Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Δουλεύουμε στα σκουπίδια, δεν είμαστε σκουπίδια!»


Στην κάμερα του «Ν» παραχώρησαν συνέντευξη δύο εργαζόμενες του Δήμου Μυτιλήνης που καταγγέλλουν ότι υφίστανται καθημερινά ψυχολογική βία εδώ και μήνες, από έναν άντρα σε ανώτερο πόστο από εκείνες- γεγονός που έχουν επανειλημμένα αναφέρει αρμοδίως, ενώ πλέον προχώρησαν και σε έγγραφη αναφορά.

Η εργασία τους στον Δήμο έχει μετατραπεί σε καθημερινό εφιάλτη, όπως μας λένε, και αναφέρουν περιστατικά σεξιστικής και παραβιαστικής συμπεριφοράς απέναντί τους, επειδή… είναι γυναίκες. Υφίστανται δηλαδή, από τα γεγονότα που περιγράφουν απειλές λόγω του φύλου τους. Από τον ψυχολογικό πόλεμο και οι δύο έχουν καταρρεύσει ουκ ολίγες φορές.

Οι δύο εργαζόμενες του Δήμου Μυτιλήνης είναι μόνιμες υπάλληλοι, από την Αγιάσο, εργάτριες καθαριότητας στα απορριμματοφόρα, με δύσκολα ωράρια και μίλησαν επώνυμα στο «Ν». Είναι η Καλλιόπη Ψ. και η Δέσποινα Κ. από την Αγιάσο, και οι δύο διαζευγμένες με παιδιά- γεγονός που θεωρούν ότι παίζει ρόλο στο βλέμμα του «προϊσταμένου» τους και τη συμπεριφορά του απέναντί τους. Ο ίδιος έχει απλώς τοποθετηθεί σε υψηλότερο πόστο στη χωματερή, αλλά σε σχέση με τυπικά προσόντα, όπως εξηγούν, δεν είναι ανώτερός τους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι δύο γυναίκες προχωρούν επώνυμα σε καταγγελία, και ζητούν δημόσια βήμα, ώστε να αλλάξουν σεξιστικές συμπεριφορές απέναντί τους- γεγονός που θα αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον και για άλλες συναδέλφισσές τους. Θα μπορούσαν να σιωπήσουν, όπως έχουν κάνει πολλές φορές γυναίκες μέχρι σήμερα. Αλλά δεν το κάνουν.

Από την Σοφία Μπεκατώρου και τη γενναία στάση της να καταγγείλει όσα υπέστη, ακολούθησε στην Ελλάδα μια πρωτόγνωρη περίοδος γυναικείας αφύπνισης. Όποια και να είναι η έκβαση της υπόθεσης που καταγγέλλεται σήμερα, και αυτή θα πρέπει να είναι δίκαιη, αξιώνοντας βήμα στον δημόσιο λόγο, δύο γυναίκες που δουλεύουν στο απαξιωμένο πόστο της αποκομιδής των απορριμμάτων, ανοίγουν τη συζήτηση για τον σεξισμό, τη διάκριση δηλαδή στη βάση του φύλου μέσα στο εργασιακό περιβάλλον, και στη Λέσβο.

«Δέχομαι μπούλινγκ στη δουλειά μου, ενώ προσπαθώ να βγάλω το ψωμί μου» λέει η Καλλιόπη. Η Δέσποινα, μητέρα δύο παιδιών δουλεύει από τις 8.30 το βράδυ έως τις 2.30 τα ξημερώματα. «Με κράτησε μετά τη βάρδια έως τις 4 το πρωί για να πάμε οι δυο μας, όπως μου είπε στο δρομολόγιο των Λουτρών», καταγγέλλει. «Από τον προηγούμενο χειμώνα υφίσταμαι αυτή την κατάσταση. Το  είχα αναφέρει στους ανώτερούς μου και δεν άλλαξε τίποτα».

Η Δέσποινα και η Καλλιόπη προχώρησαν σε έγγραφη αναφορά προς τον Δήμο Μυτιλήνης στις 13 Οκτωβρίου και την επομένη ενημερώθηκαν ότι αλλάζουν πόστο. Η αλλαγή αυτή για εκείνες σημαίνει ότι απαξιώνεται η καταγγελία τους και ότι μπαίνουν σε δυσμενέστερο πόστο με πιο χαμηλές απολαβές όταν πρέπει να ζήσουν τα παιδιά τους. Η μία από τις δύο πιέστηκε, όπως καταγγέλλει να υπογράψει ένα χαρτί ότι παραμένει στο πόστο της, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον «ανώτερό» της που έχει καταγγείλει ως δράστη!

«Περιμέναμε από γυναίκες προϊστάμενές μας να έχουν περισσότερη ευαισθησία» λένε και τονίζουν ότι έχουν αναφέρει τις απειλητικές συμπεριφορές του εν λόγω με φράσεις «θα σε αλλάξω ωράριο, θα σε πάω σε άλλο δρομολόγιο».

«Δουλεύουμε στα σκουπίδια, δεν είμαστε σκουπίδια» φωνάζει η Καλλιόπη. «Οι άλλες γυναίκες φοβούνται και δεν μιλούν, ζητούμε σεβασμό δεν πάει άλλο» συνεχίζουν και υπογραμμίζουν ότι «πληρώνουν» το γεγονός ότι δεν είναι υπάκουες στον εν λόγω κύριο, με σενάρια και φήμες εναντίον τους που θέλουν να πηγαίνουν με άλλους άντρες και ό,τι σεξιστικό βάζει ανθρώπου νους. «Ότι είμαστε οι εξ όλης και προ όλης της χωματερής!»

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εν λόγω φερόμενος ως δράστης δεν είχε ιδέα για τα καταγγελλόμενα, ωστόσο από τη συζήτηση που είχαμε με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Μυτιλήνης, Ηρακλή Κουντουρέλλη φαίνεται να έχει ενημερωθεί.

Σε σχέση τώρα με τη μετακίνηση των δυο υπαλλήλων σε άλλο πόστο, ο κ. Κουντουρέλλης ανέφερε ότι αποτελεί ευνοϊκή λύση η προτεινόμενη νέα θέση στην καθαιότητα κοινόχρηστων χώρων με πιο ευνοϊκό ωράριο και ο ίδιος δεσμεύεται για τα επιδόματα και τις υπερωρίες τους. Ξεκαθάρισε ότι ξεκινά προκαταρκτική εξέταση και ότι δεν έχουν υιοθετηθεί οι καταγγελίες.

Επίσης τόνισε ο κ. Κουντουρέλλης ότι δεν είναι δυνατό να μεταφερθεί ο καταγγελλόμενος γιατί δεν υπάρχει αντικαταστάτης. «Να είστε σίγουρη, το είπα και στον ίδιο ότι αν αποδειχτούν τα καταγγελλόμενα, η ποινή θα είναι πάρα πολύ μεγάλη».

Ας σημειωθεί ότι μετά την υπόθεση Λιγνάδη που συγκλόνισε το πανελλήνιο, θεσπίστηκε ο νόμος Βορίδη (παρ. 3 Αρ. 39, Ν. 4795/2021) που προβλέπει αυστηρή ποινή σε περίπτωση προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια