Ticker

6/recent/ticker-posts

ΕΑΚΠ: Περιοδικό - ενημερωτικό δελτίο για τη ''δράση'' του κυβερνητικού συνδικαλισμού


Διαβάστε την ανακοίνωση

                                     ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ  ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ  ΔΕΛΤΙΟ

ΓΙΑ ΤΗΝ « ΔΡΑΣΗ »  ΤΟΥ  ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ

Η Ένωση, ως πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση έχει ως σκοπό

α. Την προαγωγή, προάσπιση και εξύψωση του επαγγελματικού, κοινωνικού και πολιτιστικού επιπέδου των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετούν στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας …………. που αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.

β. Τη μελέτη, προστασία και προαγωγή των θεσμικών και οικονομικών συμφερόντων των μελών του, των συνδικαλιστικών ελευθεριών και των νόμιμων δικαιωμάτων τους και της υπηρεσιακής κατάστασης των μελών της.

γ. Την ανάπτυξη και σύσφιξη των συναδελφικών δεσμών μεταξύ τω υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος, την αλληλεγγύη με τους δημόσιους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους της χώρας και την εξυπηρέτηση των δεσμών αυτών.

Συναδέλφισσες συνάδελφοι

Οι παραπάνω διατάξεις συναντιούνται, αν όχι κατά λέξη στο ίδιο όμως πνεύμα, στα καταστατικά των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών μας οργανώσεων και περιγράφουν τους σκοπούς ιδρύσεως τους. Με τον ίδιο περίπου τρόπο ξεκινάει και το καταστατικό της ομοσπονδίας μας. Ποιες όμως είναι οι ενέργειες των προεδρείων αυτών των οργανώσεων για την επίτευξη αυτών των σκοπών; Κατά πόσο η δραστηριότητα τους προσανατολίζεται σε αυτή την κατεύθυνση;

Υπάρχει πλούσιο υλικό από ανακοινώσεις και δημοσιεύματα του τύπου, από τις τελευταίες μόνο ημέρες, ώστε να βγάλουμε αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα.

Εδώ και αρκετούς μήνες σύμφωνα με τους εκπροσώπους αρκετών πρωτοβάθμιων ενώσεων και της Ομοσπονδίας οι « κινδυνολόγοι » της Ε.Α.Κ.Π. τρομοκρατούσαν τους συναδέλφους σχετικά με την ψήφιση του νόμου 4662/2020 Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ....

             Περί  Κανονισμού Ξεσπιτώματος

Μόλις πρόσφατα λοιπόν που ξεκίνησε η εφαρμογή του και οι συνάδελφοι ήρθαν αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα, αρκετές ενώσεις οι οποίες δεν μπήκαν στον κόπο ούτε καν με μια γραπτή ανακοίνωση να αντιτεθούν στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, τώρα, για να δικαιολογήσουν και το λόγο ύπαρξης τους ξεκίνησαν δειλά - δειλά να εκφράζουν το παράπονο τους.

ΟΧΙ συνάδελφοι, μη βιαστείτε να συμπεράνετε ότι ξύπνησαν από το λήθαργο και σκοπεύουν να κάνουν κάποιες αγωνιστικές ενέργειες για να προστατέψουν τους συναδέλφους και την πυρασφάλεια των περιοχών τους. Αρκούνται να ζητήσουν ορθό επανυπολογισμό των μορίων ώστε να είναι κάπως « δικαιότερο » το ξεσπίτωμα των συναδέλφων ή ακόμα και να πραγματοποιηθούν αυτές μετά την αντιπυρική περίοδο για την πιο ομαλή ένταξη των υπαλλήλων στις νέες υπηρεσίες.

Άλλες « δυναμικές » τους ενέργειες είναι και η ενημέρωση των βουλευτών όπως διαβάσαμε σε δημοσίευμα για το νομό Τρικάλων από την νεοσύστατη Ένωση του Νομού ( Σαν μην έφθαναν τα τρία σωματεία στην Θεσσαλία ).  Να υπενθυμίσουμε ότι οι τρεις από τους τέσσερις βουλευτές που εκλέχθηκαν ανήκουν στην κυβέρνηση, υπερψήφισαν δηλαδή το νομοθέτημα που δημιούργησε αυτά τα προβλήματα και σίγουρα δεν έχουν ελλιπή ενημέρωση γιατί φρόντισαν οι γνωστοί                        « κινδυνολόγοι » της Ε.Α.Κ.Π. να ενημερώσουν όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες όταν έκαναν κινητοποίηση έξω από την βουλή και το υπουργείο με την συμμετοχή δεκάδων συναδέλφων, αλλά απόντων όλων των πρωτοβάθμιων ενώσεων και της ομοσπονδίας.

Στην ίδια ρώτα και οι Ε.Υ.Π.Σ. Μεσσηνίας και Κεντρικής Μακεδονίας , οι οποίες αφού είχαν αρκεστεί στις ανούσιες διαλογικές συζητήσεις και συνελεύσεις με « ειδικούς » για τα θέματα του νέου νόμου, τους  « διέφυγε » ότι το ίδιο διάστημα οι  « κινδυνολόγοι » της Ε.Α.Κ.Π. εξηγούσαν άρθρο προς άρθρο, διάταξη την διάταξη, για το τι θα επακολουθήσει και τους καλούσε σε κινητοποιήσεις αλλά όπως και όλες οι υπόλοιπες ενώσεις έκαναν πως δεν καταλάβαιναν το εύρος των ανατροπών.  

Αρκετά διαδεδομένη μέθοδος είναι και η ανάθεση του συνδικαλιστικού έργου σε δικηγόρους. Πολύ λογικό να μην βγάζουν άχνα όταν ψηφίζεται ένας νόμος που ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις και να προσπαθούν μετά νομικά να αποτρέψουν τι;; Την εφαρμογή του νόμου!!

Η Ε.Υ.Π.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία σε αυτό το ζήτημα από θέματα Βαθμολογίου, κανονισμού κ.λπ., η οποία κατά τις δηλώσεις της για την « δράση   » της αυτή,  χαίρει πανελλαδικής αναγνώρισης από τους συναδέλφους.  Εύγε!   

Τουλάχιστον είναι μεγάλη παρηγοριά ότι η ομοσπονδία μας δείχνει κατανόηση για τους πυροσβέστες που ξεσπιτώνονται και σίγουρα με άλλο αέρα και γεμάτοι αισιοδοξία θα ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους. Αλλά οι ξεσπιτωμένοι πυροσβέστες  έχοντας ως « εγγύηση » τα λόγια συμπάθειας της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.  θα κοιμούνται ήσυχοι ότι δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα εκεί που θα πάνε, ρωτήστε άλλωστε γι’ αυτό και τους συναδέλφους στην Σαντορίνη και την Σκιάθο κάτι ξέρουν από την στοργή την δική της και των τοπικών ενώσεων Νοτίου Αιγαίου και Μαγνησίας.       

Τελευταία « δράσης » ήταν η διαμαρτυρία της για συνάδελφο της Π.Υ. Μυκόνου που διώκεται πειθαρχικά, αφού όμως η ίδια αξιοποιώντας το γεγονός αυτό, ρίχνει λάδι στην φωτιά καταγγέλλοντας κλίκες μεταξύ των συναδέλφων κ.λ.π.  

Τι δεν έπεσε όμως στην επιλεκτική αντίληψη της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. αλλά και του δορυφόρου της, την Ένωση Νοτίου Αιγαίου;

Η πειθαρχική δίωξη της μισής υπηρεσίας του Αερολιμένα Σαντορίνης γιατί διαμαρτυρήθηκαν για τις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες που ζούσαν και εργάζονταν επί 3 χρόνια. 

             Περί προληπτικών επιφυλακών

Ποιος είδε το Θεό και δε τον φοβήθηκε όταν βγήκε διαταγή από το αρχηγείο για προληπτικές επιφυλακές. Συντεταγμένα και άμεσα η ένωση πτυχιούχων και οι ομοσπονδία  πήραν θέση. Η μεν πρώτη ξεκαθάρισε την αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση για ορθολογική διαχείριση του προσωπικού αναρτώντας και τις σχετικές ισχύουσες διαταγές περί ωραρίου και επιφυλακών.  Βέβαια ούτε αυτή η Ένωση πήρε θέση όταν ψηφίστηκε ο νόμος που θα τα ανατρέψει όλα αυτά και θα νομιμοποιούσε και τις μέχρι τώρα παράνομες επιφυλακές και τα εξαντλητικά ωράρια. Ή μήπως πήρε θέση; Αν ανατρέξει κανείς σε παλαιότερες ανακοινώσεις μάλλον θα δει ότι δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για το « μεγαλόπνοο » όπως λένε σχέδιο νόμου. Και μία μικρή λεπτομέρεια.

            Η ένωση πτυχιούχων δεν είναι αυτή που πρότεινε στην προηγούμενη κυβέρνηση να γίνονται προληπτικές επιφυλακές με τα στάδια επικινδυνότητας; ( βλ. προτάσεις της 22 – 02 -2017 ).

Στελέχη της ένωσης Πτυχιούχων δεν ήταν που συμμετείχαν στην σύνταξη των σχεδίων Π.Δ. για την υγιεινή και ασφάλεια με σχετικές τους προτάσεις πριν την ίδρυση της το 2008 και μετά την ίδρυση της το 2016 – 2017, όπου προέβλεπαν για τις αντιπυρικές περιόδους το μεν πρώτο  63 ώρες εργασίας σε επίπεδο 7 ημερών και το δε 2ο προέβλεπε 48 ώρες εργασίας σε επίπεδο 4 ημερών χωρίς σταθερό χρόνο αλλά σε οποιοδήποτε διάστημα εντός των 7 ή των 4 ημερών; 

          Η δε Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. άμεσα και « επιτακτικά » ζήτησε κατεπείγοντος συνάντηση με τον αρχηγό για τις απαραίτητες διευκρινίσεις. Οποιαδήποτε κριτική πάνω σ’ αυτό θα είναι μάλλον άδικη αφού σίγουρα μας καλύπτει και με το παραπάνω η παροχή διευκρινίσεων όταν θα επανδρώνουμε περιπολικά τις ώρες που θα έπρεπε να περνάμε με την οικογένειά μας ή να ξεκουραζόμαστε. Να μην ξεχάσει το προεδρείο της ομοσπονδίας να κοιτάει και στα μάτια τους συναδέλφους, όπως συνηθίζει, όταν θα δίνονται αυτές οι διευκρινίσεις. Πιστεύουμε ότι ακόμα καλύτερο θα ήταν να δώσει το προεδρείο της ομοσπονδίας διευκρινίσεις στους υπαλλήλους που εκπροσωπεί για τη στάση της αντί να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

             Για τους « σκληρούς » δικαστικούς αγώνες και τις σωτήριες προσφορές εκπτωτικών « προνομίων ». 

Δεν πρέπει να παραλείψουμε και τους συνδικαλιστές που με μεγάλη επιτυχία ασχολούνται με το μάρκετινγκ και την διαφήμιση. Ότι χρειάζεται ο καταναλωτής μπορεί τώρα να το αποκτήσει. Από ιδιωτική εκπαίδευση, παιδικές κατασκηνώσεις και δικηγορικά γραφεία μέχρι μεγάλες προσφορές σε σούπερ μάρκετ.

Έτσι λύνονται συνάδελφοι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον εργασιακό μας χώρο. Ποιος είπε ότι χρειάζονται κινητοποιήσεις όταν η απώλεια του εισοδήματος μας από τις συνεχόμενες περικοπές καλύπτονται από τις γενναίες εκπτώσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες από επιχειρήσεις που βρίσκουν έτοιμη πελατεία τα μέλη των Ενώσεων μας.

Γιατί να αγωνιστούμε όταν όλοι μπορούμε να έχουμε στο πλευρό μας ανά πάσα στιγμή νομική στήριξη άσχετα βέβαια αν πλέον με το γράμμα του νόμου οι εργασιακές συνθήκες έχουν γίνει εξοντωτικές.

Για να συμβάλουμε και εμείς σε αυτό θα θέλαμε να προτείνουμε στην ένωση Ηπείρου στην κάρτα προνομίων που ετοιμάζει για τα μέλη της, να συμπεριλάβει και καταστήματα που υποστηρίζουν online αγορές ώστε να εξυπηρετούνται και οι συνάδελφοι που ξεσπιτώθηκαν από την περιοχή της.

Αυτό συνάδελφοι είναι ένα μικρό και πολύ πρόσφατο δείγμα από τα έργα και ημέρες του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Σίγουρα υπάρχουν και πολλά άλλα που ίσως δεν έχουν πέσει ακόμα στην αντίληψη μας, αναμφίβολα όμως τα συναντάμε όλοι στις περιφέρειες που υπηρετούμε και αυτό έχει να κάνει όχι μόνο με το τι κάνουν οι διοικήσεις των ενώσεων μας, αλλά και με το τι σκόπιμα ΔΕΝ κάνουν.

Σας καλούμε να αξιολογήσετε όλα τα παραπάνω χωρίς όμως να ξεχνάμε ότι το δικαίωμα στο συνδικαλισμό μας δίνει δυνατότητες που αν εξαντλούνταν μόνο στις παραπάνω ενέργειες σίγουρα δεν θα χρειαζόταν τόσους πολλούς και επίπονους αγώνες και τόσες θυσίες από τους εργαζόμενους για να κατακτηθεί.

ΕΝΩΤΙΚΗ  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια