Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δικαστική κόντρα για τον ενταφιασμό του Μίκη: Βραχάτι ή Χανιά


Διάταξη με την οποία απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του Μίκη Θεοδωράκη εξέδωσε το Πρωτοδικείο μετά από προσφυγή που κατέθεσε συνεργάτης του μουσικοσυνθέτη επικαλούμενος την τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος για τον τόπο της ταφής του.

Το δικαστήριο εξέδωσε την απαγόρευση, η οποία έχει ισχύ έως την Δευτέρα, όποτε και θα συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του συνεργάτη του Μίκη Θεοδωράκη.

Αφορμή για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων αποτέλεσε η απόφαση του συγγενικού περιβάλλοντος του μεγάλου μουσικοσυνθέτη να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας αντί στον Γαλατά Χανίων, τόπο που σύμφωνα με το δικόγραφο που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο είχε επιλέξει ο ίδιος ο εκλιπών για την τελευταία κατοικία του.

Οι συνεργάτες του Μίκη Θεοδωράκη φαίνεται πως προσκομίζουν σειρά εγγράφων, επίσημων και μη, από τα οποία καθίσταται σαφής η επιθυμία του μουσικοσυνθέτη να ταφεί στα Χανιά.

Η επιστολή Μίκη στον δήμαρχο Χανίων για την επιθυμία του να ταφεί στον Γαλατά

Παράλληλα, νωρίτερα σήμερα, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή την οποία είχε αποστείλει στις 5 Φεβρουαρίου 2013 ο Μίκης Θεοδωράκης στον τότε δήμαρχο της πόλης Μανώλη Σκουλάκη σχετικά με την επιθυμία του να ταφεί στο Κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων, γενέτειρας του πατέρα του, όπου αναπαύονται οι γονείς και ο αδελφός του. 

Ο Μίκης Θεοδωράκης ζητούσε να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της επιστολής στην περίπτωση κατά την οποία ο Μανώλης Σκουλάκης δεν θα έχει κάποιο άλλο αξίωμα την εποχή που ο Μίκης θα έφευγε από τη ζωή -υπενθυμίζεται ότι ο Μ. Σκουλάκης πέθανε το 2019- τον εν ενεργεία δήμαρχο της πόλης. 

Στην επιστολή ο Μίκης Θεοδωράκης σημειώνει μεταξύ άλλων... «η οικογένεια μου δεν συμφωνεί με την επιθυμία μου αυτή, όμως ο νόμος αναγνωρίζει το δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει για την τύχη του σώματος του (μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας πάντα) και το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα του καθενός στην προσωπικότητα του...». 

Ο κ. Σημανδηράκης επισήμανε χαρακτηριστικά:«Σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας γνωστοποιήσουμε επιστολή, την οποία έχει λάβει ο Δήμος Χανίων με εμπιστευτικό πρωτόκολλο στις 5/2/2013, η οποία απευθύνεται στον τότε Δήμαρχο, αείμνηστο Μανώλη Σκουλάκη από τον Μίκη Θεοδωράκη. Η επιστολή αυτή δημοσιοποιείται με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη, στην οικογένεια και στους οικείους του θανόντος και περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια την επιθυμία, που είχε σχετικά με τον τόπο τέλεσης της ταφής του. Θεωρώ θεσμική και ηθική υποχρέωση ως δήμαρχος Χανίων να τιμήσουμε την τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, που δεν ήταν άλλη από το να ταφεί εδώ στα Χανιά».

Στην επιστολή του ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρει:

«Αγαπητέ μου δήμαρχε σας γράφω σήμερα για ένα πολύ σοβαρό προσωπικό μου θέμα το οποίο και γνωρίζεται. Όπως σας είχα ενημερώσει και σε πρόσφατες προφορικές μας συζητήσεις, τελευταία επιθυμία μου είναι να ταφώ στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων, γενέτειρας του πατέρα μου στο οποίο βρίσκονται ήδη, οι γονείς και ο αδελφός μου.

 Όπως επίσης γνωρίζεται στο κοιμητήριο αυτό που έχει παραχωρηθεί από τον τότε δήμο Κυδωνίας τάφος ο οποίος έχει σύμφωνα με οδηγίες αποπερατωθεί.

 Επειδή η οικογένεια μου δεν συμφωνεί με την επιθυμία μου αυτή, όμως ο νόμος αναγνωρίζει ο κάθε ένας να αποφασίζει για την τύχη του σώματος του στο πλαίσιο της νομιμότητας πάντα και το ίδιο το Σύνταγμα, κατοχυρώνει την προσωπικότητα του, έχω αναθέσει στον φίλο μου Γιώργο Αγοραστάκη και στη γραμματέα μου Ειρήνη Παρμενίδου να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες για τον σκοπό αυτό ενέργειες και θα ήθελα να ζητήσω και από εσάς όταν έλθει η ώρα να τους συνδράμετε και να κάνετε ότι μπορείτε ως αρμόδιος δήμαρχος, αφού το προαναφερόμενο κοιμητήριο, υπάγεται πλέον στον Δήμο Χανίων, ώστε η τελευταία επιθυμία μου να κατασχίσει οποιαδήποτε αντίθεση και να πραγματοποιηθεί.

Τέλος θα σας παρακαλέσω, αν την εποχή εκείνη έχετε κάποιο άλλο αξίωμα να ενημερώσετε τον τότε δήμαρχο Χανίων για την επιστολή αυτή.

Σας ευχαριστώ θερμά. Μίκης Θεοδωράκης».

Η εν λόγω επιστολή είναι η δεύτερη όσον αφορά την τελευταία επιθυμία του Μίκη να ταφεί στον Γαλατά Χανίων.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες μετά τον θάνατο του κορυφαίου Έλληνα, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αποκάλυψε ότι σε προσωπική επιστολή την οποία του είχε στείλει ο συνθέτης στις 5 Οκτωβρίου 2020, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι επιθυμούσε η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή να πραγματοποιηθούν τον Γαλατά Χανίων. Με την επιστολή του ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ζητούσε από τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ να επιληφθεί εκείνος προσωπικά ώστε, όπως έγραφε, να γίνουν σεβαστά «όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με τη γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη». 

Όπως έχει ανακοινωθεί, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα εκτεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών από την Τρίτη 7/9 έως την Πέμπτη 9/9, οπότε και στις 15:00, θα τελεστεί στη Μητρόπολη η εξόδιος ακολουθία.

Ως είναι ευνόητο, πρόκειται για μία θλιβερή εξέλιξη, ένα μόλις 24ωρο μετά την απώλεια του οικουμενικού Έλληνα κι ενώ ακόμη δεν έχει στεγνώσει το μελάνι για τα έργα και τις ημέρες του ανθρώπου που σφράγισε ανεξίτηλα τον ελληνικό 20ό αιώνα. 

https://www.huffingtonpost.gr










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια