Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στην ανακρίτρια ξανά ο Γιάννος Παπαντωνίου για την υπόθεση των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού


Το ανακριτικό κατώφλι περνάει σήμερα το πρωί ο Γιάννος Παπαντωνίου προκειμένου να απολογηθεί συμπληρωματικά για την υπόθεση του «μποναμά» των 2,4 εκ. ευρώ από τη σύμβαση των έξι φρεγατών του πολεμικού ναυτικού.

Μαζί του απολογούνται σήμερα, η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου και ο επιχειρηματίας Ανδρέας Μπάρδης, που είναι επίσης κατηγορούμενοι στην υπόθεση. 

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την αποφυλάκισή του, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ΠΑΣΟΚ καλείται να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις  σχετικά με το ξέπλυμα των 2.437.962 ευρώ που φέρεται να έλαβε ως «δώρο» από την «THALES NEDERLAND B.V.» προκειμένου να προωθήσει τη σύμβαση του 2003 με τη γαλλική εταιρεία για τον εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών του πολεμικού μας Ναυτικού. 

Ο Γιάννος Παπαντωνίου αποφυλακίστηκε λίγο πριν συμπληρωθεί το 18μηνο της προσωρινής κράτησης, καθώς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο αποδέχτηκε την αίτησή του και έχει διατάξει την αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής εγγύησης 150.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα και της εμφάνισης  στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

 

Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα εκδόθηκε βούλευμα από το δικαστικό συμβούλιο που ζητούσε την διενέργεια νέου κύκλου ερευνών. Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, πριν καταλήξουν στην παραπομπή ή όχι σε δίκη των τριών κατηγορουμένων της υπόθεσης, έκριναν πως απαιτείται περεταίρω έρευνα επειδή δεν περιγράφεται με σαφή-ορθό τρόπο το αδίκημα που αποτέλεσε τη βάση για το ξέπλυμα των 2,4 εκατομμυρίων ευρώ. 

Σημειώνεται, ότι αντίθετη άποψη είχε διατυπώσει στην πρόταση του προς το δικαστικό συμβούλιο Πλημμελειοδικών, ο αρμόδιος εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, ζητώντας την παραπομπή του πρώην υπουργού σε δίκη καθώς «αν και είχε γνώση, προχώρησε κατά παράβαση των καθηκόντων του στην άμεση, γρήγορη και απρόσκοπτη προώθηση των προσυμβατικών διαδικασιών, στη έγκριση και κατακύρωση του εν λόγω Εξοπλιστικού Προγράμματος ελαττώνοντας την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου και προκαλώντας σε βάρος του αντίστοιχη ζημία τουλάχιστον ύψους 381.578.580 ευρώ, όσο και το συνολικό καταβληθέν τίμημα όλου του εξοπλιστικού προγράμματος, δίχως να εξετάσει πριν την υπογραφή των ανωτέρω συμβάσεων, κατά την κατάρτιση αυτών, όσο και μεταγενέστερα, καθ΄όλη τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων του, οποιαδήποτε άλλη λύση, που να αποφέρει επιχειρησιακό όφελος στο Πολεμικό Ναυτικό, χωρίς ζημία του Ελληνικού Δημοσίου».  

Το ζευγάρι πάντως, κατά την απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας διαφθοράς Ηλιάννας Ζαμανίκα, τον Οκτώβριο του 2018,  αρνήθηκε ότι έλαβε δώρα για να προωθήσει την υπογραφή της σύμβασης εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού στην γαλλική εταιρεία THALES καθώς και εκείνη που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτήν. 

«Η δίωξη σε βάρος μου είναι μια πολιτική σκευωρία με ηθικό αυτουργό την κ. Τουλουπάκη, η οποία ελέγχεται σήμερα για κατάχρηση εξουσίας και του πρώην αναπληρωτή υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου γιατί και αυτός συμμετέχει στην ίδια διαδικασία έλεγχου. Χρειάστηκε θράσος για να απευθύνουν σε βάρος μου την απεχθή κατηγορία την οποία αντιμετωπίζω και τέσσερα χρόνια. Είναι όμως ευτύχημα ότι η σημερινή ανακρίτρια μας κάλεσε με τη σύζυγό μου σε συμπληρωματική απολογία που έχει καθαρά τυπικό χαρακτήρα. 

Και το μόνο το οποίο ζητώ είναι και το ζητώ επίμονα είναι δικαίωση και μια συγνώμη. Και κυρίως να κριθώ το συντομότερο δυνατό από τη δικαιοσύνη. Εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη επειδή η τεράστια πλειοψηφία με εξαίρεση ελάχιστους επίορκους δικαστές εκτελεί με πάθος και εντιμότητα το καθήκον της στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος. Όσα υποστήκαμε  αποτελούν σελίδες ντροπής για τη δημόσια ζωή και τους θεσμούς» δήλωσε ο κ. Παπαντωνίου εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου όταν εμφανίστηκε  προ ημερών για να λάβει προθεσμία.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια