Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη - "Υπάρχει ανάγκη για μια πιο ορθολογική κατανομή των δυνάμεων της ΕΛΑΣ


Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος φιλοξενήθηκε σήμερα στην πρωινή εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ-1.

Ο κ. Θεοδωρικάκος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αποστολή της Αστυνομίας στην επιχείρηση θωράκισης των χερσαίων συνόρων της Ελλάδας από μεταναστευτικές ροές. «Θέλω να υπενθυμίσω σε όλους την αποφασιστική και αποτελεσματική δράση της Ελληνικής Αστυνομίας στα σύνορα της χώρας, στον Έβρο, όταν πέρυσι τον Μάρτιο υπήρξε η ασύμμετρη απειλή από την απειλούμενη εισβολή πολλών χιλιάδων μεταναστών, ανθρώπων δυστυχισμένων που εργαλειοποιήθηκαν εκείνη την περίοδο από την γειτονική χώρα» τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε: « Και με την ευκαιρία, θέλω να είναι απολύτως σαφές σε όλους, σε οποιαδήποτε αντίστοιχη περίπτωση, σε οποιαδήποτε επανάληψη μίας τέτοιας απειλής, η Ελληνική Αστυνομία είναι απολύτως έτοιμη, σε εγρήγορση και επαγρύπνηση, είναι και θα είναι εκεί για να προστατέψει τα σύνορα της χώρας και την εθνική ασφάλεια στον βαθμό που της αντιστοιχεί αυτό το έργο».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πορείες ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε τα εξής: «Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα των συγκεντρώσεων, των διαδηλώσεων, η χώρα μας είναι δημοκρατική χώρα, η κυβέρνηση είναι μία φιλελεύθερη κυβέρνηση και ο καθένας έχει τα δικαιώματά του. Όλοι όμως, επαναλαμβάνω, οφείλουμε να τηρούμε τους νόμους. Και οι νόμοι λένε ότι μαζί με το δικαίωμα των διαδηλώσεων, υπάρχει το αυτονόητο δικαίωμα και υποχρέωση όλων μας να συνεχίζεται η οικονομική και κοινωνική ζωή ομαλά. Το λέω αυτό γιατί υπάρχει ένας νόμος, τον οποίο θα εφαρμόσουμε απολύτως. Δεν μπορεί εκατό και διακόσιοι άνθρωποι κλείνουν το κέντρο μίας πόλης, εν προκειμένω της πρωτεύουσας».

Ακολούθως ο κ.. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην ορθολογική κατανομή των δυνάμεων της Αστυνομίας: «Υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών. Θα συνεργαστώ με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης τον κύριο Πιερρακάκη, προκειμένου να προχωρήσει τάχιστα η ψηφιοποίηση υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για θέματα τα οποία πηγαίνουν οι πολίτες στα αστυνομικά τμήματα και απασχολούνται δυνάμεις ενώ θα πρέπει να ασχολούνται με την τάξη».

Στη συνέχεια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε το δόγμα του για την Ελληνική Αστυνομία: «Η Ελληνική Αστυνομία, είναι, οφείλει να είναι και θα είναι ακόμη περισσότερο, φιλική προς τους πολίτες, φιλική προς τους νέους ανθρώπους, σκληρή και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα. Απέναντι στο έγκλημα θα υπάρξει μηδενική ανοχή και η ΕΛ.ΑΣ θα είναι εκεί που χρειάζεται για να το αντιμετωπίσει» .

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτη Θεοδωρικάκου στην εκπομπή του ΑΝΤ-1 «Καλημέρα Ελλάδα»

Δημοσιογράφος: Το πρωί σας μιλάγαμε για μία ηλεκτρική καρέκλα στην οποία κάθεται η νέα αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας η κυρία Γκαγκα. Ηλεκτρική καρέκλα χαρακτηρίζω και την καρέκλα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπου με τον ανασχηματισμό ο κ. Θεοδωρικάκος βρίσκεται στη θέση αυτή, επικίνδυνη ιδιαίτερα. Καλημέρα κύριε υπουργέ σας εύχομαι καλή επιτυχία, καλή επιτυχία.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ευχαριστώ πολύ κύριε Παπαδάκη καλημέρα σε σας, τους τηλεθεατές σε όλα τα στελέχη της εκπομπής σας και σας εύχομαι και σε σας καλή σεζόν. Η δουλειά μου είναι να κάνω ό,τι χρειάζεται και είναι πολύ σημαντικό αυτό, για να υποστηριχθεί το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας και όλοι οι Έλληνες πολίτες παντού, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, στην Αθήνα στον Πειραιά, στις γειτονιές του λεκανοπεδίου της Αττικής, τη Θεσσαλονίκη, σε είσαι όλη την Μακεδονία μας, παντού, σε όλη τη χώρα, σε πόλεις και χωριά οι Έλληνες να είναι και να αισθάνονται ασφαλείς. Σε όλη τη χώρα, σε πόλεις και χωριά οι Έλληνες να είναι και να αισθάνονται ασφαλείς. Αυτή είναι η δουλειά.

Δημοσιογράφος: Εξάλλου το λέει και το Υπουργείο, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά πολύ καλά κάνατε και είπατε είναι διπλό το έργο σας, από τη μία πλευρά είναι να αισθανθεί προστατευμένος ο πολίτης, αλλά από την άλλη πλευρά να μπορεί να κάνει τη δουλειά του και ο αστυνομικός.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν μπορεί να πετύχουμε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφαλείας εάν η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της. Έχουμε μία άξια Αστυνομία, έχουμε τα στελέχη της Ελληνικής αστυνομίας γυναίκες και άντρες που υπηρετούν σε αυτό το σώμα, είναι τμήμα της κοινωνίας μας, προσφέρουν ένα σπουδαίο έργο. Θέλω να θυμίσω ότι τα τελευταία 2 χρόνια κύριε Παπαδάκη σε πολύ δύσκολες συνθήκες η Ελληνική Αστυνομία έχει κάνει σπουδαία δουλειά, θέλω να αναδείξω τους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων του κορωνοϊού, έλεγχοι οι οποίοι συνεχίζονται από 8.500 άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας καθημερινά, έλεγχοι οι οποίοι συμβάλλουν στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της δημόσιας υγείας και επίσης θέλω να υπενθυμίσω σε όλους την αποφασιστική και αποτελεσματική δράση της Ελληνικής αστυνομίας στα σύνορα της χώρας, στον Έβρο, όταν πέρυσι τον Μάρτιο υπήρξε η ασύμμετρη απειλή από την απειλούμενη εισβολή πολλών χιλιάδων μεταναστών, ανθρώπων δυστυχισμένων που εργαλειοποιήθηκαν εκείνη την περίοδο από την γειτονική χώρα. Και με την ευκαιρία, αν μου επιτρέπετε να το ολοκληρώσω εδώ αυτό, και με την ευκαιρία, θέλω να είναι απολύτως σαφές σε όλους, σε οποιαδήποτε αντίστοιχη περίπτωση, σε οποιαδήποτε επανάληψη μίας τέτοιας απειλής, η Ελληνική Αστυνομία είναι απολύτως έτοιμη, σε εγρήγορση και επαγρύπνηση, είναι και θα είναι εκεί για να προστατέψει τα σύνορα της χώρας και την εθνική ασφάλεια στον βαθμό που της αντιστοιχεί αυτό το έργο.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει λεπτή ισορροπία μεταξύ της προστασίας του πολίτη αλλά και της υπερβολής, της υπερβολής που μερικές φορές πραγματικά έχει ξεπεράσει τα όρια. Και αυτό είναι πολύ δύσκολο να το πετύχετε, γιατί άλλο το να προστατεύω τον πολίτη και άλλο ο πολίτης να αισθάνεται ότι, ξέρετε κάτι; Με πνίγει αυτή η προστασία σου και η επιλεκτική προστασία ορισμένες φορές, η οποία έχει γίνει για ανθρώπους οι οποίοι διαμαρτύρονται για δίκαια αιτήματά τους, όπου βλέπουμε πραγματικά μία αντιμετώπιση η οποία είναι υπερβολική. Εγώ οφείλω να το πω.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να τα ξεκαθαρίσουμε, κύριε Παπαδάκη αρχής εξαρχής σε ό,τι αφορά την δική μου θητεία. Η Ελληνική Αστυνομία είναι εδώ, για να τηρεί την εφαρμογή των νόμων. Και πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι που μας ακούν αυτή τη στιγμή, συμφωνούμε, ότι οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Αν δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, δεν μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη, ισονομία και δεν μπορεί να έχουμε μία ορθολογική διαχείριση των θεμάτων στην ζωή μας. Η Ελληνική Αστυνομία, είναι, οφείλει να είναι και θα είναι ακόμη περισσότερο, φιλική προς τους πολίτες, φιλική προς τους νέους ανθρώπους, σκληρή και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα. Απέναντι στο έγκλημα θα υπάρξει μηδενική ανοχή και η ΕΛ.ΑΣ θα είναι εκεί που χρειάζεται για να το αντιμετωπίσει. Τώρα, επειδή αναφερθήκατε σε κάτι το οποίο θέλω επίσης να ξεκαθαρίσω, ασφαλώς οι πολίτες έχουν το δικαίωμα των συγκεντρώσεων, των διαδηλώσεων, η χώρα μας είναι δημοκρατική χώρα, η κυβέρνηση είναι μία φιλελεύθερη κυβέρνηση και ο καθένας έχει τα δικαιώματά του. Όλοι όμως, επαναλαμβάνω, οφείλουμε να τηρούμε τους νόμους. Και οι νόμοι λένε ότι μαζί με το δικαίωμα των διαδηλώσεων, υπάρχει το αυτονόητο δικαίωμα και υποχρέωση όλων μας να συνεχίζεται η οικονομική και κοινωνική ζωή ομαλά. Το λέω αυτό γιατί υπάρχει ένας νόμος, τον οποίο θα εφαρμόσουμε απολύτως, ο οποίος λέει ότι αν εκατό και διακόσιοι άνθρωποι κλείνουν το κέντρο μίας πόλης, εν προκειμένω της πρωτεύουσας, αυτό δεν μπορεί να γίνεται. Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα της συγκέντρωσης και της διαδήλωσής τους, εάν ο αριθμός τους όμως είναι πολύ περιορισμένος αυτό θα πρέπει να γίνεται σε ένα τμήμα του δρόμου ή του πεζοδρομίου, προκειμένου να μην δημιουργούνται προβλήματα για τους υπόλοιπους. Να ξέρετε ότι υπάρχει και θα υπάρχει απόλυτος σεβασμός της δημοκρατικής νομιμότητας και των δικαιωμάτων των ανθρώπων και ταυτόχρονα εφαρμογή των νόμων. Η ισορροπία μπορεί να βρεθεί γιατί έχουμε όλοι την καλή θέληση να το κάνουμε και γιατί η Ελληνική Αστυνομία είναι ένα σώμα οργανωμένο του κράτους μας και λειτουργεί δημοκρατικά και θεσμικά.

Δημοσιογράφος: Είναι δύσκολη η αποστολή σας και πραγματικά θα πρέπει να αποκαταστήσετε και τη σχέση των πολιτών με την αστυνομία, γιατί υπάρχουν και τα αιτήματα των αστυνομικών, τα οποία θα πρέπει και αυτά να τα ικανοποιήσετε.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θέλω σε αυτό το σημείο, αν μου επιτρέπετε κύριε Παπαδάκη, να πω το εξής. Από την πρώτη μέρα ξεκίνησα τις επισκέψεις μου σε Αστυνομικά Τμήματα. Και θέλω από πρώτο χέρι να πάρω την εικόνα της πραγματικότητας, των θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί μας. Θα είμαι δίπλα τους, θα είμαι αρωγός στις προσπάθειές τους, θα τους στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις γιατί αυτή είναι η θεσμική και πολιτική μου αποστολή. Η οποία ενισχύεται και από τη συνείδηση που έχω ως πολίτης, της ανάγκης που έχουμε για μία ισχυρή αστυνομία κοντά στους πολίτες, με ισχυρή παρουσία στις γειτονιές, ώστε να εμπεδωθεί και να ισχυροποιηθεί το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών. Και επίσης θέλω να σας πω ότι μέσα στη σημερινή μέρα, το σημερινό πρωινό, πρόκειται να έχω συνεργασία, να συζητήσω αναλυτικά και με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων των Ομοσπονδιών των Ελλήνων Αστυνομικών, προκειμένου να δω τα θέματά τους, τα προβλήματά τους. Θα κάνουμε ότι πρέπει για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν καλύτερα τη δουλεία.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα χωροταξικά, έκλεισαν αστυνομικά τμήματα, υπάρχουν προβλήματα για να μετακινηθεί από την μία περιοχή στην άλλη όταν συμβεί ένα έκτακτο περιστατικό, ένα περιπολικό, που είναι λιγοστά στην ελληνική περιφέρεια αλλά και εδώ στην Περιφέρεια Αττικής, έχει τελειώσει το περιστατικό. Μήπως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε αυτή τη λογική του να κλείσουμε τα αστυνομικά τμήματα, να μαζευτούν σε κάποιες μόνο περιοχές και να είναι δύσκολη η μετακίνηση σε έκτακτα περιστατικά;

Δημοσιογράφος: Τον Αστυνομικό της Γειτονιάς δεν τον είδαμε πάντως.

Δημοσιογράφος: Τον Αστυνομικό της Γειτονιάς δεν τον είδαμε, στα λόγια τ’ ακούσαμε.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακούστε. Είμαι ο τελευταίος που θα ωραιοποιήσει την κατάσταση. Είμαι εδώ για να κάνουμε ότι μπορούμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση. Υπάρχουν πράγματα τα οποία θεωρώ ότι δεν είναι γνωστά στην κοινωνία και με απασχολεί αυτή η πλευρά, του έργου που παράγει η Ελληνική Αστυνομία το οποίο δεν γίνεται γνωστό. Όπως και των μέτρων ενίσχυσης της Ελληνικής Αστυνομίας. Θα σας πω ας πούμε ότι μέσα στον προηγούμενο μήνα, προστέθηκαν ογδόντα περιπολικά στην Άμεση Δράση στο λεκανοπέδιο Αττικής και τους επόμενους δυόμιση μήνες αυτό θα συμβεί με άλλα εκατόν τριάντα περιπολικά καινούρια, που θα δοθούν στην Άμεση Δράση της Ελληνικής Αστυνομίας στο λεκανοπέδιο Αττικής και στη Θεσσαλονίκη. Όμως αυτή την ώρα καταγράφουμε θέματα και προβλήματα γιατί υπάρχει ανάγκη για μια πιο ορθολογική κατανομή των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να είναι…

Δημοσιογράφος: Το βλέπετε δηλαδή.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βεβαίως υπάρχει ανάγκη. Υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών. Θα συνεργαστώ με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης τον κύριο Πιερρακάκη, προκειμένου να προχωρήσει τάχιστα η ψηφιοποίηση υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για θέματα τα οποία πηγαίνουν οι πολίτες στα αστυνομικά τμήματα και απασχολούνται δυνάμεις ενώ θα πρέπει να ασχολούνται με την τάξη.

Δημοσιογράφος: Μεγάλη υπόθεση αυτή.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Στο σημείο αυτό θέλω να σας πω ότι υπάρχουν ήδη τέτοιες υπηρεσίες αλλά παρόλα αυτά οι πολίτες πηγαίνουν στα αστυνομικά τμήματα για να εκπληρώσουν αυτές τις υπηρεσίες. Ένα παράδειγμα. Το γνήσιο της υπογραφής, που πολλές φορές το χρειαζόμαστε. Υπάρχει ακόμα κόσμος που πηγαίνει σε ένα αστυνομικό τμήμα γι αυτό τον λόγο, ενώ είναι πλέον μια υπηρεσία η οποία προσφέρεται ψηφιακά. Άρα πρέπει να ενημερώσουμε τους ανθρώπους για το τι προσφέρεται ψηφιακά, πρέπει να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ψηφιοποίηση αυτών των υπηρεσιών, ώστε να απελευθερώνονται δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. να ασχολούνται με το βασικό θέμα της Ελληνικής Αστυνομίας, που είναι η τάξη και ασφάλεια στις γειτονιές, στις πόλεις, στα χωριά, παντού σε όλη τη χώρα.

Δημοσιογράφος : Κύριε Υπουργέ, θα ανανεώσουμε το ραντεβού μαζί σας όταν είσαστε σε θέση να μας ανακοινώσετε αυτές τις αλλαγές, που ας ελπίσουμε ότι θα ανεβάσουν κατά πολύ το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και εγώ σας ευχαριστώ.

 









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια