Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γκέλη Ντηλιά: Διπλός εγκλεισμός κρατουμένων λόγω Covid


Η Βολιώτισσα Γκέλη (Αγγελική) Ντηλιά, καθηγήτρια αγγλικών στο Ναύπλιο, όπου μένει μόνιμα από το 2003, την τελευταία τετραετία προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων σε καταστήματα κράτησης. Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού επηρέασε το έργο της στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας, εξαιτίας των αυστηρών μέτρων που ίσχυσαν στις φυλακές της χώρας κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων lockdown. Η ίδια αναφέρει ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον περιορισμό του Covid-19 έκαναν ακόμη πιο δύσκολη τη διαβίωση για όσους κρατούνται στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Από τις αρχές του 2020, όταν δηλαδή εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, στα χρόνια προβλήματα των ελληνικών φυλακών προστέθηκε η επιβάρυνση των συνθηκών εγκλεισμού. Περιορισμοί, όπως για παράδειγμα, η αναστολή των επισκεπτηρίων και των αδειών, που οδήγησε σε στέρηση της επικοινωνίας με συγγενείς και φίλους, κόστισαν ανεπανόρθωτα στους κρατούμενους, οι οποίοι βιώνουν έναν διπλό εγκλεισμό λόγω του Covid-19.
«Ποτέ δεν είχα προκαταλήψεις ως άτομο, παρότι για να το θέσω και κάπως απλοϊκά η κοινωνία θεωρεί πως στη φυλακή καταλήγουν μόνο οι κακοί. Η εμπειρία όμως μου δίδαξε ότι πίσω από τον κάθε έγκλειστο κρύβεται μία ιστορία, συχνά πονεμένη», αποκάλυψε η κ. Ντηλιά, για να προσθέσει: «Με τον κορωνοϊό, όσοι διέπραξαν κάποιο αδίκημα και κρατούνται, βρέθηκαν αντιμέτωποι με επιπλέον προβλήματα. Στην Ελλάδα η διαχείριση της πανδημίας έγινε με λάθος τρόπο. Τα μέτρα που πάρθηκαν στις φυλακές ήταν εξοντωτικά».

H κ. Ντηλιά, η οποία δεν έκρυψε πως αναμένει με ανυπομονησία την επανέναρξη των μαθημάτων στις 14 Σεπτεμβρίου (φέτος θα βρίσκεται στην Τρίπολη, από το Ναύπλιο που έδινε το «παρών» τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της εθελοντικής διδασκαλίας που κάνει στο τμήμα εκμάθησης αγγλικής γλώσσας) είναι κατηγορηματική για το ασφυκτικό καθεστώς που διαμορφώθηκε το προηγούμενο διάστημα στη μεταχείριση των κρατούμενων. Επικαλέστηκε ως παράδειγμα τη διακοπή λειτουργίας των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας: «Υπάρχουν συνολικά δεκατρία ΣΔΕ στις φυλακές. Ξαφνικά σταμάτησαν να λειτουργούν. Απαγορεύτηκε η είσοδος στους εκπαιδευτικούς και όσοι παρακολουθούσαν μαθήματα, αυτόματα αποκλείστηκαν από την εκπαίδευση, αφού δεν επιτρεπόταν η χρήση laptop και δεν υπήρχε πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, στις φυλακές Τρίπολης για παράδειγμα, σε κάθε κελί μένουν 25 κρατούμενοι, για να μην θυμηθώ ότι στις αρχές της πανδημίας δεν υπήρχαν μάσκες προστασίας και δεν γίνονταν καμία απολύμανση στους χώρους των φυλακών».

Η Βολιώτισσα εθελόντρια εκπαιδεύτρια ενηλίκων και μέλος του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος, η οποία ασχολείται επίσης με την ποίηση (με τον γιο της Κωνσταντίνο πραγματοποιούν σεμινάρια ποίησης για όσους φοιτούν στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών), δεν έκρυψε τον προβληματισμό της για το… αποτύπωμα του κορωνοϊού στα καταστήματα κράτησης ανά το πανελλήνιο και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει προκύψει. «Οι επιπτώσεις ήταν σοβαρές, π.χ. αυξήθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ των κρατούμενων για ασήμαντη αφορμή τις περισσότερες φορές, άλλοι εκδήλωσαν καταθλιπτικές συμπεριφορές και πολλά άλλα», κατέληξε με νόημα η κ. Ντηλιά.

 





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια