Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι φρουροί του Έβρου: Περιπολία συνοριοφυλάκων στις εσχατιές της Ελλάδας


Η φύλαξη των συνόρων για την αποτροπή διέλευσης παράτυπων μεταναστών είναι μια διαρκής μάχη στον Έβρο. Το Sputnik βρέθηκε στην οριογραμμή ακολουθώντας μια περιπολία συνοριοφυλάκων στο Νέο Χειμώνιο Ορεστιάδας.
Στην αυλή του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης, στο Νέο Χειμώνιο Ορεστιάδας βρίσκονται παρκαρισμένα περιπολικά της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και της Frontex που καθημερινά μαζί με τα πληρώματά τους, ρίχνονται στη μάχη της φύλαξης των συνόρων.

Μία ένοπλη γυναίκα συνοριοφύλακας βρίσκεται στη σκοπιά του Τμήματος. Αποτελεί νέο «αίμα» στην υπηρεσία των συνοριοφυλάκων η οποία πρόσφατα ενισχύθηκε με 400 άτομα.
Πιο δίπλα οι συνάδελφοί της βγήκαν από το κτίριο και ετοιμάζονται για τη βάρδια τους. Τσεκάρουν τον εξοπλισμό τους για να αρχίσουν την περιπολία τους κατά μήκος των συνόρων.
Το Sputnik στις Καστανιές του Έβρου έναν χρόνο μετά από τα επεισόδια. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.04.2021
Το Sputnik στις Καστανιές του Έβρου έναν χρόνο μετά από τα επεισόδια.
«Έρχεστε;» μας ρώτησαν οι συνοριοφύλακες και το Sputnik τους ακολούθησε.

Περιπολίες μέρα και νύχτα

Δεκάδες αγροτικοί δρόμοι καταλήγουν στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία που βρίσκονται σε απόσταση μερικών μέτρων από το χωριό, με τον ποταμό Έβρο να χωρίζει τις δύο χώρες.
Το Sputnik στις Καστανιές του Έβρου έναν χρόνο μετά από τα επεισόδια. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.04.2021
Το Sputnik στις Καστανιές του Έβρου έναν χρόνο μετά από τα επεισόδια.
Οι περιπολίες των συνοριοφυλάκων είναι κυριολεκτικά η αιχμή του δόρατος για την αποτροπή εισόδου και την σύλληψη παράτυπων μεταναστών που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα.ι
Αφού διαβούν μέσω των αγροτικών δρόμων την περιοχή οι συνοριοφύλακες σε τακτά διαστήματα βγαίνουν από το όχημα τους και πραγματοποιούν εκτεταμένη κατόπτευση του πεδίου προκειμένου να εντοπίσουν παράτυπους μετανάστες.
Μαζί τους ένας έμπειρος αστυνομικός, γνώστης της περιοχής, τούς υποδεικνύει σημεία που πρέπει να προσέξουν όπως ανάμεσα στα δένδρα που βρίσκονται κοντά στο ανάχωμα του ποταμού και τα οποία αποτελούν ιδανικές κρυψώνες.
«Δες εκεί στα δένδρα. Υπάρχει άτομο; Κάτι βλέπω» λέει ο επικεφαλής της περιπολίας στον συνάδελφό του με τα κιάλια και του υποδεικνύει με το χέρι ένα συγκεκριμένο σημείο.
Περιπολίες στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.04.2021
Περιπολίες στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο
Περιπολίες στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.04.2021
Περιπολίες στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο
Τα νέα τετρακίνητα οχήματα που προστέθηκαν στην υπηρεσία αποτέλεσαν μια μεγάλη «ανάσα» στο δύσκολο και εξαιρετικά σημαντικό έργο της φύλαξης των συνόρων. Με τη χρήση τους μπορούν πλέον να φτάσουν σε λασπώδη και δύσβατα σημεία που με τα προηγούμενα οχήματα ήταν αδύνατο να προσεγγίσουν.
Στο πλευρό των συνοριοφυλάκων κατά μήκος όλου του Έβρου βρίσκονται σήμερα και περίπου 90 αστυνομικοί από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι είναι ενταγμένοι στη δύναμη της Frontex. Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί περιπολούν μόνο μαζί με τους Έλληνες -ποτέ μόνοι τους- και έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες με τους Έλληνες συναδέλφους τους.
Το φως της ημέρας και οι καλές καιρικές συνθήκες διευκολύνουν την περιπολία, αφού σε πολλά σημεία και δια γυμνού οφθαλμού μπορεί κανείς να δει τι συμβαίνει ακόμα και στην απέναντι πλευρά.
Το βράδυ, το πυκνό σκοτάδι καλύπτει τα πάντα, αλλά η περιπολία πρέπει να είναι το ίδιο εξονυχιστική και αποτελεσματική.
Για τη φύλαξη των συνόρων χρησιμοποιούνται επίσης έξι θωρακισμένα οχήματα, drones και κάμερες που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο. Μάλιστα κάμερες τοποθετούνται και στον νότιο Έβρο και σε λίγο καιρό θα έχουν τεθεί σε 24ωρη λειτουργία.
Φυλάκιο Ορεστιάδας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.04.2021Διαρκής ο αγώνας φύλαξης των συνόρων
Οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων ετών. Καταγράφονται εδώ και 10 χρόνια με αποκορύφωμα πέρσι τον Μάρτιο όταν χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα από τις Καστανιές.
«Ο Έβρος βρίσκεται σε μόνιμη μεταναστευτική κρίση εδώ και 10 χρόνια. Ο αγώνας φύλαξης των συνόρων μας είναι διαρκής» εξηγούσε στο Sputnik αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή.
Περιπολίες στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.04.2021
Περιπολίες στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο
Από τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου και έπειτα, οι μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν σε μεγάλο ποσοστό, δηλαδή πάνω από 80% σύμφωνα και με τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου.
Σε ένα μεγάλο ποσοστό η μείωση -όπως λένε γνώστες του θέματος- οφείλεται στον παράγοντα της πανδημίας και στα μέτρα προστασίας που έχουν επιβάλλει οι χώρες με αποτέλεσμα τα κυκλώματα διακίνησης να είναι δύσκολο να μετακινήσουν μετανάστες.
Αστυνομικοί και συνοριοφύλακες του Έβρου ομονοούν ότι η μείωση είναι παροδική και ότι οι ροές θα αρχίσουν ξανά με τη μείωση των κρουσμάτων και την άρση των μέτρων ειδικά τώρα που βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες και πέφτει η στάθμη του ποταμού Έβρου.
Το βάρος θα πέσει στους ώμους των συνοριοφυλάκων: «Ο αγώνας είναι καθημερινός και εμείς είμαστε εδώ» δηλώνει χαρακτηριστικά ένας από τους «φρουρούς του Έβρου».

Φανή Χαρίση




Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Unknown είπε…
Να κάνετε το ίδιο ρεπορτάζ του χρόνου τέτοια εποχή να δείτε σε τι υπηρεσίες θα βρίσκονται οι φρουροί του Έβρου... γελάνε και οι πέτρες