Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που έχει αναπτύξει από την αρχή της πανδημίας για τη στήριξη τόσο των επαγγελματιών, όσο και των εργαζομένων που έχουν υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας, η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με τη λήψη μέριμνας για την ενίσχυση σε προσωπικό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης και την πρόβλεψη της δυνατότητας μετάταξης των αστυνομικών γενικών καθηκόντων σε αστυνομικούς ειδικών καθηκόντων.
Δεδομένου ότι η πανδημία του κορωνοϊού συνιστά μία πρωτοφανή κατάσταση με αντίξοες συνθήκες, η Κυβέρνηση εργάζεται αγόγγυστα για την αντιμετώπισή της, σημειώνοντας σημαντικές επιτυχίες. Σε αυτή την προσπάθεια σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα Σώματα Ασφαλείας, τα στελέχη των οποίων εργάζονται αδιάκοπα και με αυτοθυσία.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η βουλευτής, η σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας που έπληξε σε μεγάλο βαθμό τη Θεσσαλονίκη και η συνακόλουθη παράταση του εγκλεισμού για περίπου 2,5 μήνες, δημιούργησαν επιπρόσθετες εργασιακές υποχρεώσεις για τους αστυνομικούς, όπως αυτοί βιωματικά ισχυρίζονται, με αποτέλεσμα να προβάλει αναγκαία η περαιτέρω στελέχωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.
Ταυτόχρονα, στο Κεντρικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο εξυπηρετεί όλες τις Αστυνομικές Υπηρεσίες του τομέα Βορείου Ελλάδος της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τις αιτιάσεις αστυνομικών, παρατηρείται έλλειψη υπηρεσιακών ιατρών, αξιωματικών ειδικών καθηκόντων Υγειονομικού, σε βασικές ιατρικές ειδικότητες όπως Ορθοπεδικού, Ουρολόγου και Ρευματολόγου.
Προς αυτή την κατεύθυνση, αστυνομικοί γενικών
καθηκόντων από κάθε βαθμίδα οι οποίοι κατέχουν συναφή πτυχία από Ανώτατες
Σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως αστυνομικοί ειδικών
καθηκόντων υγειονομικού, μέσω κάποιας μετάταξης, υπό την προϋπόθεση της
τροποποίησης του υφιστάμενου πλαισίου του π.δ. 373/2002 για τους Αστυνομικούς
ειδικών καθηκόντων με την αύξηση του ορίου ηλικίας στο πλαίσιο των προϋποθέσεων
(π.δ. 373/2002, Άρθρο 3).
0 Σχόλια