Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σχεδόν κανονικά θα γίνουν οι παρελάσεις 28ης Οκτωβρίου


Σε συνθήκες που πλησιάζουν πολύ την «κανονικότητα», δηλαδή προ πανδημίας κορωνοϊού, αναμένεται να διεξαχθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου. 

Το υπουργείο Εσωτερικών πρόκειται να να ανακοινώσει εντός των επόμενων 24ώρων τον ακριβή τρόπο διεξαγωγής τους και τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη διενέργεια των παρελάσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών θα αναφέρει ότι τον τρόπο διεξαγωγής των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου, καθώς και ό,τι αφορά με τη «χωροταξία τους» θα τα καθορίσουν οι περιφερειάρχες, βάσει της επιδημιολογικής εικόνας της κάθε περιοχής.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε άνοιγμα των περισσοτέρων δραστηριοτήτων. Έχουμε καθημερινά συγχρωτισμούς από διαδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα γίνουν οι παρελάσεις» είχε δηλώσει προ ημερών ο αρμόδιος υπουργός, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως έχει τονίσει ο κ. Βορίδης, «το κυρίαρχο μέτρο θα είναι η ισχυρή σύσταση για χρήση προστατευτικής μάσκας».

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ό,τι αποφασιστεί για τη στρατιωτική παρέλαση θα ισχύσει και για τις μαθητικές παρελάσεις.

Εγρήγορση για τη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, επιφυλάξεις γύρω από το ζήτημα εγείρονται τόσο για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης όσο και για τις «κόκκινες» περιοχές εν γένει, καθώς η πίεση στο σύστημα υγείας εντείνεται καθημερινά στη βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο, κατόπιν συνεννόησης με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η κυβέρνηση έχει δώσει από το Σάββατο πλήρη ελευθερία κινήσεων στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες με την άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί στις «κόκκινες» περιοχές.

Ειδικότερα για την Θεσσαλονίκη, οι μνήμες από την έξαρση της πανδημίας τον περσινό Νοέμβριο -μετά το εορταστικό τριήμερο που ξεκίνησε ανήμερα της 26ης Οκτωβρίου με την λειτουργία στον εκκλησία του Αγίου Δημητρίου- είναι ακόμα νωπές.

Το κυβερνητικό επιτελείο και οι τοπικοί φορείς θέλουν να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού και να πραγματοποιηθούν τόσο η στρατιωτική όσο και οι μαθητικές παρελάσεις της 27ης Οκτωβρίου με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται σταθερή άνοδος κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 100%. Η επιδημιολογική εικόνα της συμπρωτεύουσας προβληματίζει τους ειδικούς, ειδικά λόγω του τριήμερου εορτασμού (26, 27, 28/ 10).

Ματαίωση παρέλασης στα Γρεβενά

Εν τω μεταξύ, τη ματαίωση της παρέλασης για την 109η Επέτειο Απελευθέρωσης της πόλης των Γρεβενών, στις 13 Οκτωβρίου, αποφάσισε ο δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης, λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων που καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής οι παράλληλες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2021 θα πραγματοποιηθούν κανονικά, με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και με σύσταση για χρήση μάσκας ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους.

Στον επιδημιολογικό χάρτη της 5ης Οκτωβρίου, η περιφερειακή ενότητα Γρεβενών ανήκε στις «κίτρινες» περιοχές, με το 51% των κατοίκων να έχει εμβολιαστεί πλήρως έναντι του κορωνοϊού.

Καπραβέλος: Παρελάσεις χωρίς παρουσία κόσμου

Για την ανάγκη να μην πιεστεί περαιτέρω το ΕΣΥ και για την επιβολή αυστηρών μέτρων όσον αφορά στις παρελάσεις μίλησε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Ο κ. Καπραβέλος έκανε λόγο για γολγοθά των υγειονομικών στον ΣΚΑΪ, καθώς όπως είπε υπάρχει μεγάλη πίεση στις μονάδες λόγω των ανεμβολίαστων ασθενών. «Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, έχουμε βαριά αρρώστους στις μονάδες», πρόσθεσε.

Παράλληλα έκανε έκκληση ώστε παρελάσεις και θρησκευτικές εορτές, να πραγματοποιηθούν υπό ισχύ πολύ αυστηρών μέτρων, ενώ μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά πως αν είναι τόσο μεγάλη η πίεση τότε να απαγορευτεί η παρουσία κόσμου σε αυτές.

Υπογράμμισε δε ότι ο χειμώνας αναμένεται να είναι δύσκολος και ότι χρειάζονται πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. «Δεν μπορεί να δεχθεί άλλη πίεση το ΕΣΥ , όλοι πρέπει να συμβάλλουμε σε αυτό», δήλωσε.

Εξαδάκτυλος: Σωστή η απόφαση για τις παρελάσεις

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, έχει ταχθεί υπέρ της κανονικής διεξαγωγής των παρελάσεων, σε συνέντευξή του.

«Έστω και με αυστηρά μέτρα, οι εκδηλώσεις πρέπει να γίνουν, αλλιώς θα διχαστεί η κοινωνία και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει αν είχαμε εμβολιαστεί. Δεν έχει τεθεί πάντως θέμα στην Επιτροπή αναβολής της εκδηλώσεων. Δεν ξέρουμε αν ισχύει κάτι για την Επιτροπή απ' όσα γράφονται», δήλωσε.

Βασιλακόπουλος: Παρελάσεις με μάσκες, μόνο εμβολιασμένοι στο κοινό

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, διατύπωσε την άποψη ότι η διεξαγωγή τους πρέπει να γίνει με μάσκες για τους μαθητές, ενώ πρότεινε να βρίσκονται μόνο εμβολιασμένοι έναντι του κορωνοϊού στο κοινό.

«Η παρέλαση είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Οποιοδήποτε γεγονός έχει συγχρωτισμό ενέχει κίνδυνο. Έχουν τον ίδιο κίνδυνο με τις διαδηλώσεις. Οι παρελάσεις, όμως, διοργανώνονται από το κράτος» είπε χαρακτηριστικά.

Παγώνη: Δεν πρέπει να γίνουν παρελάσεις

Με δηλώσεις της προ ολίγων ημερών, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη είχε ταχθεί κατά των παρελάσεων για την 28η Οκτωβρίου.

«Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος» είχε τονίσει, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να γίνουν παρελάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις τον Οκτώβριο. «Δεν βλέπω να κάνουμε Χριστούγεννα με τέτοιο ρυθμό εμβολιασμών» είχε επισημάνει, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για εμβολιασμό.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια