σχολιάζοντας το αιματηρό περιστατικό στο Πέραμα όπου ένας άοπλος δράστης σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά, κατά τη διάρκεια καταδίωξης των ανδρών της Ομάδας ΔΙΑΣ ο κ. Καλλιακμάνης είπε ότι αν και δεν μπορεί να πει πολλά για την υπόθεση, λόγω ότι είναι υπό δικαστική διερεύνηση, πεποίθησή του είναι πάντως ότι δεν μπορεί να διακόπτεται καμία καταδίωξη.

"Σε καμία περίπτωση δεν σταματά μια καταδίωξη" είπε ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής και πρόσθεσε: "Ο κ. Θεοδωρικάκος μίλησε για αξιοποίηση πρακτικών άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Δηλαδή, όταν καταδιώκεται ένα όχημα σηκώνεται ένα ελικόπτερο, το οποίο με ραντάρ το "εγκλωβίζει”. Έτσι, δεν υπάρχει λόγος να το καταδιώκουν δέκα μηχανές της Ομάδας ΔΙΑΣ". Ωστόσο, ο ίδιος διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το αν κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει στην Ελλάδα.

 

Μιλώντας και πάλι για την αστυνομική επιχείρηση στο Πέραμα, ο αστυνομικός είπε ότι η Ομάδα ΔΙΑΣ δεν σταμάτησε το όχημα γιατί στο συγκεκριμένο σημείο έγινε εμπλοκή. "Το όχημα είναι ένα βαρύ όπλο και το χρησιμοποίησαν εναντίον των αστυνομικών. Υπάρχει και κατάθεση και του οδηγού του λεωφορείου που λέει ότι οι αστυνομικοί κινδύνευσαν".

Οι αστυνομικοί είναι τα εύκολα θύματα

Για να καταδείξει το πρόβλημα που υπάρχει εξαιτίας της ελλιπούς νομικής κάλυψης των αστυνομικών κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους, ο κ. Καλλιακμάνης ανέφερε το παράδειγμα που ακολουθείται στο εξωτερικό, όπου η αστυνομία χρησιμοποιεί πάνελ με καρφιά στους δρόμους.

"Αν αυτό γίνει στην Ελλάδα και ο καταδιωκόμενος πέσει σε κάποιο όχημα, τον αστυνομικό θα τον συλλάβουν. Οι αστυνομικοί είναι τα εύκολα θύματα. Το έγκλημα έχει βία. Η βία δεν αντιμετωπίζεται χωρίς βία, οπότε ο αστυνομικός είναι πάντα έρμαιο".

Μιλώντας σχετικά με την εκπαίδευση των αστυνομικών και τον διαχωρισμό μεταξύ Ειδικών Φρουρών και όσων υπηρετούν στην ΕΛΑΣ, αφού φοίτησαν σε σχολές ο κ. Καλλιακμάνης είπε ότι άποψή του είναι ότι "το σωστό είναι οι αστυνομικοί να μπαίνουν μόνο στις σχολές της αστυνομίας. "Τρεις και τέσσερις μήνες εκπαίδευσης δεν φτάνουν". Δικαιολόγησε όμως το γεγονός ότι εξαιτίας των μνημονιακών δεσμεύσεων η αστυνομία πήρε κάποια παιδιά, με έκτακτες διαδικασίες.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής τόνισε ότι τα αστυνομικά τμήματα είναι απογυμνωμένα. "Ο πολίτης πηγαίνει στα αστυνομικά τμήματα και βλέπει ότι δεν υπάρχει ούτε σκοπός. Πρέπει να ενισχυθούν τα αστυνομικά τμήματα. Πρέπει να γίνουν γενναίες προσλήψεις".

 





https://www.thetoc.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια