Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πολωνός «καταδρομέας» όργωνε τη Μάνη για αρχαιότητες


Έναν 59χρονο από την Πολωνία, πρώην στρατιωτικό, συνέλαβαν τα στελέχη του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων, καθώς όπως προέκυψε από την έρευνά τους προέβαινε σε κατ’ εξακολούθηση παράνομες αρχαιολογικές έρευνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί είχαν πληροφορίες για ένα άτομο, το οποίο με ανιχνευτές μετάλλων έκανε έρευνες στα βουνά της Μάνης και μέσω σελίδας στο ebay πωλούσε αρχαία αντικείμενα. Ταξίδεψαν μέχρι τη Λακωνία και κατάφεραν να τον εντοπίσουν.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο 59χρονος έχει εντυπωσιακή σωματοδομή για την ηλικία του και ότι είναι πρώην αξιωματικός του στρατού, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του ’80.

Όταν τον εντόπισαν, είχε στο αυτοκίνητό του μία ξιφολόγχη από καλάσνικοφ και ένα περίστροφο κρότου γεμάτο. Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Βάση αγγείου, με χαμηλή κωνική βάση, προϊστορικών χρόνων (2ης π.Χ. χιλιετίας), με διακόσμηση από δεκαέξι μη διαμπερείς οπές, διαμέτρου βάσης πεντέμισι (5,5) εκατοστών, εξαίρετο δείγμα της μεσοελλαδικής ή της ύστερης εποχής του χαλκού

Τμήμα από σώμα και γένεση λαβής αποθηκευτικού αγγείου, από ερυθρωπό πηλό που φέρει θαλάσσιες επικαθήσεις και ιζήματα, ελληνιστικών ή ρωμαϊκών χρόνων, ύψους έξι (6) εκατοστών

Τμήμα από πόδι χρηστικού αγγείου (χύτρα), από ερυθρωπό πηλό, που φέρει θαλάσσιες επικαθήσεις και ιζήματα, ελληνιστικών ή ρωμαϊκών χρόνων, ύψους έξι (6) εκατοστών

Η αρχαιολογική αξία των κινητών μνημείων τεκμηριώθηκε από την Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

Οι αρχαιότητες, θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

 

Επιπρόσθετα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

ανιχνευτής μετάλλων

πτυσσόμενο μαχαίρι στρατιωτικού τύπου

σπρέι πιπεριού

-378- φυσίγγια κρότου

-2- εξαρτήματα κάνης (χοάνες) εκτόξευσης φωτοβολίδων,

-10- φωτοβολίδες

μεγεθυντικός φακός

 -165- εκτυπωμένα φύλλα που απεικονίζονται διάφορα αντικείμενα, πιθανές αρχαιότητες,

 

Ο 59χρονος κατοικεί μόνιμα τα τελευταία έξι χρόνια στη Μάνη.

 

Μανώλης Ασαριώτης




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια