Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

''Το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «αδειάζει» τον Μητσοτάκη και το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα ζώα συντροφιάς''

Aναδημοσιεύουμε από eksegersi.gr
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λιβανός, ως αρμόδιος υπουργός, με δικό του νομοσχέδιο «αδειάζει» τον Μητσοτάκη ως προς το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα ζώα συντροφιάς και αποκαθιστά την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία.

Σωστά διαβάζετε. Είναι η πρώτη φορά που υπουργός μιας κυβέρνησης «αδειάζει» τον πρωθυπουργό του. Πώς το γνωρίζουμε αυτό; Βρήκαμε το τελικό νομοσχέδιο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο έστειλε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία συνέταξε το νομοσχέδιο-έκτρωμα (το παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πέτσας και έλαβε γνώση και ο Μητσοτάκης). Το νομοσχέδιο μας το έδωσε η ΠΟΓΕΔΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων).

Παρουσιάζουμε το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ χωρίς την παραμικρή παρέμβαση. Οπως θα διαπιστώσετε, το νομοσχέδιο είναι σε τρία μέρη και με πολλές διορθώσεις. Υποθέτουμε, γιατί δεν έχουμε ενημέρωση από την ΠΟΓΕΔΥ, ότι έγιναν πολλές συζητήσεις σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων και συμβούλων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ.

Tο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ στηρίζεται στο βασικό νόμο 4039/2012 για τα ζώα συντροφιάς και δυστυχώς συμπεριέλαβε και τις διατάξεις του N. 4039, που εισήγαγε ο πρώην υπουργός AAT Αποστόλου με μεταγενέστερες τροποποιήσεις, με τις οποίες ικανοποίησε απαιτήσεις των κατ’ επάγγελμα ζωόφιλων. O νόμος 4039, παρά τις τροποποιήσεις του από τον Αποστόλου, εξακολουθούσε να στηρίζεται στην ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία που εάν εφαρμoζόταν αυστηρά από τους δήμους, τις εισαγγελικές και τις αστυνομικές αρχές, δε θα έκαναν πάρτι και χρυσές δουλειές οι κατ’ επάγγελμα ζωόφιλοι και δε θα πλημμύριζε η χώρα μας από έναν τεράστιο αριθμό ζώων συντροφιάς.

Το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ στηρίζεται επίσης στο κοινοτικό δίκαιο που εκτός των άλλων απαγορεύει την αφαίρεση των βασικών αρμοδιοτήτων από το ΥΠΑΑΤ, που πρέπει σε κάθε νομοθετική παρέμβαση να είναι το επισπεύδον υπουργείο.

Στο βαθμό, λοιπόν, που το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ ικανοποιεί αυτές τις δύο απαιτήσεις, μάς υποχρεώνει να το υπερασπιστούμε δημόσια και να παλέψουμε για να πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων το νομοσχέδιο-έκτρωμα του Μητσοτάκη, που ανέλαβε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των κατ’ επάγγελμα ζωόφιλων, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, και δημιουργεί τους όρους για να είναι περισσότερα τα ζώα συντροφιάς από τα παραγωγικά ζώα της χώρας.

Στο τέλος δημοσιεύουμε και το νομοσχέδιο-έκτρωμα του Μητσοτάκη προκειμένου ο καθένας να διαπιστώσει με ατράνταχτα στοιχεία το μέγεθος της παράνομης δράσης του πρωθυπουργού της χώρας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μητσοτάκης δρα σαν αυτοκράτορας που δε σέβεται την αστική νομιμότητα. Πρώτα στην Πάρνηθα, μετά στην Ικαρία, τώρα στην Ηλιούπολη, όπου επισκέφτηκε παράνομο καταφύγιο ζώων συντροφιάς. Οπλιστείτε με ηρεμία και παρακολουθείστε το αηδιαστικό βίντεο με τον… μεγάλο ζωόφιλο Μητσοτάκη να χαριεντίζεται με την κυρία που λειτουργεί επί χρόνια αυτό το παράνομο καταφύγιο και με τη δημοτική αρχή. Μια δημοτική αρχή που είναι υπόλογη, καθώς ενώ μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Φιλόδημος II», δεν έκανε τις απαραίτητες κινήσεις για να πάρει άδεια ίδρυσης και να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για να κατασκευάσει ένα δημοτικό καταφύγιο ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που προβλέπουν ο σχετικός νόμος και το ΠΔ.

Δε φτάνει που πήγε στο παράνομο καταφύγιο, έστησε και έναν προκλητικό διάλογο, νομιμοποιώντας τη δράση των κατ’ επάγγελμα ζωόφιλων και «αδειάζοντας» τον καθ΄ ύλη αρμόδιο υπουργό Λιβανό και τους υπηρεσιακούς παράγοντες και συμβούλους του, που έκαναν πολύ σοβαρή δουλειά προκειμένου να διαμορφωθεί το νομοσχέδιό τους, που βρίσκεται σε πλήρη σύγκρουση με το νομοσχέδιο-έκτρωμα του Μητσοτάκη.

Το εναρκτήριο σλόγκαν Μητσοτάκη, μ’ ένα σκύλο αγκαλιά («Οι φίλοι δεν αγοράζονται /Ανοίξτε την αγκαλιά σας / Και σώστε ένα αδέσποτο») δε θα το σχολιάσουμε, γιατί είναι γελοία αμερικανιά. Τα υπόλοιπα, όμως, πρέπει να τα σχολιάσουμε. Γιατί γνωρίζουμε ότι από τα παράνομα καταφύγια στη χώρα μας (μέσα σ’ αυτά είναι και το καταφύγιο της Ηλιούπολης) μετακινούνται παράνομα στο εξωτερικό χιλιάδες, αν όχι δεκάδες χιλιάδες, ζώα συντροφιάς κάθε χρόνο, με το πρόσχημα της υιοθεσίας. Λέμε πρόσχημα, γιατί στην πραγματικότητα είναι εμπορική συναλλαγή και είναι πραγματική απειλή για τη δημόσια υγεία. Γι’ αυτό και όσα είπε ο Μητσοτάκης προκάλεσαν αγανάκτηση στους πραγματικούς ζωόφιλους και στους υπηρεσιακούς παράγοντες σε όλη τη χώρα, που αγωνίζονται για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ευζωία των ζώων συντροφιάς.

«Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτων ήθελα να βρεθώ μαζί σας και να σας ευχαριστήσω για τη σπουδαία δουλειά που κάνετε», λέει ο ΜητσοτάκηςΚαι συνεχίζει: «Και να συζητήσουμε βέβαια και για το καινούργιο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, το οποίο θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων δέκα ημερών. Θα αναμένουμεμε πολύ ενδιαφέρον τα σχόλιά σας και πιστεύω ότι μπορεί να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Μαΐου. Θα αναμένωμε πολύ ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις σας γιατί είστε στην πρώτη γραμμή. Εχετε σίγουρα πολλά να προσφέρετε, αν και είχαμε κάνει εκτεταμένη συζήτηση όπως ξέρετε με όλους τους ενδιαφερόμενους».

Παρεμβαίνει μια γυναίκα (όπως μάθαμε είναι αυτή που κάνει το κουμάντο στο παράνομο καταφύγιο της Ηλιούπολης και στη Ζωοφιλική Ενωση Ηλιούπολης) και λέει: «Είναι πολύ σημαντικό να μην υποχωρήσετε στις στειρώσεις». Παίρνει την πάσα ο Μητσοτάκης και απαντά: «Κοιτάξτε, είναισωστό το νομοσχέδιο έτσι όπως είναι διατυπωμένο».

«Οσο το είδαμε και εμείς θεωρούμε ότι είναι πολύ σωστό», υπερθεματίζει η κουμανταδόρος, για να κλείσει τη συζήτηση ο Μητσοτάκης με ύφος ελέω θεού μονάρχη που άκουσε τις γνώμες των συμβούλων του και λέει τον τελικό λόγο: «Και δεν θα αλλάξει»!

Εναλλάσσοντας το πρώτο πληθυντικό με το πρώτο ενικό, ο Μητσοτάκης διαβεβαιώνει αυτούς που λειτουργούν εδώ και χρόνια το παράνομο καταφύγιο της Ηλιούπολης, ότι αυτοί θα έχουν τον πρώτο λόγο, γιατί αυτοί… βρίσκονται στη πρώτη γραμμή και έχουν να προσφέρουν πολλά! Ο τελικός του λόγος, ότι δε θα αλλάξει το νομοσχέδιο-έκτρωμα, είναι η προσωπική του δέσμευση, καθώς προφανώς έχει υπόψη του το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ, το οποίο θέλει να πεταχτεί στα σκουπίδια. Στέλνει στον Λιβανό και στους υπηρεσιακούς παράγοντες ένα απειλητικό και συνάμα αποκαρδιωτικό μήνυμα: κάντε πίσω και βουλώστε το, εγώ αποφασίζω! Προφανώς, δεν περίμενε ότι το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ θα δημοσιοποιηθεί προτού αρχίσει η Διαβούλευση.

Με αυτή την προκλητική δημόσια παρέμβαση, ο Μητσοτάκης επιβεβαιώνει απόλυτα την άποψη που διατυπώσαμε στο προηγούμενο άρθρο μας, ότι με αυτό το νομοσχέδιο νομιμοποιεί όλη τη δράση των κατ’ επάγγελμα ζωόφιλων και τους αφήνει ελεύθερο το πεδίο να τη συνεχίσουν με πάθος και χωρίς φόβο.

Αποφασίσαμε να δημοσιοποιήσουμε το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ, γιατί αποκαθιστά τη νομιμότητα που την ξεσκίζει ο Μητσοτάκης. Ας τολμήσει λοιπόν να στείλει στη διαβούλευση το νομοσχέδιο-έκτρωμα, με συμμάχους μόνο τους κατ’ επάγγελμα ζωόφιλους.

ΥΓ1. Ο δήμαρχος Αθήνας Μπακογιάννης βαδίζει στα χνάρια του πρωθυπουργού θείου του. Ενώ μπορούσε να ετοιμάσει φάκελο για την άδεια ίδρυσης καταφυγίου ζώων συντροφιάς στο δήμο Αθήνας και να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Φιλόδημος II» για να πάρει κρατική χρηματοδότηση, έφτιαξε ένα παράνομο καταφύγιο ζώων συντροφιάς στο Βοτανικό, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο που ο εργολάβος Βωβός είχε αποπειραθεί να κατασκευάσει το γήπεδο του Παναθηναϊκού και το φαραωνικό Mall. Σαν μικρός αυτοκράτορας κι αυτός, «γράφει τους πάντες» και κάνει τα δικά του. Και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κωφεύει σαν αν μην συμβαίνει τίποτα.

ΥΓ2. Εκπληξη αποτέλεσε η συμφωνία με το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ του προϊστάμενου της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Θ. Αλεξανδρούπουλου, ο οποίος με τις παράνομες εγκυκλίους υπονόμευε την εφαρμογή του νόμου 4039/2012 δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους συναδέλφους του κτηνίατρους της περιφέρειας, που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή και δέχονται τις παράνομες επιθέσεις των κατ’ επάγγελμα ζωόφιλων.

Η παράνομη δράση του δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό το ζήτημα. Στο πόστο αυτό παραμένει από τον Γενάρη του 2013 και είναι ο μακροβιότερος γενικός διευθυντής. Για τη δράση του τον έχουν ανταμείψει όλες οι κυβερνήσεις, μηδέ εξαιρουμένης της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η εξήγηση που δίνουμε γι’ αυτή τη στροφή του Αλεξανδρόπουλου είναι ότι δεν τόλμησε να εναντιωθεί στην κοινοτική νομοθεσία και στη γνωμάτευση του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι «μάστιγα» για το ΥΠΑΑΤ.

ΥΓ3. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τα ζώα συντροφιάς υπουργός δεν τίμησε την παγκόσμια ημέρα με Δελτίου Τύπου και κάποια εμφάνιση σε ένα δημόσιο νόμιμο φορέα για τα ζώα συντροφιάς. Στους διαδρόμους του υπουργείου κυκλοφορεί η πληροφορία ότι δεν του το επέτρεψε ο Μητσοτάκης. Η πληροφορία πρέπει να έχει βάση, γιατί ο Λιβανός τον εξόργισε με το νομοσχέδιό του, καθώς του χαλάει τα σχέδια.

Το νομοσχέδιο-έκτρωμα του ΜητσοτάκηΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια