Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Άρχεται η συνεδρίασης σε 4 μεγάλες υποθέσεις – Οι δίκες που αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο


Ενα… καυτό φθινόπωρο αναμένεται στα ελληνικά δικαστήρια, αφού η πανδημία του κορονοϊού είχε οδηγήσει σε πολλές αναβολές δικών, με τη δικαστική ύλη να αυξάνεται αναγκαστικά. Πλέον, η Δικαιοσύνη ετοιμάζεται να επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς (τουλάχιστον… μέχρι νεωτέρας) και αναμένεται η αναβίωση πολλών εκκρεμών υποθέσεων τους αμέσως επόμενους μήνες, στις αίθουσες των δικαστηρίων.

1 ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΒΙΤΡΙΟΛΙ

Ισως η πιο γνωστή από τις υποθέσεις όπου η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα είναι η επίθεση με το βιτριόλι εις βάρος της 34χρονης Ιωάννας Παλιοσπύρου. Η πρώτη δικάσιμος έχει προγραμματιστεί για τις 15 Σεπτεμβρίου, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.

Tρεις δικαστές και τέσσερις ένορκοι θα κληθούν να ερευνήσουν εάν ευσταθεί το βαρύτατο κατηγορητήριο: Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει ασκήσει ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, βασισμένη μεταξύ άλλων στη μεγάλη ποσότητα θειικού οξέος με την οποία η 35χρονη κατηγορουμένη περιέλουσε το θύμα.

Σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα Γεωργίου Νούλη, που υιοθετήθηκε στο σύνολό της από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, «είναι προφανής ο ανθρωποκτόνος δόλος της που ευκρινώς συνάγεται: α) από το μέσο της επίθεσης, ήτοι καυστική χημική ουσία μεγάλης επικινδυνότητας, β) από τη σοβαρή ποσότητα αυτής που έρριψε κατά της παθούσας και τη μεγάλη πυκνότητα της σύστασής της, γ) από την εγγύτητα και την ορμή της εκδήλωσης της επίθεσής της, δ) από τα ζωτικά σημεία του σώματος του θύματος στα οποία το έπληξε (στοματική κοιλότητα, αναπνευστικές οδοί, οφθαλμοί, πρόσωπο) και ε) από την τελικώς επελθούσα βλάβη σε καίρια όργανα αυτού».

Η κατηγορουμένη, στην αρχική της απολογία στον ανακριτή αμέσως μετά τη σύλληψή της, είχε τηρήσει στάση σιωπής. Ωστόσο, ζήτησε να απολογηθεί συμπληρωματικά μερικούς μήνες αργότερα, όπερ και εγένετο, ομολογώντας τελικά την πράξη της, αρνούμενη όμως την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Υποστήριξε πως ο στόχος της ήταν μόνο να τραυματίσει την 34χρονη, με τις εισαγγελικές Αρχές όμως να κάνουν λόγο για «αβάσιμο και έωλο ισχυρισμό».

2 ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΡΟΛΑΪΝ

Αμεσα αναμένεται να προγραμματιστεί και η δίκη που θα κρίνει οριστικά το ζήτημα της επιμέλειας του 1 έτους βρέφους της Καρολάιν και του 35χρονου συζυγοκτόνου. Η προσωρινή επιμέλεια έχει ανατεθεί στη μητέρα της δολοφονημένης κοπέλας, που πέρασε το καλοκαίρι μαζί με το μωρό στο νησί της Αλοννήσου.
Ωστόσο, η οριστική απόφαση θα ληφθεί από Τριμελές Δικαστήριο, το οποίο θα εξετάσει ενδελεχώς τον φάκελο, καθώς και τις νέες εκθέσεις των κοινωνικών λειτουργών, με τη δίκη να αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο, αφού τα χρονικά περιθώρια του νόμου είναι ασφυκτικά.

Υπενθυμίζεται πως η πλευρά του 35χρονου πιλότου, που έχει ομολογήσει πως σκότωσε την 20χρονη σύζυγό του, ζητά να διατηρήσει την επαφή του με το βρέφος και να έχει λόγο στην ανατροφή του, ζητώντας να δοθεί συνεπιμέλεια του παιδιού και στις δύο οικογένειες. Η δίκη του κατηγορουμένου για τη δολοφονία της Καρολάιν δεν αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2021.

3 ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η άλλη μεγάλη δίκη που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει σύντομα αφορά τη θανάτωση του Ζακ Κωστόπουλου, με το δικαστήριο να έχει ορίσει πρώτη δικάσιμο για τον Οκτώβριο.

Στο εδώλιο θα καθίσουν ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου και ο γείτονάς του, που κλοτσούσαν την τζαμαρία στο πρόσωπο του θύματος, με την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης. Επίσης, κατηγορούμενοι είναι και τέσσερις από τους αστυνομικούς που πραγματοποίησαν τη σύλληψη του Ζακ Κωστόπουλου, ο οποίος βρισκόταν σε εμφανέστατη ανάγκη ιατρικής βοήθειας, με τον ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή να αφήνει την τελευταία του πνοή λίγη ώρα αργότερα.

Οι κατηγορούμενοι έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες, με τους δράστες του ξυλοδαρμού να υποστηρίζουν πως νόμιζαν πως επρόκειτο για ληστή και προσπαθούσαν να τον εμποδίσουν να διαφύγει, ενώ και οι αστυνομικοί υποστηρίζουν πως λειτούργησαν σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική.

4 «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ»

Η πρώτη χρονικά από τις μεγάλες δίκες που ξεκινούν το φθινόπωρο αφορά την υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν», με βασικό κατηγορούμενο τον άλλοτε διοικητή του ιδρύματος, Ανδρέα Μαρτίνη.

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό αφορά τόσο τη μίζα 3,1 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων που φέρεται να έλαβε το διάστημα 1998-2003 όσο και την υπόθεση των δωρεάν νοσηλίων στο νοσοκομείο σε φίλους του κατηγορουμένου (πολιτικούς, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες κ.ά.) και έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου. Ο Α. Μαρτίνης είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή 10 ετών για την πρώτη υπόθεση (για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) και 7 ετών για τη δεύτερη (για απιστία), με το δικαστήριο να του δίνει αναστολή μέχρι την έφεση, όπως και στη σύζυγό του. Κάτι που σημαίνει πως το Εφετείο έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να οδηγηθούν στη φυλακή.

ΠΛΗΜΜΥΡΑ – ΜΑΝΔΡΑ

Επανεκκίνηση 6 Σεπτεμβρίου

Η μοναδική από τις μεγάλες δίκες που συνεχίστηκε κανονικά καθ’ όλο το διάστημα της πανδημίας, λόγω της επαπειλούμενης παραγραφής, αφορά τη φονική πλημμύρα της Μάνδρας, με κατηγορουμένους (για ανθρωποκτονία από αμέλεια και άλλα αδικήματα) την τότε περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, τους δημάρχους των τριών δήμων όπου είχαν σημειωθεί ανθρώπινες απώλειες, τους υπευθύνους των δασαρχείων κ.ά.

Η δίκη βρίσκεται πλέον στο στάδιο των μαρτύρων υπεράσπισης, με το δικαστήριο να δίνει «ραντεβού» με κατηγορουμένους και δικηγόρους για τις 6 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά τις θερινές διακοπές. Οπως εκτιμούν παράγοντες της δίκης, είναι δυνατό η δίκη να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

 

Δημήτρης Δαμιανός




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια