Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Λιμενικό-Κως: Πώς «ξήλωσε» κύκλωμα που έφερνε αλλοδαπούς μέσω Τουρκίας (βίντεο)


Δίκτυο παράνομης διακίνησης αλλοδαπών εξάρθρωσε το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή. Συγκεκριμένα, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Κω, με τη συνδρομή στελεχών Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών Λιμεναρχείου Κω, της Λιμενικής Αρχής Καλύμνου και της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ), έβαλαν τέλος στη δράση εγκληματικής οργάνωσης που έφερνε μέσω Τουρκίας μετανάστες στην Κω, όπου τους εξασφάλιζε διαμονή και εν συνεχεία διευκόλυνε την προώθησής τους στην ενδοχώρα με πλαστά έγγραφα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συστηματικών ερευνών και αξιοποίησης πληροφοριών, εντοπίστηκε 43χρονος αλλοδαπός πρωινές ώρες χθες να συνοδεύει 23χρονη και 27χρονη αλλοδαπή σε χώρο αναμονής ταξί εντός πόλεως. Οι αλλοδαπές συνελήφθησαν έξω από τον αερολιμένα Κω για παράβαση των ν. 3386/2005 και  ν. 4251/2014, διότι κατά τον έλεγχο επέδειξαν αμφιβόλου γνησιότητας ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν για να ταξιδέψουν.

Στη συνέχεια, λιμενικοί προχώρησαν στη σύλληψη του 43χρονου αλλοδαπού, για παράβαση του ν. 4251/2014 και των άρθρων 216 και 217 (πλαστογραφία) και 148 (κατασκοπεία) Π.Κ., καθώς βρέθηκε στην κατοχή του σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.

Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του 43χρονου εντός πόλεως Κω, με τη συνδρομή στελεχών Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών Λιμεναρχείου Κω, όπου εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές (υπολογιστής και φορητές συσκευές αποθήκευσης), οι οποίες πρόκειται να αποσταλούν στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) προς περαιτέρω διερεύνηση.Επιπλέον, απογευματινές ώρες χθες, περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Καλύμνου εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή Φωκά Κω, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, πνευστό ταχύπλοο σκάφος, με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, να κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τις ακτές. Ακολούθησε καταδίωξη με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση τουν σκάφους, επί του οποίου επέβαιναν συνολικά οκτώ αλλοδαποί, στερούμενοι νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων. Όλοι τους μετεπιβιβάστηκαν σε περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω που έσπευσε στο σημείο και μεταφέρθηκαν στον επιβατικό λιμένα Κω.

Κατόπιν αξιοποίησης μαρτυριών, ένας 23χρονος αλλοδαπός εκ των οκτώ αποβιβασθέντων, αναγνωρίστηκε από το σύνολο των υπόλοιπων επτά αλλοδαπών ως ο διακινητής-χειριστής του ταχύπλοου σκάφους που τους μετέφερε από τα τουρκικά παράλια στην Κω. Επίσης, ο ίδιος αναγνωρίστηκε από την 23χρονη και την 27χρονη αλλοδαπή που συνελήφθησαν έξω από το αεροδρόμιο ως ο διακινητής-οδηγός που τις μετέφερε επίσης στην Κω προ επτά ημερών. Ο 23χρονος συνελήφθη για παράβαση του ν. 3386/2005 όπως ισχύει (παράνομη είσοδος), του ν. 4251/2014 (παράνομη διακίνηση προσώπων) και του άρθρου 98 Π.Κ. (έγκλημα κατ’ εξακολούθηση).

Η πλειονότητα των συλληφθέντων αλλοδαπών αναγνώρισαν άτομα ως μέλη του κυκλώματος διακίνησής τους από την Τουρκία στην Κω και εν συνεχεία στην ενδοχώρα, αρκετούς από τους αλλοδαπούς σε βάρος των οποίων έχουν ήδη εκδοθεί εθνικά και διεθνή εντάλματα σύλληψης, κατόπιν επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται στην Κω από τον Νοέμβριο του 2020, με σκοπό την εξάρθρωση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Λιμενικού μελετά και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα καινούρια στοιχεία που έχουν ανακύψει και σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Κω διερευνά  την εμπλοκή και άλλων μελών του κυκλώματος τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Την ικανοποίησή του για την εξάρθρωση δικτύου παράνομης διακίνησης αλλοδαπών από το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Όπως τόνισε, «τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, για μία ακόμα φορά, λειτούργησαν με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα.

Η Ελλάδα έχει και φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορά της και καταπολεμά τα κυκλώματα διακίνησης που εκμεταλλεύονται απελπισμένους ανθρώπους, συχνά κάτω από την προστασία της τουρκικής Ακτοφυλακής.

Πολλά συγχαρητήρια στα στελέχη του Λιμενικού  για την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής τους».

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια