Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ψάχνουν στη Γερμανία τον θησαυρό των θυρίδων


Ψάχνουν στη Γερμανία το θησαυρό των θυρίδων του Ψυχικού. Νέες διαστάσεις στην πολύκροτη υπόθεση δίνει η έρευνα των ελληνικών αρχών, που μέσω Europol έστειλαν στη Γερμανία κατεπείγον σήμα με τη λίστα των κλοπιμαίων, για να βρουν την άκρη του νήματος στη συγκεκριμένη χώρα.

Παράλληλα, νέα στοιχεία προέκυψαν από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου στα τέσσερα τηλέφωνα του 58χρονου «Ροζ Πάνθηρα με το κατσαβίδι» για τις κινήσεις του το χρονικό διάστημα πριν και μετά τη μεγάλη αρπαγή, ενώ ο ίδιος κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης η οποία όμως απερρίφθη και συνεπώς, παραμένει κρατούμενος στις φυλακές Λάρισας.

Οι αστυνομικοί, από τις λίστες που κατέθεσαν τα θύματα, δημιούργησαν έναν κατάλογο που εστάλη και στην Europol και ειδικά στη Γερμανία χωρίζοντας τα κλοπιμαία σε τρεις κατηγορίες: στα μετρητά περίπου 2 εκατομμύρια (ευρώ και δολάρια), στα ρολόγια και επώνυμα κοσμήματα που διαθέτουν serial numbers και μπορούν να εντοπιστούν και τέλος, στα οικογενειακά κειμήλια και σπάνια αντικείμενα. Αυτό λοιπόν που περιμένουν είναι τις απαντήσεις από τις υπηρεσίες του εξωτερικού και τις οδηγίες του ανακριτή για να συνθέσουν το μωσαϊκό των ερευνών και να φθάσουν στον θησαυρό των 8 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Η αντιφατική προσωπικότητα του φερόμενου δράστη, από τη μία η εικόνα του οικογενειάρχη επιχειρηματία και θεατρικού παραγωγού, συγκρούεται με τον άλλο του εαυτό, τον παραβατικό που όταν έφευγε από τα ραντεβού με τους καλλιτέχνες για τη νέα παραγωγή, έβαζε το κατσαβίδι στο μανίκι και να γλιστρούσε στο θησαυροφυλάκιο της τράπεζας του Ψυχικού για να αδειάζει τις θυρίδες, δυσκολεύει τους profillers της Ασφάλειας να διεισδύσουν στο μυαλό του και να αποκωδικοποιήσουν τη σκέψη του για να βρουν τη χρυσή λεία. Αυτό που λένε είναι ότι πρόκειται έναν άνθρωπο που διακρίνεται από ακραία εσωστρέφεια που θυμίζει σφήκα και ξέρει να μην μοιράζεται με κανέναν τα μυστικά του...

Ο κοσμηματοπώλης και η Γερμανία

Σχετικά με τα εκατοντάδες επώνυμα κοσμήματα και ρολόγια αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι πιθανότατα πρόλαβε να τα σπρώξει στα δίκτυα των κλεπταποδόχων του εξωτερικού. Πρόσωπο κλειδί εκτιμάται πως είναι ένας κοσμηματοπώλης που γνωρίζει εδώ και 20 χρόνια τον Γκουρούση έδωσε κατάθεση και προέκυψε ότι δεν έχει σχέση με την υπόθεση, σε ότι έχει να κάνει με τα τρία Rolex που βρέθηκαν στο ένα από τα δύο καταστήματά του στο κέντρο της Αθήνας. Μπήκαν στο μικροσκόπιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της ελβετικής εταιρείας βρέθηκαν καθαρά.

Όμως αυτό που ψάχνουν είναι το πολύ πιθανό σενάριο να χρησιμοποιήθηκε από τον «Ροζ Πάνθηρα με το κατσαβίδι» προκειμένου να βγάλει στο εξωτερικό την πανάκριβη λεία. Έτσι οι πληροφορίες λένε πως βρέθηκαν περίεργα ίχνη στην Γερμανία, γι αυτό και εστάλη – μέσω Europol- αναλυτική λίστα με όλα τα κοσμήματα και τα ρολόγια στην συγκεκριμένη χώρα προκειμένου να κάνει έρευνες. Μάλιστα αναμένουν από μέρα σε μέρα να πάρουν απαντήσεις από τις γερμανικές αρχές.

Η λίστα με όλα τα κλεμμένα των οποίων οι κάτοχοι φύλαγαν στις λεηλατημένες θυρίδες ανέρχεται σε εκατοντάδες σελίδες καθώς υπάρχουν φωτογραφίες αλλά και περιγραφές για όλα τα κοσμήματα και τα ρολόγια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η μία ιδιοκτήτρια κατέθεσε με φωτογραφίες και ακριβή στοιχεία 207 αντικείμενα που έκαναν φτερά, ενώ ανάμεσα στη λεία του Γκουρούση υπάρχουν δεκάδες πανάκριβα ρολόγια Rolex, Patek Philippe, Cartier, Franck Muller, ολόχρυσα περιδέραια, βραχιόλια, δαχτυλίδια με διαμάντια και άλλους πολύτιμους λίθους, αλυσίδες των οίκων Bvlgari, Van Cleef & Arpels, Λαλαούνη, μασούρια με χρυσές λίρες, συλλεκτικά αντικείμενα και οικογενειακά κειμήλια.

Όπως αναφέρει μία εκ των τεσσάρων γυναικών στη λίστα που έδωσε με τα κοσμήματά της στους αστυνομικούς: «Η μητέρα μου, προτού φύγει από τη ζωή, μου είχε χαρίσει όλα τα κοσμήματα που περιέχονταν στη θυρίδα. Με προφορική εντολή και την ενυπόγραφη σημείωση, όμως, να χαρίσω και η ίδια με τη σειρά μου τις πέντε διαφορετικές θήκες με το περιεχόμενό τους στα παιδιά μου και τα ανίψια μου, όταν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, νυμφευτούν και εφόσον έχουν προκόψει στη ζωή τους, παραδίδοντάς τους μάλιστα και το αντίστοιχο χειρόγραφο σημείωμα που απευθυνόταν ατομικά προς το κάθε παιδί. Ετσι, σε καθεμία από τις ανωτέρω δερμάτινες θήκες υπήρχαν διαφορετικά χρωματιστά διαφανή πουγκιά, τα οποία ήταν με ονοματισμένα αντικείμενα-κοσμήματα προς τα παιδιά μου και τα ανίψια μου».

Τα εκατομμύρια

Για το κομμάτι των 2 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά που έκρυβαν οι θυρίδες οι αρχές έψαξαν “κρύπτες” σε διαμερίσματα σπίτια και αποθήκες χωρίς να βρεθεί ούτε λεπτό. «Μέσα στη θυρίδα μου διατηρούσα φυλασσόμενο το χρηματικό ποσό του 1 εκατ. ευρώ εντός φακέλου. Τα χρήματα αυτά ήταν ένα αποταμίευμα που κατέλιπαν οι γονείς μας εις εμέ και τον αδελφό μου...” αναφέρει στην κατάθεση της ένα από τα θύματα. Για τον λόγο αυτό, μετά από

πληροφορίες που έφτασαν στην Ασφάλεια έχει μπει στο στόχαστρο ένα ημιτελές ακίνητο στην περιοχή του Μεταξουργείου. Πρόκειται για ένα ακίνητο του οποίου η κατασκευή δεν έχει ολοκληρωθεί και είναι σε κακή κατάσταση. Ο 58χρονος διέθετε κλειδιά για το ακίνητο και είχε τη διαχείρισή του μετά από παραχώρηση από γνωστό Αθηναίο, το οποίο οι εκτιμήσεις λένε ότι αποτελεί τον ιδανικό χώρο για να κρύψει κάποιος τον θησαυρό, κάτω από μπάζα και λιμνάζοντα ύδατα. Ωστόσο, η έρευνα είναι δύσκολή και απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί...

Η νομική άποψη

Ο δικηγόρος μιας εκ των γνωστών επιχειρηματικών οικογενειών της Αθήνας που έπεσε θύμα του 58χρονου “χρυσοδάκτυλου” κ. Γιάννης Μαρακάκης επισημαίνει στο ΘΕΜΑ πως “Η τεχνική έκθεση του προσωρινώς κρατούμενου δεν εισέφερε κάτι καινούργιο ή κρίσιμο, εξ ου και απορρίφθηκε και το αίτημα αποφυλάκισης του. Όπως ενημερωθήκαμε από την εισαγγελία γίνεται μια προσπάθεια ιχνηλάτησης πιθανής διαδρομής εξαγωγής των κλοπιμαίων στην Ευρώπη. Ωστόσο οι προσδοκίες είναι χαμηλές. Μόλις κλείσει η δικογραφία θα εκκινήσουμε την αστική διαδικασία στρεφόμενοι κατά όλων των παραγόντων που σχεδίασαν ή διευκόλυναν με πράξεις και παραλείψεις αυτό το πρωτοφανές έγκλημα”.

Δημήτρης Πώποτας - Άρια Καλύβα




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια