Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εισφορά αλληλεγγύης: Πόσα κερδίζουν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι μετά το πάγωμα


Το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022 για το Δημόσιο και τους συνταξιούχους, ένα μέτρο που δεν ανακοινώθηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τίθεται στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, που θα κατατεθεί στα τέλη Νοεμβρίου στη Βουλή.

Σύμφωνα με το imerisia.gr, η νέα ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ, όπως αναμένεται, πάνω από το 5,9% που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ανοίγει τον δρόμο για πρόσθετα έσοδα στον προϋπολογισμό, αυξάνοντας τις δυνατότητες για ελαφρύνσεις και νέες παροχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε νέα έκθεσή της η Moody’s Analytics προβλέπει για φέτος ανάπτυξη 8,2%, ενώ κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η ανάπτυξη μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και το 7%.

Εξετάζεται νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών 

Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζεται η προσωρινή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, ενώ από το 2023 θα καταργηθεί η εισφορά για το σύνολο δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η κατάργηση απαιτεί δημοσιονομικό χώρο της τάξεως των 700-800 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον εξετάζεται η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για να ολοκληρωθεί η προεκλογική δέσμευση συρρίκνωσής τους κατά 5 μονάδες έως το 2023. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει καθαρά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, καθώς θα συμβάλει στην τόνωση του εισοδήματος των μισθωτών και την ελάφρυνση των επιχειρήσεων. Η μείωση κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα «κοστίζει» δημοσιονομικά περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Τι σημαίνει το «πάγωμα» για Δημόσιο και συνταξιούχους

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα συντελεστών κυμαινόμενων από 2,2% έως και 10%, σε όσους φορολογούμενους αποκτούν συνολικό ετήσιο εισόδημα (άθροισμα φορολογούμενων και απαλλασσόμενων εισοδημάτων από διάφορες πηγές) μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ.

Δηλαδή όσον αφορά στους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα απαλλαγούν όσοι έχουν μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ. 

Επίσης, επιβάλλεται στο άθροισμα όλων των εισοδημάτων του υπόχρεου ή στο τεκμαρτό, εάν αυτό είναι μεγαλύτερο.

Η υλοποίηση της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης στον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους από την 1/1/2022 θα οδηγήσει στο να δουν σημαντικές αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές τους δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι το ατομικό εισόδημα των οποίων υπερβαίνει, είτε μόνο από τον μισθό και τη σύνταξη είτε αθροιστικώς και με άλλα εισοδήματα, τα 12.000 ευρώ.

Το όφελος με παραδείγματα

Οι καθαρές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω θα είναι από 8 ευρώ έως και πάνω από 141 ευρώ, ανάλογα με το ύψος του μισθού. Όσο υψηλότερες είναι οι αποδοχές τόσο μεγαλύτερη είναι η ελάφρυνση. 

Το όφελος που θα μπορούσε να προκύψει για εργαζόμενους στο Δημόσιο και συνταξιούχους από την 1/1/2022 σε ετήσια βάση, όπως φαίνεται στα ακόλουθα παραδείγματα:

Για ετήσιες αποδοχές 15.000 ευρώ προκύπτει όφελος 66 ευρώ τον χρόνο.

Για ετήσιες αποδοχές 20.000 ευρώ το όφελος ανεβαίνει στα 176 ευρώ.

Για 25.000 ευρώ προκύπτει αύξηση καθαρών αποδοχών κατά 426 ευρώ.

Για 30.000 ευρώ το κέρδος ανεβαίνει στα 676 ευρώ.

Για 40.000 ευρώ ατομικό εισόδημα το όφελος διαμορφώνεται στα 1.326 ευρώ τον χρόνο.

 













Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια