Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης - μεταπτυχιακός φοιτητής του προγράμματος Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Σπουδές, Δίκαιο, Οικονομία και Πολιτική της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ
Η Νίκη Κεραμέως δεν έφυγε από το Υπουργείο Παιδείας, γιατί ο πρωθυπουργός θέλησε να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που είχε βάλει ως στόχο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα υπάρχει αστυνομία Πανεπιστημίου για να μπορεί να ελέγχει τα φαινόμενα βίας, επανέρχεται ξανά το όριο φοίτησης στα έξι έτη ή στα εννέα εάν πρόκειται για την ιατρική. Και εισάγεται και η ελάχιστη βάση εισαγωγής.
Τώρα όμως όλα είναι στο ζήτημα εάν εφαρμοστούν και εάν αποδώσουν. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της Υπουργού, προτίμησε για πρώτη φορά να τα βάλει με τα συγκρουόμενα συμφέροντα των πανεπιστημίων, ήρθε να το πράξει και να έχει αποτέλεσμα και για αυτό θα κριθεί.
Δεν μπορεί να είμαστε στο 2021 και να μαλώνουν κάποιοι στα αμφιθέατρα για ιδεολογίες που έχουν ξεπεραστεί ή που δεν ενδιαφέρουν τον φοιτητή. Είναι ενδεικτικό ότι μετά την οικονομική κρίση οι φοιτητές έβαλαν ως πρώτο μέλημα να πάρουν το πτυχίο και όχι να πλουτίσουν μία καφετέρια ή ένα μπαρ.
Είναι γνωστό ότι κάθε πόλη είχε ένα ΑΕΙ ή ΤΕΙ για ικανοποίηση της τοπικής κοινωνίας και αγοράς. Είδαμε ότι κάποια είναι αχρείαστα ή δεν βοηθάνε στις δεξιότητες των σπουδαστών.
Τα ιδρύματα του 2021 θα πρέπει να προάγουν την γνώση, την ελευθερία και να είναι ένας κατεξοχήν χώρος πολιτισμού και όχι να είναι φυτώρια συνδικαλιστών ή συμμοριών.
Εάν δεν λειτουργήσει τίποτα από αυτά, θα μιλάμε πάλι για τα ίδια και τα ΑΕΙ θα έχουν χάσει ακόμη μία ευκαιρία.
Το να μαλώνουμε για αυτούς που δημιουργούν τις φασαρίες και όχι για την ουσία τότε δεν θα έχει πετύχει τον στόχο της η μεταρρύθμιση της υπουργού.
Το άλμα των ιδρυμάτων πρέπει να γίνει, η εικόνα του πρύτανη Μπουραντώνη είναι θηλιά στα ίδια τα πανεπιστήμια και στην γνώση.
0 Σχόλια