Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το ηχηρό μήνυμα της άσκησης «ORION 2021»


Η εικόνα ανδρών Ειδικών Επιχειρήσεων από Ελλάδα,ΗΠΑ,Ισραήλ,Σερβία και Κύπρο να φωτογραφίζονται μαζί έπειτα από το τέλος της άσκησης-επίδειξης στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα για τον ισχυρό συνεκτικό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όχι μόνο κατάφεραν να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν μια πολυεθνική άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων με σενάρια υψηλής δυσκολίας αλλά πέτυχαν να φέρουν στην Ελλάδα Μονάδες από κορυφαίες στις Ειδικές Επιχειρήσεις χώρες και μάλιστα οι οποίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως συμμαχικές ή φιλικές μεταξύ τους όπως η Σερβία με τις ΗΠΑ. Είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η Αθήνα λαμβάνει ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης και αναδεικνύει όλο και περισσότερο το ρόλο της ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας.Ως χώρα που ενώνει μπροστά σε κοινές αξίες και με σεβασμό σε σύνορα και συνθήκες.

Το απέδειξε στον ‘’ΗΝΙΟΧΟ’’ όταν οι άραβες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκπαιδεύτηκαν στην ίδια άσκηση με τους Ισραηλινούς της Israeli Air Force. Στη ‘’ΜΕΔΟΥΣΑ’’ με τα Αιγυπτιακά πολεμικά πλοία σε κοινά σενάρια με πλοία του Ισραήλ. Πρόσφατα όταν μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας και της 341 Πολεμικής Μοίρας ‘’ΒΕΛΟΣ’’ μεταστάθμευσαν για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία και συνεκπαιδεύτηκαν με την Saudi Air Force σε ανταπόδοση της άσκησης που έγινε στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα με F-15 των Αράβων.

Advertisement

Η Ελλάδα χρόνο με το χρόνο κερδίζει συνεχώς την εμπιστοσύνη των κρατών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής αλλά και του Περσικού Κόλπου σε αντίθεση με τη γείτονα Τουρκία η οποία σταθερά απομονώνεται. Ελληνικά πολεμικά πλοία συνεκπαιδεύονται σε όλη τη Μεσόγειο με Συμμάχους και φίλους. Μαχητικά μετασταθμεύουν σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή. Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων καλούνται και καλούν για υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Με τα μηνύματα που φτάνουν να δείχνουν για τα επόμενα χρόνια ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον όλο και περισσότερων κρατών να υψώσουν τη σημαία τους δίπλα στην Ελληνική στο πλαίσιο κάποιας άσκησης σε ξηρά, αέρα ή θάλασσα.

Όμως η άσκηση ‘’ORION 21’’ φαίνεται ότι αποτελεί άσκηση-αφετηρία για όσα θέλει να επιτύχει τα επόμενα χρόνια το ΓΕΕΘΑ και ο Αρχηγός του Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Από μια απλή άσκηση Ειδικών Δυνάμεων σε Εθνικό επίπεδο μετατρέπεται σε μια πολυεθνική διακλαδική άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων με φιλοδοξία σταδιακά να μετατραπεί στη μεγαλύτερη εκπαιδευτική δραστηριότητα των Special Operation Forces στην Ευρώπη. Ήδη εξελίσσεται στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας από τη Θράκη έως την Κρήτη και από την Ανδραβίδα έως τα ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Το εντυπωσιακό και υψηλής δυσκολίας Spies- η απαγκίστρωση δηλαδή κρεμασμένοι με σχοινί από ελικόπτερο Chinook- το οποίο εκτέλεσαν στον Αυλώνα τα Στελέχη του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών κατέδειξε ότι οι Έλληνες SOF βρίσκονται μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως. Όλα μάλιστα τα σενάρα της ‘’ORION 21’’ τα οποία έχουν σχεδιαστεί από τη νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων αγγίζουν το υψηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο. Στην άσκηση η ΔΕΠ παίρνει το ‘’βάπτισμα του πυρός’’ με στόχο να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα ενός αυτόνομου ισχυρού Σχηματισμού αποτροπής.

Κώστας Σαρικάς

https://newpost.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια