Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Προαναγγελία Σταϊκούρα για παρεμβάσεις υπέρ των πυρόπληκτων


Πρόσθετο πακέτο με αποζημιώσεις και μέτρα στήριξης και ενίσχυσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί  από την πύρινη λαίλαπα θα ανακοινώσει η κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει ότι οι προκαταβολές των αποζημιώσεων και ενισχύσεων θα πιστωθούν στους πληγέντες με ταχύτατες διαδικασίες.  Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Σχεδιάζουμε και θα υλοποιήσουμε παρεμβάσεις, για αμεσότερη και με μικρότερα βήματα χρηματοδότηση, μέσω προκαταβολής των ποσών προς τον πολίτη, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ1, «το υπουργείο Οικονομικών καταρχήν έχει διασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορούν να υπάρξουν παρεμβάσεις, καθώς και τους πόρους για να γίνει η χρηματοδότηση αυτών των παρεμβάσεων, και ταυτόχρονα έχουμε σχεδιάσει και δρομολογούμε τους μηχανισμούς για την ταχύτατη εκταμίευση πόρων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα οποία έχουν πληγεί». Ωστόσο, ο υπουργός δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, αναφέροντας πως θα υπάρξει εισήγηση προς τον πρωθυπουργό για να υπάρξουν στη συνέχεια ανακοινώσεις.

Μηχανισμοί

Όπως είπε «έχουμε σχεδιάσει και δρομολογούμε τους μηχανισμούς για την ταχύτατη εκταμίευση των πόρων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί» για να προσθέσει ότι «έχουμε συνεπώς τους πόρους και για τις παρεμβάσεις αποκατάστασης δασών, οικισμών, υποδομών και πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων», υπογράμμισε.

Με τις πυρκαγιές να είναι σε εξέλιξη, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «θα φτιάξουμε μηχανισμούς με υπεύθυνες δηλώσεις από τους πολίτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έτσι ώστε μέσα από το σύστημα των προκαταβολών… να γίνει μία πρώτη, άμεση, ταχύτατη εκταμίευση πόρων και στη συνέχεια όταν θα γίνει η καταγραφή – από το υπουργείο Υποδομών για τα κτίρια, από τους δήμους και τις περιφέρειες για τους οικισμούς, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις καλλιέργειες- τότε θα υπάρξει και η πλήρης αποζημίωση αυτών», είπε προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών αφού σημείωσε ότι πρώτα  θα γίνει πλήρης καταγραφή των ζημιών ώστε να γίνουν παρεμβάσεις μονιμότερου χαρακτήρα. «Πρώτα θα γίνει καταγραφή, πρώτα θα γίνει η μέτρηση και στη συνέχεια θα κάνουμε παρεμβάσεις μονιμότερου χαρακτήρα», είπε διευκρινίζοντας ότι οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται είναι άμεσης ανακούφισης.

Το πλαίσιο  των αποζημιώσεων περιλαμβάνει στεγαστική συνδρομή για αποκατάσταση κτιρίων με 80% κρατική αρωγή και 20% δανειοδότηση, επιδότηση επιχειρήσεων, αναστολή φορολογικών και δανειακών υποχρεώσεων.

 

https://www.ot.gr




Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μετά από σχεδόν 80 χρόνια το Ναγκασάκι και η Χιροσίμα αναβίωσαν στη Β.Ευβοια. Και αν οι κάτοικοι δεν κολωσαν και όρμησαν στις φωτιές και δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα, μπορούμε να πούμε ότι όλα τα άλλα υπήρξαν.Μανιταρια καπνών στους ουρανούς, κατεστραμμένες περιουσίες και βομβαρδισμενα τοπία.ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΩ. Ε Ι Λ Ι Κ Ρ Ι Ν Α.