Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90


Αγραφιώτης: O κ. Χαρδαλιάς προκάλεσε ψευδαίσθηση σιγουριάς και συμπαρέσυρε τον Υ.ΠΡΟ.ΠΟ και τον Πρωθυπουργό


Το Happenednow.gr απευθύνθηκε στον Σύμβουλο Διαχείρισης Κρίσεων και Γενικό Διευθυντή της Eταιρείας A&K Risk Management Consulting κ. Άγγελο Αγραφιώτη, ζητώντας του να σχολιάσει τις πυρκαγιές στη χώρα μας, οι οποίες καίνε ανεξέλεγκτα εδώ και 9 ημέρες.

 

Ακολουθεί η δήλωσή του:

«Είναι ξεκάθαρο πως η πολιτική προστασία και ο πολυδιαφημισμένος αντιπυρικός σχεδιασμός που παρουσίασε ο αρμόδιος Υφυπουργός Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς, στις 15 Ιουνίου, κατόπιν των εισηγήσεων της ηγεσίας και των αρμόδιων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος,  ΔΕΝ ήταν επαρκής.

Τούτο προκύπτει από το αποτέλεσμα με τα εκατοντάδες καμένα σπίτια και αυτοκίνητα, τα χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους, τις πυρκαγιές στη Βαρυπόμπη, την Εύβοια -που είναι ενεργή για 9 ημέρες και συνεχίζει- και την Πελοπόννησο και, βεβαίως, μέσα από τις χιλιάδες μαρτυρίες των κατοίκων και των εθελοντών, των αυτοδιοικητικών και τα χιλιάδες ρεπορτάζ που συνεχίζουν να προβάλλονται.

Η εικόνα που καλλιέργησε ο κ. Χαρδαλιάς και η σιγουριά που προκάλεσε, συμπαρέσυραν τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, δημιουργώντας μία, ψευδεπίγραφη, αίσθηση σιγουριάς ότι η Πολιτική Προστασία είναι άρτια οργανωμένη και έτοιμη να προστατέψει τους πολίτες και τις περιουσίες τους.

Θεωρώ ότι τα εναέρια μέσα και η αξιοποίηση τους, που όπως προέκυψε δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας μας, πρέπει να απασχολήσει τον ανακριτή που θα αναλάβει τη διερεύνηση της τραγωδίας.

Δεν μπορεί, όμως, να μείνει ασχολίαστη η υποδειγματική παρουσία των αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ και των ανδρών του Λιμενικού, που συνέδραμαν τα μέγιστα, των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ, που δουλεύουν νυχθημερόν για να αποκαταστήσουν τη ρευματοδότηση στα χιλιάδες πληττόμενα νοικοκυριά και την αυταπάρνηση των –κυριολεκτικά- ηρωικών ανδρών της Πυροσβεστικής, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία τους, πολιτική και φυσική, για ακόμη μία φορά, βρισκόταν σε σύγχυση με τα αποτελέσματα να είναι ορατά.

Ποιος μπορεί να μην εξάρει τις δεκάδες εθελοντικές ομάδες που έσπευσαν να βοηθήσουν με περισσή αυταπάρνηση, αλλά –ειδικά στην Εύβοια- δεν έβρισκαν υπεύθυνο να τους καθοδηγήσει.

Και βεβαίως, δεν πρέπει να λησμονούμε τους πολίτες που έβλεπαν τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται και μόνοι, παρακούοντας τις αμφιλεγόμενες εντολές των επιτελών της Πυροσβεστικής,  προσπαθούσαν και κατάφεραν να σώσουν τις περιουσίες και τα χωριά τους.

Τρανό παράδειγμα της σύγχυσης, η συνεχής σε αρκετές περιπτώσεις, χρήση του 112, από τους επιτελείς της Πολιτικής Προστασίας, που δεν δίστασαν να εκκενώσουν περιοχές , υπό  το φόβο πως  θα υπάρξουν ανθρώπινα θύματα, αφού γνώριζαν εκ των προτέρων τις αδυναμίες τους.

Οι ευθύνες είναι τεράστιες.

Επιβάλλεται άμεσα να απομακρυνθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι-πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες –  στις πυρκαγιές,  ώστε να αποκατασταθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, σε μία κοινωνία που είναι εξοργισμένη και, επιπλέον, για να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, καθώς ο φόβος ενός νέου, μεγαλύτερου συνδυασμού έκτακτων γεγονότων, πραγματικά μας τρομάζει.  

Και τότε δεν θα μας σώζει καμία δήλωση μετάνοιας ή αποζημίωση.

Αναγκαία, σε κάθε περίπτωση, είναι η, σε βάθος, δικαστική διερεύνηση των όσων συνέβησαν και η απόδοση ευθυνών, που σίγουρα υπάρχουν, όσο ψηλά και αν φτάνουν αυτές.»

 

*Ο κ Αγραφιώτης διετέλεσε Μέλος της Γραμματείας του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 2013-2018

 
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια