Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ανώνυμες καταγγελίες και υποκλοπές - Οι κίνδυνοι και οι ευθύνες των Ηγεσιών Δημόσιας Τάξης


Δημοσιεύουμε άρθρο του Αντιστρατήγου ε.α, Νικολάου Μπλάνη: 1. Ως γνωστόν η άρση του απορρήτου και οι τηλεφωνικές υποκλοπές ενεργούνται υπό συγκεκριμένες αυστηρές προϋποθέσεις και για σοβαρά εγκλήματα. Προ τούτο οι αρμόδιες αρχές και ελεγκτικοί μηχανισμοί διαθέτουν  ειδικό εξοπλισμό. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν τηρούνται οι κανόνες από τους αρμόδιους  χειριστές;;; Και αυτό δεν αφορά μόνο τον τύπο, αλλά κυρίως τις ουσιαστικές προϋποθέσεις. Και τούτο γιατί βλέπουμε πολλές φορές να χρησιμοποιούνται ανώνυμοι (μυστηριώδεις) πληροφοριοδότες, είτε για να δικαιολογήσουν δικονομικές ενέργειες (άρση απορρήτου κ.λ.π.), είτε για να καλύψουν τις πραγματικές πηγές και τις μεθόδους δράσεις. Η πρακτική αυτή υποκρύπτει πολλές φορές σφάλματα, αυθαίρετες ενέργειες ή ακόμη και παράνομες παρακολουθήσεις. Το τελευταίο φιάσκο των «Αδιάφθορων» της ΕΛ-ΑΣ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τη μεθοδευμένη και «στημένη δίωξη» την 14-12-2020 των αξιωματικών της Ασφάλειας Επισήμων και την συνακόλουθη αποστρατεία του Δ/ντή αυτής και Προέδρου της Π.Ο.ΑΞΙ.Α., ανέδειξε για άλλη μια φορά το πρόβλημα.

 

            2.Είναι γνωστή η πρακτική, παραμονές των κρίσεων της ΕΛ-ΑΣ, να δημοσιεύονται δήθεν πληροφορίες, φήμες και καταγγελίες (πολλές φορές ανώνυμες) σε βάρος αξιωματικών, προκειμένου να επηρεαστούν ή να δικαιολογήσουν την «καρατόμηση» κάποιων, μη αρεστών. Η μέθοδος απλή και εξίσου αποτελεσματική. Επιστολές λίβελλοι προς την Ηγεσία ή προς τους  «Αδιάφθορους», στη συνέχεια παροχέτευση σε συνεργαζόμενες ιστοσελίδες και στο τέλος γκιλοτίνα. Θύμα ανυπόστατης και συκοφαντικής ανάρτησης υπήρξε στο παρελθόν και αξιωματικός με πολυετή θητεία στην Ασφάλεια Αττικής. Ύστερα από αγωγή του, το Δικαστήριο καταδίκασε τον εγκαλούμενο στην υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ εντόκως. Το Δικαστήριο αναγνώρισε, ότι το δημοσίευμα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην  αποστρατεία του.

 

             3. Η συνταγή γνωστή  και άκρως αποτελεσματική. Το «παρασκήνιο» επέβαλε τη βούληση του στο οιονεί «συμβούλιο κρίσεων» και αποστράτευε αξιωματικούς που, είτε βρισκόταν σε αντίπαλα στρατόπεδα, είτε εμπόδιζαν την ιεραρχική εξέλιξη των «δικών μας παιδιών». Το όλο σκηνικό είχε περιγράψει μονολεκτικά  ο Υπουργός Γ. Ρωμαίος με τη λέξη… «βυζαντινισμοί». Υπήρξε εκείνη η περίοδος, που αδελφός διέκοπτε πάσα σχέση και επικοινωνία με αδελφό, κουμπάροι και στενοί φίλοι πέρασαν στην απέναντι όχθη της αντιπαλότητας. 

        

         4. Ποιος εγγυάται λοιπόν  την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων-προσωπικών δεδομένων από  την  παράνομη και κακόβουλη χρήση των τεχνικών μέσων και των υποκλοπών;;; Ποιος μπορεί να αποτρέψει μια τέτοια χρήση;;; Αν, παραδείγματος χάριν, κάποιος από τους αρμόδιους χειριστές των τεχνικών μέσων, διενεργεί παράνομες παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνομιλιών (π.χ. σε μια δέσμη συνδέσεων προσθέτει και τρίτες άσχετες) των αξιωματικών προκειμένου να ενημερώνει την Ηγεσία  Δημόσιας Τάξης (Πολιτική και Αστυνομική) για τυχόν … «κριτικές» μη αρεστές (επικριτικά σχόλια  κ.λ.π.);;; Και αυτό είναι ακόμη δυσκολότερο να ελεγχθεί, αν γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη ή ακόμη και κατ΄εντολή των Προϊσταμένων;;; Παλιότερα κυκλοφορούσαν  κασέτες, σήμερα υπάρχουν ψηφιακές μορφές αποθήκευσης (στικάκια κ.λ.π)!!!

           5. Θα πρέπει λοιπόν να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή η επιλογή των κατάλληλων προσώπων για τη στελέχωση των εν λόγω Ελεγκτικών Μηχανισμών και Υπηρεσιών Διαχείρισης Πληροφοριών. Δεν μπορεί να τοποθετούνται σε αυτές, όσοι έχουν σε βάρος τους καταγγελίες για πειθαρχικά παραπτώματα ή ακόμη χειρότερα για ποινικά (και μάλιστα σοβαρά) εγκλήματα. Και αυτό γιατί είναι προφανές, ότι μπορεί να είναι ευάλωτοι σε πιέσεις ή ακόμη να έχουν ροπή σε μη νόμιμες συμπεριφορές!!!

            6. Σε κάθε περίπτωση οι Προϊστάμενοι και τα αρμόδια Όργανα της    ΕΛ-ΑΣ, οφείλουν να μη λαμβάνουν υπόψη τους ανυπόστατες και ψευδείς-ενίοτε ανώνυμες- καταγγελίες, καθώς και να μην αναζητούν άλλοθι σε αυτές για την «καρατόμηση» των Αξιωματικών! Ακόμη  να στελεχώνουν  τις εν λόγω Υπηρεσίες με τους άριστους των αρίστων! Το ότι θα μπορούσε να ανεχθούν και να δεχθούν πληροφορίες  από μη νόμιμες παρακολουθήσεις και τηλεφωνικές υποκλοπές, ούτε να το φανταστούμε μπορούμε!!!Τέλος, ας φροντίσουν να θεσμοθετήσουν ένα αντικειμενικό-αξιοκρατικό σύστημα εξέλιξης!!!









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια