Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90


Κυβέρνηση: Η επιλογή Μητσοτάκη για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας - Πότε θα ανακοινωθεί


Η κλεψύδρα των ανακοινώσεων για την ηγεσία του υπό σύσταση Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας έχει άμμο λιγότερων των 72 ωρών, καθώς συγκλίνουσες πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να δημοσιοποιεί τις επιλογές την ερχόμενη Δευτέρα, χωρίς να αποκλείεται και η έκπληξη.

Αρμόδιες πηγές μετέδιδαν προς το CNN Greece, ότι η πορεία των διεργασιών που λάμβαναν χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την υπαναχώρηση Αποστολάκη, έχει ολοκληρωθεί και ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει στα πρόσωπα που θα αναλάβουν το χαρτοφυλάκιο. Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι η παρέλαση των ονομάτων που έχει ενσκήψει στο δημόσιο διάλογο δεν φαίνεται να απηχεί και την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα πρόσωπα που θα κληθούν να υλοποιήσουν το πρωθυπουργικό σχέδιο στον νευραλγικό τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Άλλωστε γνώση για την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων και το κυριότερο εμπλοκή στο στάδιο που έπεται αυτής, έχει μόνο ένας στενός κύκλος συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, που απαρτίζουν ο Γενικός Γραμματέας του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης και οι υπουργοί Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος και Γιώργος Γεραπετρίτης.

Κατά πληροφορίες, που μένει να επιβεβαιωθούν, και με δεδομένο ότι δεν έχει αλλοιωθεί το βασικό κριτήριο που θέλει την μπαγκέτα της πολιτικής προστασίας να κρατιέται από ένα πρόσωπο με επιχειρησιακό προφίλ, η σύνθεση του νέου υπουργείου δεν αποκλείεται να είναι μικτή. Δηλαδή ένας πολιτικός και ένα στέλεχο με στρατιωτικά χαρακτηριστικά, οι οποίοι ακόμη δεν διευκρινίζεται ποια θα είναι η σειρά τους στην ιεραρχία της νεοπαγούς δομής. Όλα δείχνουν ότι το νέο υπουργείο θα έχει εκτός από τον υπουργό, είτε έναν αναπληρωτή υπουργό, είτε έναν υφυπουργό. 

Άλλωστε όπως εξηγούσαν κυβερνητικοί παράγοντες ότι τα χέρια που θα κρατήσουν τα ηνία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας απαιτείται να έχουν εμπειρία και παραστάσεις στη διοίκηση πολυπρόσωπων σχημάτων. Επιπλέον θύμιζαν ότι εκτός από την οργάνωση και τον συντονισμό σε επιχειρησιακό επίπεδο, η ηγεσία του υπουργείου θα κληθεί να υλοποιήσει και ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους άνω των 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ζητούμενο, όπως λένε συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, παραμένει η πρωτοβουλία του για τη δημιουργία ενός αυτοτελούς χαρτοφυλακίου για την πολιτική προστασία να αντανακλά σε όλες τις πτυχές της υλοποίησης της, την επάρκεια και την πληρότητα που απαιτεί αυτός ο κρίσιμος τομέας.

Στο ερώτημα εάν την επιλογή για το νέο υπουργείο θα συνοδεύουν οι συστάσεις της διακομματικής αποδοχής και της συναίνεσης, τα ίδια στελέχη αποκρίνονταν θετικά, υπενθυμίζοντας ότι αυτή ήταν η διακηρυγμένη επιδίωξη του πρωθυπουργού που εκδηλώθηκε εν τοις πράγμασοι με την πρόταση προς τον επίτιμο, Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Έθεταν όμως την επισήμανση ότι οι πολιτικές αναφορές των νέων επιλογών δεν θα σχετίζονται με τον συγκεκριμένο χώρο.

 

Γιώργος ΠαπακωνσταντίνουΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια