Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΠΟΠΥΣΥΠ: Το να έχεις γνώμη στο Πυροσβεστικό Σώμα συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και οδεύεις στην πυρά


Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Πυροσβεστών με αφορμή πειθαρχική έςρευνα σε βάρος του Προέδρου της.

Κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τοποθετήθηκε δημόσια αναφορικά με την επάρκεια των μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος και την ασφάλεια των εργαζομένων. Έγινε δυσάρεστος γιατί εξέφρασε την άποψη του στον σταθμό του ALPHA ότι η ένταξη των τριών χιλιάδων εποχικών πυροσβεστών και ειδικού προσωπικού (ΠΠΥ) έπρεπε να είχε δρομολογηθεί από τον χειμώνα και όχι να προτάσσεται εν είδη πυροτεχνήματος στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου. Έγινε δυσάρεστος γιατί  μίλησε για τον ελλιπή καθορισμό των δασικών εκτάσεων και των μεικτών δασικών ζωνών (κατοικίες μέσα σε δάση που έχουν μετατραπεί σε οικισμούς από τα χρόνια). Επίσης υπέπεσε σε βαρύτατο παράπτωμα γιατί επισήμανε ότι οι πυροσβεστικές υπηρεσίες στην Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της χώρας μας με υψηλή επικινδυνότητα πυρκαγιάς,  δεν διέθετε ούτε ένα ελικόπτερο.

Εξαιτίας των απόψεων που εξέφρασε έγινε για άλλη μια φορά στόχος αυτών που έχουν δυσανεξία  στην κριτική και θεωρούν τον δημόσιο λόγο αποκλειστικό τους προνόμιο. Χρειάζεται να τονιστεί το αυτονόητο, ότι δηλαδή η Δημοκρατία προϋποθέτει αναγκαία την ελευθερία της γνώμης; Μοιάζει με κοινοτυπία ωστόσο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι σε εξελίξεις που περιορίζουν την αρκετά δύσκολα κερδισμένη συνταγματική κατάκτηση ελευθερία της γνώμης. Επειδή ο δημόσιος λόγος αποτελεί βασικό συστατικό του πολιτεύματος ως δημοκρατικού δεν εκφέρεται επιλεκτικά, δεν είναι προνόμιο λίγων, δεν επιδέχεται διαβαθμίσεις ούτε διακανονισμούς.

Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΠΟΠΥΣΥΠ με τις δημόσιες τοποθετήσεις του επί των εργασιακών θεμάτων που απασχολούν τους συναδέλφους, των πειθαρχικών διώξεων και απολύσεων που έχουν λάβει χώρα τον τελευταίο καιρό, έχει προκαλέσει δυσφορία σε όλους όσοι αρέσκονται να συνδιαλέγονται αποκλειστικά με «χειροκροτητές» και εμμένουν στην αναβίωση αναχρονιστικών εξουσιαστικών στερεοτύπων.

Διαπιστώνουμε ότι μια νέα κατηγορία εγκλημάτων/πειθαρχικών παραπτωμάτων έχει παρεισφρήσει στο πειθαρχικό δίκαιο του Πυροσβεστικού Σώματος: τα εγκλήματα γνώμης και κριτικής. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ερευνάται πειθαρχικά επειδή άσκησε κριτική και εξέφρασε την γνώμη του, επειδή επίλεξε να είναι συνεπής προς τους εργαζόμενους που εκπροσωπεί και προς την συνδικαλιστική του δράση αντί να σιωπήσει ή να μιλήσει καθ’ υποβολή για να φανεί αρεστός στους ανώτερους του.

Το Πυροσβεστικό Σώμα δεν είναι απροσπέλαστο στην άσκηση οποιασδήποτε κριτικής ιδίως σε σχέση με την οργανωτική του δομή, τις συνθήκες εργασίας και τις κοινωνικές παραμέτρους. Η «ποινικοποίηση» της κριτικής και η πειθαρχική δίωξη των συνδικαλιστών πυροσβεστών που μετέχουν στην ελεύθερη δημόσια συζήτηση δεν εξασφαλίζουν την επιδοκιμασία ούτε προστατεύουν το κύρος του Σώματός, αντιθέτως υποδηλώνουν ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμα δημοκρατικού αισθήματος.

Το να έχεις γνώμη στο Πυροσβεστικό Σώμα συνιστά  πειθαρχικό παράπτωμα  και οδεύεις στην πυρά.

 

Για το ΔΣ της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π

 

Ο Πρόεδρος                                                                                                                         Ο Γεν. Γραμματέας

Φαραντάκης Γ. Αλέξανδρος                                                                       Πέπλης Λ. Στυλιανός

 









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια