Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Όταν οι αστυνομικοί «κλώτσησαν» το θάνατο και έσωσαν ζωές


Σε κάθε βάρδια δεν ξέρουν τι θα προκύψει και τι θα συναντήσουν. Είναι μέρες σχετικά ήσυχες που κυλούν στους συνήθεις ρυθμούς της υπηρεσιακής ρουτίνας, είναι  και μέρες που καλούνται να διαχειριστούν περιστατικά με ένταση και μεγάλο συναισθηματικό βάρος. Και πολλές φορές πρέπει να ενεργήσουν αποτελεσματικά,  υπό συνθήκες ασφυκτικής πίεσης, σε καταστάσεις που ακόμα και τα δευτερόλεπτα είναι κρίσιμα για τη ζωή συνανθρώπων μας.

Μία τέτοια δύσκολη μέρα ήταν και η Τρίτη που μας πέρασε, στη διάρκεια της οποίας αστυνομικοί ξεπέρασαν τον εαυτό τους για να σώσουν από βέβαιο θάνατο  δύο γυναίκες μετά από κατανάλωση μεγάλου αριθμού χαπιών. Αυτή η παρτίδα τα είχε όλα: ένταση, αγωνία, αδρεναλίνη, καρδιοχτύπι, πίεση, ανακούφιση, συγκίνηση, χαρά… Αυτή η παρτίδα ήταν τελικά ταγμένη στη ζωή!

Το Cretalive συνομίλησε με αστυνομικούς που βρέθηκαν στα δύο περιστατικά και μοιράστηκαν μαζί μας την εμπειρία και τα συναισθήματα τους.

«Λιποθύμησε στα χέρια μας…»

Ο Ανδρέας Ρουσοχατζάκης και ο Πέτρος Μήτσου είναι υπαρχιφύλακες στο Αστυνομικό Τμήμα Μαλεβιζίου. Και οι δύο έχουν υπηρετήσει σε ειδικές υπηρεσίες (Δίωξη Ναρκωτικών Ηρακλείου και Δημόσια Ασφάλεια Αττικής) και έχουν κληθεί να χειριστούν δύσκολες υποθέσεις. Την Τρίτη, η κοινή τους βάρδια επεφύλασσε μία διαφορετική αποστολή.

Είχαν ενημερωθεί από το «100» για την περίπτωση μιας 37χρονης, η ζωή της οποίας πιθανότατα διέτρεχε μεγάλο κίνδυνο. Ο πρώην φίλος της από την Αθήνα είχε καλέσει στο 112 και από ‘κει ενημερώθηκε το «100» και στην συνέχεια οι δύο αστυνομικοί της ιστορίας.

Η κοπέλα είχε επικοινωνήσει μεταμεσονύκτιες ώρες με τον πρώην σύντροφο της. «Δεν θα ξημερωθώ» φέρεται να του είπε, εκφράζοντας την πρόθεση να δώσει τέλος στη ζωή της.  

Οι δύο υπαρχιφύλακες μόλις έλαβαν το σχετικό σήμα, επικοινώνησαν τηλεφωνικά  με τον πρώην σύντροφο προκειμένου να έχουν μία πιο άμεση εικόνα αλλά και να πληροφορηθούν σχετικά με το  στίγμα της κατοικίας της 37χρονης. Μέσω google map βρήκαν τις ακριβείς συντεταγμένες, ενώ φυσικά στη διάθεση τους είχαν και την περιγραφή του σπιτιού. Μία κατοικία με αρκετά ψηλή περίφραξη.  

Βρήκαν το σπίτι, όμως τα πάντα ήταν ερμητικά κλειστά. Στη διαδρομή είχαν ήδη καλέσει αλλεπάλληλες φορές στο κινητό της 37χρονης, χωρίς απόκριση. Οι γείτονες είχαν να την δουν από το προηγούμενο βράδυ.

Το πιο ανησυχητικό ήταν ότι το σκυλί της κοπέλας γαύγιζε σαν τρελό μέσα στο σπίτι. Οι άνθρωποι της γειτονιάς ανέφεραν στους αστυνομικούς ότι η 37χρονη πήγαινε το σκυλί βόλτα και μετά, πάντα,  το άφηνε στην αυλή.  

Οι υπαρχιφύλακες σκαρφάλωσαν, μπήκαν μέσα και συνέχισαν να καλούν στο κινητό της. «Ακούγαμε τον ήχο του κινητού μέσα από το σπίτι. Ο σκύλος έκανε σαν τρελός. Κάποια στιγμή ακούσαμε ένα μακρόσυρτο μουγκρητό. Τότε πια πήραμε την απόφαση να σπάσουμε το παράθυρο και να μπούμε μέσα».

Η κοπέλα ήταν πεσμένη στον καναπέ και δίπλα υπήρχαν κουτιά με χάπια. «Λιποθύμησε στα χέρια μας. Την παρέλαβε το ΕΚΑΒ και μάθαμε μετά ότι την σώσαμε από το θάνατο. Η κατάσταση της ήταν πολύ κρίσιμη. Ο πρώην φίλος της έκλαιγε με λυγμούς στο τηλέφωνο όταν τον ενημερώσαμε τι είχε συμβεί».

Για τον Ανδρέα και τον Πέτρο το γεγονός ότι έσωσαν τη ζωή αυτής της κοπέλας, είναι το μεγαλύτερο παράσημο, όπως εξομολογούνται. Η αδρεναλίνη είχε χτυπήσει κόκκινο μέχρι να φθάσουν στο σπίτι. Όταν κατάλαβαν ότι η ζωή της 37χρονης κινδύνευε, δεν σκέφτηκαν τίποτε. Η μόνη τους έννοια ήταν να την σώσουν.

Έκλαιγε και ήταν εξαντλημένη 

Στην περίπτωση της 45χρονης Ρωσίδας, υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση από πολλές δυνάμεις καθώς δεν υπήρχε ακριβές στίγμα. Ήξεραν μόνο ότι βρίσκεται κάπου στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου. Πτυχές αυτής της ιστορίας ξεδίπλωσαν στο Cretalive  αστυνομικοί που συμμετείχαν στις αγωνιώδεις έρευνες για τον εντοπισμό της. Και ήταν πολλοί αυτοί: αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ, του Α’ Αστυνομικού Τμήματος αλλά και της Ασφάλειας Ηρακλείου, όλοι  βρέθηκαν  επί ποδός.

«Ήταν σαν να έψαχναν το δικό τους άνθρωπο, κάποιον συγγενή ή αγαπημένο φίλο. Έδωσαν την ψυχή τους, χωρίς να σκεφτούν τίποτε άλλο» περιέγραψε χαρακτηριστικά αξιωματικός που είχε  άμεση εικόνα των ερευνών.

Η 45χρονη Ρωσίδα διαμένει στην Αθήνα. Ήρθαν  με την 19χρονη κόρη της μονοήμερη εκδρομή στο Ηράκλειο. Μητέρα και κόρη καυγάδισαν κάποια στιγμή και οι δρόμοι τους χωρίστηκαν για λίγο. Η 19χρονη πανικοβλήθηκε από το περιεχόμενο του μηνύματος που έλαβε στο κινητό. Η μητέρα ζητούσε συγνώμη, όμως είχε πάρει την απόφαση να δώσει τέλος στη ζωή της. Δεν άντεχε άλλο…

Το κορίτσι τρομοκρατήθηκε καθώς η 45χρονη είχε κάνει απόπειρα και στο παρελθόν. Άμεσα ενημερώθηκε η Αστυνομία ενώ παράλληλα κινήθηκε η διαδικασία εντοπισμού του στίγματος μέσω της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Μία διαδικασία όμως που δεν γίνεται αυτόματα καθώς απαιτείται χρόνος και στην περίπτωση αυτή δεν υπήρχε το χρονικό περιθώριο.

Τότε, προέτρεψαν την κόρη να καλέσει τη μητέρα  μέσω βιντεοκλήσης στο viber. Ήταν στιγμιαία κλήση, όμως απέδωσε. Η εικόνα που αντίκρισαν οι αστυνομικοί ήταν αρκετή για να υπολογίσουν το πιθανό σημείο όπου βρισκόταν.  Με τη φωτογραφία της 45χρονης στο χέρι, αστυνομικοί της ΔΙΑΣ ήταν εκείνοι που εντόπισαν τη γυναίκα να κάθεται σε σκαλοπάτια, της οδού Μεραμβέλλου, σε άθλια κατάσταση. Ήταν καταπονημένη, εξουθενωμένη. Έβαλε τα κλάματα. Τούς είπε ότι είχε πάρει τα χάπια. «Έχω πια κουραστεί…» φέρεται να τους είπε.

Η 45χρονη διακομίστηκε στο νοσοκομείο, παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες ενώ κινήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Το γεγονός ότι την βρήκαν ζωντανή, έδωσε μεγάλη χαρά στους αστυνομικούς. Όλοι μαζί, τόσο διαφορετικοί άνθρωποι, συνεργάστηκαν και συντονίστηκαν άψογα από την πρώτη στιγμή με μοναδικό μέλημα να την προλάβουν ζωντανή…. Και τα κατάφεραν!

 

Ευαγγελία Καρεκλάκη

 https://www.cretalive.gr

 









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια