Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΕΑΚΠ: Για μία ακόμη φορά μικρότεροι των περιστάσεων


Ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών:

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών εκφράζει την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους κατοίκους της Β. Εύβοιας που δοκιμάστηκαν με την μεγάλη καταστροφή, χάνοντας τις περιουσίες τους και τις δουλειές τους. Ότι διασώθηκε οφείλεται αποκλειστικά στην αυτοθυσία των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και στους πολίτες που έκαναν ότι μπορούσαν για να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα, να αποτρέψουν την τεράστια οικολογική καταστροφή. Με το χειρότερο τρόπο θα μείνει χαραγμένη στην μνήμη μας η καταστροφή στις περιοχές της βόρειας Εύβοιας, καθώς η φωτιά κατέκαψε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και περιουσίες απλών λαϊκών ανθρώπων του μόχθου.

Η πυρκαγιά στην Εύβοια είναι συνέχεια στον μακρύ κατάλογο των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την χώρα και τον λαό μας τα τελευταία 23 χρόνια ως συνέπεια της αντιδασικής πολιτικής που εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις για πάνω από 2 δεκαετίες και δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη την Στερεά Ελλάδα. Με αφετηρία το 1998 η πυροσβεστική υπηρεσία ανέλαβε την καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Με αυτόν τον τρόπο αποκόπηκε η πρόληψη από την καταστολή και αυτό το πλήρωσε στην πορεία ακριβά ο λαός με τεράστιες καταστροφές και νεκρούς.

Όλα αυτά τα χρόνια οι πιστώσεις  για την πρόληψη στα δασικά οικοσυστήματα διαρκώς συρρικνώνονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πιστώσεις που διατέθηκαν για τα Δασαρχεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας τα οποία ενώ αιτήθηκαν χρηματοδότηση για υλοποίηση εργασιών καθαρισμού δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών ύψους 1,9 εκατ. ευρώ, το ποσό που τους  εγκρίθηκε  τελικά ήταν 180.000 ευρώ δηλαδή περίπου το 10% από αυτό που είχαν αρχικά ζητήσει. Στο τομέα της δασοπροστασίας μόνο την τελευταία 15ετία ( 2006 - 2020 ) στην περιφέρεια έχουν παραδοθεί στις στάχτες πάνω από 450.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων. Στην Εύβοια έχουν καεί σχεδόν τα μισά, 200.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων.

Από την διαχωρισμό της πρόληψης ένα ακόμη μεγάλο μέρος έχει μεταφερθεί και στους δήμους και προβλέπεται να δοθούν για υλοποίηση έργων πρόληψης αντιπυρικής προστασίας μόλις 1,8 εκατ. ευρώ σε 25 δήμους της Στερεάς Ελλάδας, οι περισσότεροι από τους οποίους διαθέτουν χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και χιλιόμετρα δασικών δρόμων που βρίσκονται εντός οικιστικών ορίων.

Απαξίωση και της πυροσβεστικής υπηρεσίας

Η περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας δεν αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι από την συνολικότερη απαξίωση του κατασταλτικού μηχανισμού σε μέσα, υποδομές και προσωπικό. Σε βάθος 12ετιάς έχουν περικοπεί 1.216.558.131 ευρώ από το Πυροσβεστικό Σώμα, που δημιούργησαν αξεπέραστα προβλήματα στις δομές του και στην κατάσταση του συνόλου του εξοπλισμού του.

Ο μέσος όρος ηλικίας των συναδέλφων μας είναι 45 με 50 έτη. Το προσωπικό εργάζεται, χωρίς ωράριο, με δέσμευση του ελεύθερου χρόνου του, μακριά από οικογένειες και παιδιά, βάζει το χέρι στην τσέπη γιατί η υπηρεσία του δεν του χορηγεί τα αυτονόητα, φαγητό και νερό, κατά την διάρκεια της πολύωρης και πολυήμερης εκτέλεσης της αποστολής. Σε πολλές περιπτώσεις αναγκαζόμαστε να μετακινούμαστε σε μακρινές αποστάσεις, να καταστρατηγείται το ωράριο εργασίας μας, μέσα από τις συνεχείς επιφυλακές, να μην εφαρμόζονται οι κανόνες για την υγιεινή και ασφάλεια και να μην αναγνωρίζετε το επάγγελμα μας σαν βάρη, επικίνδυνο και ανθυγιεινό.

Το 80% του στόλου των πυροσβεστικών οχημάτων ξεπερνά τη δεκαετία, ενώ αρκετά οχήματα παραμένουν ενεργά ακόμα και πάνω από τρεις δεκαετίες. Την ίδια στιγμή συνεχίζετε η πολιτική της υποχρηματοδότησης για την συντήρηση των επίγειων μέσων. Αντίθετα, βλέπουνε τις δαπάνες για την μίσθωση ιδιωτικών εναέριων μέσων να εκτοξεύονται.

Η φετινή αντιπυρική περίοδος ήταν μια από τα ιδία, συνεχίζετε με την εκδήλωση πολλών πυρκαγιών και εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων κατεστραμμένων δασικών εκτάσεων, παρά τις διαβεβαιώσεις περί « ετοιμότητας ». Προκαλεί ανησυχία το γεγονός της μεταφοράς όλο και περισσότερων αρμοδιοτήτων πυροπροστασίας και δασοπροστασίας στους δήμους, στις Περιφέρειες, σε Μ.Κ.Ο. και διάφορες εθελοντικές οργανώσεις. Εμπορευματοποιούνται τομείς της πυροπροστασίας και δασοπροστασίας. Η αναδάσωση των καμένων δασικών εκτάσεων παραδίδεται σε ιδιώτες αναδόχους και δεν θα αποτελεί υποχρέωση και ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών.

Το αντιδασικό νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει, διατηρείται και συνεχώς εμπλουτίζεται, με το τελευταίο εγχείρημα τον Ν.4685/2020.

Και ενώ όλα αυτά τα χρόνια η πυροπροστασία της χώρας αποσαθρώνεται συστηματικά και μαζί της τα εργασιακά μας δικαιώματα, το προεδρείο της Ε.Υ.Π.Σ. Περ/ρειας Στερεάς Ελλάδας, αποδεικνύετε κατώτερο των περιστάσεων.

                Θα περίμενε κανείς ότι οι αλλεπάλληλες συνεχόμενες καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, του 2018 και του 2021,  που έχουν καταστρέψει εκατομμύρια στρέμματα δασικών οικοσυστημάτων, ανυπολόγιστες περιουσίες και υποδομές και έχουν δημιουργήσει δεκάδες αθώα θύματα, παρά τον τιτάνιο αγώνα των πυροσβεστών που δίνουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, να  αποτελέσουν επιτέλους αφορμή για να αφυπνιστεί το προεδρείο της Ένωσης Στερεάς Ελλάδος που διοικείται από την Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ.

            Το θαύμα όμως δεν έγινε!

Στο Διοικητικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 31/8/21, το 1ο Δ.Σ. της ένωσης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, μόνο ως «παρωδία» μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού από την θεματολογία της ημερήσιας διάταξης απουσίαζε οτιδήποτε σχετικό θέμα που να βάζει ως κεντρικό ζήτημα την κατάσταση στην πυροπροστασία της χώρας και αν ως συνδικαλιστικός φορέας θα βγάλουμε συμπεράσματα και ζητήσουμε τον επανασχεδιασμό της σε νέα βάση.

Σαν να ήταν ένα οποιαδήποτε διοικητικό συμβούλιο έγινε η ενημέρωση για τα οικονομικά ζητήματα για διαγραφές και έγραφες μελών.

Ακολούθησε το δεύτερο 2ο ΘΕΜΑ της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε την Οικονομική ενίσχυση δύο μελών μέσω του ταμείου αλληλοβοήθειας. Ο εκπρόσωπος της Ε.Α.Κ.Π. διαφώνησε με την άποψη του σώματος του Δ.Σ. για τις συγκεκριμένες χορηγήσεις, τόνισε ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την έγκριση των αιτούμενων ενισχύσεων και οι αποφάσεις του Δ.Σ. θα πρέπει να εναρμονίζονται με το καταστατικό του Ταμείου Αλληλοβοήθειας όσον αφορά  την αιτιολογία χορήγησης, την ύπαρξη παραστατικών, σχετικών γνωματεύσεων, αποδείξεων κ.λ.π. Οι συγκεκριμένες χορηγήσεις δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια του ταμείο  αλληλοβοήθειας και τονίστηκε ότι δεν είναι ταμείο πρόνοιας, έγινε για την στήριξη των συναδέλφων που βρίσκονται σε βεβαιωμένα  δεινή οικονομική κατάσταση και δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας των ιδίων ή μελών της οικογένειας τους που δεν παρέχονται ή δεν καλύπτονται από τους δημόσιους φορείς υγείας. Στο σημείο αυτό κατά πλειοψηφία πέρασε η πρόταση του  προέδρου.

Στις τοποθετήσεις τους για τα θέματα 5ο & 6ο περιγράφουν τα γεγονότα και τα προβλήματα μέριμνας, μετακίνησης προσωπικού, προβλήματα οχημάτων κτλ., κάνοντας μια απλή καταγραφή και διαπιστώσεις και σαν να είναι κάτι παγιωμένο και φυσιολογικό, καταλήγοντας στο « ποιος μας ακούει » δεν « γίνετε τίποτα » και τέτοια παρόμοια « αγωνιστικά » συμπεράσματα.

Για να προσπεράσουν τον σκόπελο της συσσωρευμένης αγανάκτησης των μελών για όλα αυτά που έζησαν στα μέτωπα των πυρκαγιών, ως βαλβίδα εκτόνωσης επέλεξαν να εκδώσουν μια ανακοίνωση στις 29/8/21 με τίτλο « Οι δύσκολες μάχες των συναδέλφων στα πύρινα μέτωπα και τα μεγάλα προβλήματα που κάθε φορά αναδεικνύονται ».

Δεν ήταν τίποτε άλλο από μια καταγραφή γεγονότων και προβλημάτων για να αποκτηθεί άλλοθι αγωνιστικότητας στα μάτια των συναδέλφων για την συνδικαλιστική απραξία τους. Κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν « δημοσιογραφικό ρεπορτάζ » που αφήνει τα καυτά προβλήματα του Π.Σ. στο απυρόβλητο όπως τις ατελείωτες μετακινήσεις πυροσβεστικών δυνάμεων ανά την Ελλάδα, την μεριμνά, του απαρχαιωμένου στόλου, της αναγνώρισης του επαγγέλματος ως βαρή - επικίνδυνο και ανθυγιεινό, της μη εφαρμογής των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας αλλά και στα μεγάλα συμβάντα, την ανεπαρκής καθαριότητα, τα κρούσματα Covid αυξήθηκαν λόγο του συνωστισμού στις υπηρεσίες κατά την διάρκεια των συνέχων γενικών επιφυλακών και λόγο των ελλιπών μέτρων προστασίας κατά την διάρκεια μεταφοράς του προσωπικού. Την απλήρωτή υπερεργασία μας με τις ατελείωτες ώρες μέσο των γενικών επιφυλακών που οι συνάδελφοι μας συμπλήρωσαν μέσα στο μήνα Αύγουστο πάνω από 15 εικοσιτετράωρα, τα κομμένα ρεπό και άδειες. Χωρίς να διεκδικεί από την φυσική και πολιτική ηγεσία την ουσιαστική λύση τους με αγωνιστικό τρόπο αλλά ευελπιστώντας στην καλή τους διάθεση ως ικέτες και όχι σαν αγωνιστές .

Για αυτό τον λόγο η ανακοίνωση δεν είχε αποδέκτες την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία παρά μόνο τα Μ.Μ.Ε., την Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και τα μελή της ένωσης.

Αλήθεια πως περιμένουν να αλλάξουν όλα αυτά που σχολιάζουν μόνο με απλές διαπιστώσεις;

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Από ένα πρωτοβάθμιο σωματείο θα περίμενε κανείς να πράξει το αυτονόητο και να ξεσηκώσει τους πυροσβέστες διεκδικώντας καλύτερη οργάνωση της πυροπροστασίας της χώρας και να δοθούν λύσεις στα χρόνια εργασιακά μας προβλήματα.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!!

Το σωματείο θα πρέπει να οργανώσει την πάλη του και να απαιτήσει:

·         Την ριζική αλλαγή στην οργάνωση δασοπροστασίας και της πολιτικής προστασίας, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

·         Την στελέχωση της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας με μόνιμο προσωπικό και μέσα και την κατάργηση του κανονισμού μεταθέσεων.

·         Καλύτερες και ασφαλείς εργασιακές συνθήκες και να απαιτήσει την κατάργηση του Νόμου 4662/2020 που μας επέβαλε τον εργασιακό μεσαίωνα.

·         Την πληρωμή της υπερεργασίας μας και την αναγνώριση του επαγγέλματος ως βάρη επικίνδυνο και ανθυγιεινό.

·         Την αναδάσωση του συνόλου των καμένων εκτάσεων από την Δασική υπηρεσία και την εξασφάλιση πλήρους αποζημίωσης των πληγέντων.

·         Την κατάργηση της πολιτικής που αντιμετωπίζει τα δάση, τη γη και συνολικά το περιβάλλον ως πηγή κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Συνάδελφοι, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών Στερεάς Ελλάδος, στο συμβούλιο προσπάθησε μέσο του εκπρόσωπου της να αναδείξει για πολλοστή φορά τα ζητήματα και τα προβλήματα που αναφέρονται πιο πάνω και τείνουν να παγιωθούν. Τόνισε ότι η μόνη δυνατότητα που έχουμε για την οριστική επίλυση των πάγιων προβλημάτων μας είναι η οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων, αυτό προτάθηκε στο συμβούλιο και ενόψει της Δ.Ε.Θ. που ήταν και το 3ο ΘΕΜΑ στην ημερήσια διάταξη.

Δεν μας προκάλεσε καμία έκπληξη το γεγονός ότι πάρθηκε απόφαση από την ομοσπονδία να πάνε στην Δ.Ε.Θ. μόνο οι πρόεδροι των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων και το προεδρείο της Ομοσπονδίας. Συνηθισμένη τακτική αφού έχουν καταντήσει τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά μας όργανα να είναι πειθήνια όργανα των εκάστοτε κυβερνήσεων!!!  

Πρέπει και μέσα από αυτήν την τραγική εμπειρία της αντιπυρικής περιόδου να βγάλετε τα συμπεράσματα σας!!!

Μόνο ενωμένοι και μέσα από το αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο της Ε.Α.Κ.Π. να δώσουμε από κοινού τον αγώνα όλοι οι εργαζόμενοι στο Π.Σ., εποχικοί, πενταετής, χαμηλόβαθμοι και Αξιωματικοί αν δεν θέλουμε να σκάψουμε ακόμη και τον πάτο που μας έχουν ρίξει με τον συμβιβασμό και την αδράνεια τους.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

 









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια