Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σταύρος Μπαλάσκας: “Ένα χτύπημα στην πλάτη δεν φτάνει- Αναγνώριση του επαγγέλματος στα βαρέα και ανθυγιεινά”

Τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αποδείξει ότι βρίσκονται καθημερινά στο πλευρό των πολιτών, όπου και όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο, πολλές φορές μάλιστα “βάζοντας πλάτη” και
υπομένοντας αδικίες και παραλείψεις που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχαν προκαλέσει μόνο στο άκουσμα τους παραιτήσεις και πραγματική ανάληψη ευθυνών.
Το Securitynews.gr συνομίλησε με τον κ.Σταύρο Μπαλάσκα, αστυνομικό της ΕΛ.ΑΣ που υπηρετεί στην Άμεση Δράση και τα τελευταία έτη μέσω της συνδικαλιστικής του ιδιότητας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της “μάχης” για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων αλλά και των υποχρεώσεων των συναδέλφων του αστυνομικών.
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στον απόηχο τόσο της θετικής αντιμετώπισης της πανδημίας από την Ελληνική Αστυνομία, όσο και της ορθής και αποτελεσματικής απώθησης χιλιάδων παράνομων μεταναστών από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Παράλληλα όμως, είχαμε την ευκαρία να “ανακρίνουμε” τον κ.Μπαλάσκα σχετικά με τα μελλοντικά του σχέδια στο επικείμενο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ, αλλά και να θέσουμε επί τάπητος για ακόμη μια φορά το ζήτημα της χορήγησης καμερών στις στολές των αστυνομικών.
Συνέντευξη: Γιάννης Νάκος
Ερώτηση: Πολλοί πιστεύουν ότι εξαιτίας του κορονοϊού η ελληνική οικονομία αναμένεται να δεχθεί ισχυρό πλήγμα, οι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για αύξηση της ανεργίας, μείωση του ΑΕΠ και όπως πρόσφατα προέβλεψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 9,7% ύφεση. Θεωρείτε ότι τα προαναφερόμενα θα εχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία, και εάν ναι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για σφοδρές κοινωνικές ταραχές που θα συνηγορούν σε άμεση επέμβαση της αστυνομίας;
Απάντηση: Σε κάθε κοινωνική αναταραχή που θα προκύψει από οποιοδήποτε πρόβλημα οικονομικής ή άλλης φύσεως στην πατρίδα μας, αυτός που θα μπει πάλι προμετωπίδα για να εξισσοροπήσει τα πράγματα θα είναι ο αστυνομικός κόσμος, ο απλός αστυφύλακας, η απλή αστυνόμευση. Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι όπου υπάχει οικονομική δυσπραξία, ανέχεια, εκεί υπάρχει η μικροεγκληματικότητα, ενδεχομένως και πολλές φορές μεγάλη εγκληματικότητα. Εκεί λοιπόν είναι ο δικός μας τομέας, εκεί θα πρέπει πάλι να βγούμε μπροστά και αυτή την αύξηση να την διαχειριστούμε μέσω ειδικών σχεδίων. Με λίγα λόγια να αρχίσουμε να “στελνουμε κόσμο στη φυλακή”. Αυτό εάν και όποτε γίνει θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε εκείνη τη στιγμή με τον κατάλληλο στρατηγικό σχεδιασμό.
Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι αρκετοί απο τους συναδέλφους σας πιστεύουν, ότι παρ’όλο που η ΕΛ.ΑΣ έχει επιδείξει τρομακτική προσήλωση στις επιταγές της ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού αλλά και τις παράνομες απόπειρες χιλιάδων παράνομων μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα, εντούτοις δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια επιβράβευση στο επάγγελμα του αστυνομικού;
Απάντηση: Δεν θα συμφωνούσα μαζί σας στο μερικοί! Καλυτερα θα με εξέφραζε το ΟΛΟΙ οι αστυνομικοί δεν συμφωνούν με μια αντιμετώπιση, η οποία απορρέει από υποσχέσεις, με την βασικότερη υπόσχεση να έχει ερθει από τα χείλη του Πρωθυπουργού. Ένα χτύπημα στην πλάτη για εναν ολόκληρο κλάδο δεν φτάνει. Θα πρέπει η παρούσα Κυβέρνηση να αποδείξει ότι αυτά που έλεγε τα εννούσε και εντός εισαγωγικών “να αμείψει τους αστυνομικούς” τουλάχιστον με την αναγνώριση του επικίνδυνου και ανθυγιεινού του επαγγέλματος.
Από εκεί και πέρα ενδεχομένως είχαν υποσχεθεί και κάποιο μπόνους, το οποίο καθόλου άσχημο δεν θα ήταν να δοθεί στους αστυνομικούς για την πολύ καλή δουλειά που εχουν κάνει την περίοδο του κορονοϊου.
Ερώτηση: Με αφορμή την προαναφερόμενη απάντηση σας, τί απαντάτε σε εκείνους που θεωρούν ότι με την αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος των αστυνομικών ουσιαστικά θα ανοίξει η “κερκόπορτα” για την αφαίρεση του επαγγέλματος του αστυνομικού από τα ειδικά μισθολόγια που υπάρχει αυτή τη στιμή;
Απάντηση: Νομίζω ότι όποιος είναι στην Ελληνική Αστυνομία, σε οποιοδήποτε μετερίζι και σε οποιοδήποτε πόστο και δεν συμφωνεί με την αναγώριση του επικίνδυνου και ανθυγιεινού του επαγγέλματος, αν μη τι άλλο το λιγότερο που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, όταν δουλεύουμε βράδυ, όταν κάνουμε εργασία ιδιαιτέρως δύσκολη, επικίνδυνη κα ανθυγιεινή και αυτο δεν αναγνωρίζεται, τότε ποιός είναι αυτός, ιδιαίτερα από τους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας, που θα διαφωνήσει και θα μιλήσει είτε για κερκόπορτες ή αλλες ανοήσιες; Ανοησίες δεν χρειάζονται τώρα. Αυτό που χρειάζεται είναι να αναγνωριστεί το επάγγγελμα του αστυνομικού ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό, όχι ως χατήρι, αλλά μόνο και μόνο επειδή είναι και επικίνδυνο και ανθυγιεινό!
Ερώτηση: Γνωρίζουμε πότε και αν τελικά θα εφαρμοσθεί η πρόταση για παροχή οπτικοακουστικού υλικού (κάμερες) στις στολές των αστυνομικών; Πρόκειται για μια επιχειρησιακή ενέργεια που θα βοηθήσει στην επιβράβευση του καλού αστυνομικού και θα αναδείξει τις παθογένειες λανθασμένων τακτικών κατά τα προηγούμενα έτη;
Απάντηση: Eμείς δεν ζητούμε κάμερες, απαιτούμε κάμερες! Και δεν απαιτούμε κάμερες μόνο στις στολές, τις λεγόμενες bodycam, απαιτούμε κάμερες και στα περιπολικά για τις καταδιώξεις μας. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει πολυπρισματική διαφάνεια, θα φαίνονται όλες οι ενέργειες των αστυνομικών, και θα φαίνεται και η κακόβουλη πραξη του καθε κακοποιού και του κάθε πολίτη, που με με πλάγιο τρόπο στέλνει τους αστυνομικούς χωρίς λόγο στα δικαστήρια. Τέλος από την αλλη πλευρά, θα υπαρχει και ενα “Ματι του Νομου”, έτσι ώστε να υπάρχουν επιπτώσεις και σε αστυνομικούς που υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες τους.
Ερώτηση: Πείτε μας λίγα λόγια για την συνδικαλιστική παράταξη που ανήκετε αυτή τη στιγμή, ποια ειναι η φιλοσοφία της και τί είναι αυτό που σας έκανε να αποχωρήσετε από την προηγούμενη παράταξη που συμμετείχατε;
Απάντηση: Η παράταξη Συμμαχία Μαχίμων Αστυνομικών, υπάρχει απο το 2009 και σε συνεργασιακό πλαίσιο με αλλες παρατάξεις, όπως για παράδειγμα το ΕΚΑ συμμετείχαν διαχρονικά στις εκλογές, ενώ στα site της παρατάξεως “Μαχίμων Αστυνομικών”, υπήρχαν φωτογραφίες με πρωτεργάτες του συνδικαλισμού από άλλες παρατάξεις, όπως τον κ.Μαυραγάνη και τον κύριο Γερακαράκο. Με αυτούς σφίγγαμε τα χέρια και κάναμε συμφωνίες, τις οποίες και ανακοινώναμε όλα αυτά τα χρόνια στον ηλεκτρονικό και περιοδικό Τύπο.
Έτσι λοιπόν αυτό το συνεργασιακό πλαίσιο κράτησε πολλά χρόνια, όμως τώρα υπήρξαν κάποιες ουσιώδεις διαφορες όσον αφορά τον τρόπο σκέψης στα συνδικαλιστικά πράγματα και κάποιοι άλλοι άνθρωποι στην παράταξη “Συμμαχία Μαχίμων Αστυνομικών”, αποφάσισαν να κατέβουν χωρίς συμμαχιακό πλαίσιο.
Ακριβώς για αυτόν τον λόγο η ¨Συμμαχία Μαχίμων Αστυνομικών” δεν θα συμμαχήσει με άλλες παρατάξεις στο επικείμενο συνέδριο της Ομοσπονδίας, το οποίο θα είναι και εκλογικό.
Αντιθέτως, θα κατέβει μόνη της με φρέσκους ανθρώπους, με νέες ιδεές αλλά και με νέους προέδρους, που θα είναι απο τον βαθμό του Αστυνόμου μέχρι και τον βαθμό του Αστυφύλακα. Με αυτόν τον τρόπο θα διεκδικήσει μια θέση στα συνδικαλιστικά πράγματα, την οποία και θεωρω σίγουρο ότι θα έχει, καθώς πιστεύω οτι οι συνάδελφοι θα μας τιμήσουν για ακόμη μια φορά όπως μας τιμούν τα τελευταία 20 χρόνια.
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια