Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αστυνομικός για υπόθεση Καρέλι: Άκουσα να φωνάζουν «έλα και θα δεις τι θα πάθεις»


Αναβιώνει στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης, η πολύκροτη υπόθεση θανάτου του Αλβανού κατάδικου, Ίλι Καρέλι, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις φυλακές Νιγρίτας, το 2014, ύστερα από βασανιστήρια που κατηγορούνται ότι του προκάλεσαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι για να τον «τιμωρήσουν», επειδή είχε δολοφονήσει συνάδελφό τους στις φυλακές Μαλανδρίνου, όπου κρατούταν ο βαρυποινίτης πριν μεταχθεί στις Σέρρες.

Υπενθυμίζεται πως, οι 13 πρώην σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Νιγρίτας, καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε ποινές κάθειρξης από 5 έως 7 έτη, ενώ ένας εξ αυτών σε φυλάκιση 3 ετών με αναστολή. Όλοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι ενόψει της δίκης στο Εφετείο, υπό τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο θάνατος του 42χρονου κρατούμενου προκλήθηκε ύστερα από καρδιακό επεισόδιο που υπέστη, η έναρξη του οποίου τοποθετείται χρονικά πριν από την άφιξή του στις φυλακές Νιγρίτας.

Κατά την έναρξη της δίκης σήμερα και οι 13 αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ενώ η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την εξέταση αστυνομικών μαρτύρων, που μετέφεραν τον Κορέλι από το Μαλανδρίνο στη Νιγρίτα.

Σύμφωνα με τον πρώτο μάρτυρα αστυνομικό, ο οποίος παρέλαβε τον Καρέλι περίπου στις 10:30-11:00, ο κατηγορούμενος είχε εμφανή χτυπήματα και τραύματα στο πρόσωπο, στους ώμους και στις παλάμες. «Φαινόταν καλά. Δεν έδειχνε να πονάει, και δεν ανέφερε τίποτα για πόνους στο σώμα του». Ο κρατούμενος Ίλι Καρέλι, σύμφωνα πάντα με τον μάρτυρα, μέσα στο όχημα βρισκόταν με χειροπέδες στα χέρια και πίσω στην πλάτη, φορώντας μόνο ένα αμάνικο, ενώ το περιστατικό χρονολογείται τον μήνα Μάρτιο.

«Δεν αναρωτήθηκα γιατί ήταν σε αυτή την κατάσταση, και ο ίδιος δεν παραπονέθηκε. Στις 6 ώρες που βρισκόμασταν στο αυτοκίνητο, σταματήσαμε μόνο σε διόδια για να τον βοηθήσουμε να πιει λίγο νερό. Δεν γνωρίζω εάν τον είδε γιατρός κατά την διάρκεια της κράτησής του». Σημειώνεται, όπως ανέφερε ο μάρτυρας, πως δεν έγινε ενδελεχής σωματικός έλεγχος, κατά την μεταγωγή του.

Σχετικά με τα χτυπήματα, τα ίδια κατέθεσε στο δικαστήριο και ο δεύτερος μάρτυρας, αστυνομικός. «Όταν τον παραλάβαμε, ήταν φρέσκα τα τραύματά του στο πρόσωπο και στους ώμους, ενώ δεν έκανε κανένα παράπονο για σωματικούς πόνους. Ήταν δεμένος πισθάγκωνα και η διαδρομή διήρκησε από την Ιτέα στην Άμφισσα 30-40 λεπτά».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο Καρελι ρωτήθηκε εάν προηγήθηκε κάποιο συμβάν, όπως και εάν ήθελε να επισκεφτεί κάποιο νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας, με τον κρατούμενο να απαντάει κάθε φορά αρνητικά. «Μας έλεγε μόνο πως ήθελε να ξεκουραστεί και να ξαπλώσει. Από όσο μας είπε ο ίδιος, πριν τον παραλάβουμε τον είχε εξετάσει μια νοσοκόμα. Δεν γνωρίζω τον λόγο που δεν ήθελε να μετέβη σε νοσοκομείο, και δεν ρωτήσαμε από την πλευρά μας τι συνέβη».

Ο τρίτος μάρτυρας, ο οποίος είναι επικεφαλής αστυνομικός, όταν τον μετέφερε από το Μαλανδρίνο για να τον μεταφέρει στην Ιτέα, ρώτησε τον κρατούμενο εάν αισθάνεται καλά, και εάν επιθυμεί να επισκεφτεί κάποιο νοσοκομείο, με τον ίδιο να απαντάει και πάλι αρνητικά. «Κάναμε την σωματική έρευνα, και ήταν εμφανώς χτυπημένος, ωστόσο δεν τόνισε ποτέ τίποτα για πόνους. Ο σωφρονιστικός υπάλληλος μου είπε πως έχει ελεγχθεί από νοσοκόμο στις φυλακές και τα τραύματά του ήταν επιπόλαια. Πράξαμε όπως γίνεται σε συνήθεις μεταγωγές».

Ο μάρτυρας υπογράμμισε πως, πολύ συχνά συναντάνε κρατούμενους από τις φυλακές, σε παρόμοια κατάσταση, αναφερόμενος στα χτυπήματα στο σώμα και στο πρόσωπό του. «Οταν τον παραλάβαμε, βρισκόταν στο σημείο ο αστυνομικός διευθυντής, καθώς και ο εισαγγελέας. Έπειτα από το τέλος της βάρδιας μου, έδωσα αναφορά, όπως κάνουμε πάντα, ακόμη και εάν δεν έχει γίνει τίποτα». Σημειώνεται πως η αναφορά έγινε πριν τον θάνατο του Καρέλι.

Στη συνέχεια, κατέθεσε ο αστυνομικός υπάλληλος, ο οποίος φωτογράφισε τον Καρέλι, όταν έφτασε στις φυλακές Νιγρίτας. «Κάποια στιγμή, ενώ ερχόταν στις φυλακές ακούστηκαν φωνές που, μεταξύ άλλων, έλεγαν “δολοφόνε”, ενώ μετά από λίγο ακούστηκε επίσης “μην τον πειράξει κανείς”. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο δράστης στεκόταν κανονικά την ώρα των φωτογραφιών, καθώς και περπατούσε κανονικά, χωρίς να αναφέρει πως πονάει. «Είχε χτυπήματα τα οποία αναφέρονται μέσα στη δικογραφία. Ήταν ταλαιπωρημένος αλλά δεν έδειχνε να πονάει».

Αναφερόμενος στις φωνές που υπήρξαν κατά την διάρκεια της εισόδου του κατηγορούμενου στις φυλακές, άλλος μάρτυρας κατέθεσε πως «άκουσα τρεις διαφορετικές εκφράσεις. Ένας φώναξε «ελα και θα δεις τι θα πάθεις», άλλος «μην τον πειράξει κανείς», ενώ ειρωνικά αναφέρθηκε από τρίτο πρόσωπο «μην πειράζετε τον Άγιο άνθρωπο». Όλα αυτά συνέβησαν μέσα σε 10-15 δευτερόλεπτα. Δεν έγινε τίποτα αλλο».

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΪΝΑ




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια