Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την προετοιμασία της χώρας για την φετινή αντιπυρική περίοδο

Παραθέτουμε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη: Παρά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και τις βαρύγδουπες δηλώσεις σας, τόσο για τον ''σωτήριο'' νόμο
της Κυβέρνησης σας, Ν. 4662/2020 (Α' 27), όσο και για την ταχύτητα με την οποία θα διεκπεραιώνατε τις εκκρεμότητες, ώστε μέχρι την αρχή της αντιπυρικής περιόδου να είναι όλα έτοιμα, το μόνο που παρατηρούμε είναι προβλήματα και ελλείψεις.
Αξίζει να επισημανθεί ότι για να επέλθει η ουσιαστική όπως θέλετε να παρουσιάζετε, αναβάθμιση των δομών και λειτουργιών της Πολιτικής Προστασίας, κατ εφαρμογή του νόμου 4662/20, απαιτείται η έκδοση δεκάδων εφαρμοστικών κανονιστικών πράξεων, κάτι το οποίο δεν φροντίσατε να ολοκληρώσετε στην ώρα του.
Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 14ης Μαρτίου 2020 «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» και συγκεκριμένα σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 4 προβλέπονται τα εξής: «Μέχρι την έκδοση των κανονιστικών πράξεων, με τις οποίες θα καθοριστούν η οργάνωση, η λειτουργία, οι αρμοδιότητες και η διάρθρωση των επιχειρησιακών και διοικητικών δομών και λειτουργιών που προβλέπονται στον ν. 4662/2020, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ορίζεται ότι εξακολουθούν να λειτουργούν ή αναβιώνουν επιχειρησιακές και διοικητικές δομές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π) σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας, όπως ίσχυε πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4662/2020».
Μάλιστα με την υπ' αριθμ. 8778/14-03-2020 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, που γνωστοποιήθηκε στους Δήμους και τις Περιφέρειες, μόλις μια εβδομάδα πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ορίζεται ότι η εφαρμογή του νόμου 4662/20 αναστέλλεται και στη θέση του θα εφαρμοστούν οι προηγούμενες διατάξεις.
Η απόφαση σας αυτή συνεπάγεται και μια σειρά δυσμενών εξελίξεων, όπως για παράδειγμα μεταθέσεις πυροσβεστών από υπηρεσίες με λίγα κενά οργανικής δύναμης σε άλλες τελείως ελλειμματικές, η επιβάρυνση κόστους με ενοικίαση περισσότερων εναερίων μέσων, πληρωμάτων και τεχνικής υποστήριξης αυτών, η  ίδρυση 84 νέων εποχικών πυροσβεστικών κλιμακίων αντί της ενδυνάμωσης και ενίσχυσης των υπαρχόντων μόνιμων κλιμακίων για τις ανάγκες αστικών και δασικών πυρκαγιών.
Επιπλέον, ανησυχία προκαλεί η διαδικασία πρόσληψης των εποχικών πυροσβεστών, καθώς παρατηρήθηκε λανθασμένος υπολογισμός μορίων των υποψηφίων, που έχουν οδηγήσει σε σωρεία ενστάσεων. Το γεγονός αυτό, είχε ως αποτέλεσμα να γίνει επαναξιολόγηση των αιτήσεων από διαφορετικές επιτροπές, όπως στην περίπτωση των υποψηφίων του Ρεθύμνου που επαναξιολογήθηκαν από άλλη επιτροπή στο Ηράκλειο, μετά τη διαπίστωση σωρείας λαθών.
Ταυτόχρονα, ενώ η χώρα διαθέτει σημαντικό στόλο εναέριων μέσων πυρόσβεσης, η συντήρησή τους έχει παγώσει προς το παρόν, αφού οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους λόγω της ακατανόητης απόφασης της Κυβέρνησης για μισθολογική συρρίκνωση (κατάργηση μη μισθολογικών παροχών, περικοπή επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας).
Επειδή η πολιτική προστασία είναι μεγάλη και σοβαρή υπόθεση.
Επειδή η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελούν αντικείμενο βαρύγδουπων δηλώσεων και επικοινωνιακών τεχνασμάτων.
Επειδή, μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι, επιδιώξατε να αντικαταστήσετε το νόμο 3013/2002, καθώς όπως ισχυριζόσασταν ήταν αυτός που οδήγησε στην τραγωδία, εν τούτοις δεν έχει καμία πρόοδος, με αποτέλεσμα να μας ξαναγυρίζετε στον ίδιο παρονομαστή.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιες είναι οι ενέργειες σας, για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου;
2. Ποιος είναι ο βαθμός ετοιμότητας των πεζοπόρων τμημάτων και ποια η ενίσχυσή τους σε υλικοτεχνική υποδομή;

3. Ποιος είναι ο βαθμός ετοιμότητας των αεροπορικών μέσων πυροπροστασίας που ανήκουν στη χώρα μας;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Βαρδάκης Σωκράτης
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζάκρη Θεοδώρα
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδη
Ψυχογιός Γεώργιος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια