Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Επιστολή αρχιπυροσβέστη για τον Κανονισμό Μεταθέσεων των πυροσβεστών

Παραθέτουμε κείμενο τού Δημήτρη Βλάχου: Τούτες τις μέρες όπως άλλωστε το έχουμε διαπιστώσει πολλοί από εμάς, ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων βρίσκεται αντιμέτωπος με τον
πραγματικό αντίκτυπο που έχει στα ιδιαίτερα προσωπικά συμφέροντα του καθενός ξεχωριστά,  το αλαλούμ που έχει δημιουργήσει ο υπολογισμός των μορίων τους με την πρώτη εφαρμογή του νέου κανονισμού μεταθέσεων.
Ακόμη και αυτές οι ίδιες οι διατάξεις του νόμου δεν εφαρμόζονται και ερμηνεύονται κατά το δοκούν.  Φυσικά η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το ζήτημα του υπολογισμού των μορίων δεν είναι τυχαίο γεγονός. Ο υπολογισμός των μορίων δεν είναι μία απλή υπόθεση που ανατίθεται στις γραμματείες των υπηρεσιών. Με την μηχανοργάνωση που υπάρχει εδώ και κάποια χρόνια μόνο η αρμόδια διεύθυνση ανθρωπίνων πόρων θα έπρεπε να έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου τον υπολογισμό τους, αμέσως μετά την ψήφιση του Νόμου, σε συνεργασία πάντα με τις υπηρεσίες για την αποστολή προς αυτή των στοιχείων που αφορούν τον υπολογισμό των μορίων.
Ούτως ή άλλως από την στιγμή που καταργήθηκε το αμετάθετο η μεγαλύτερη δηλαδή κατάκτηση των εργαζομένων στο Π.Σ. , άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως για τον υπόλοιπο εργασιακό βίο χιλιάδων πυροσβεστών και κατ επέκταση και των οικογενειών τους.      
Δυστυχώς όμως για άλλη μια φορά επαληθεύονται οι προειδοποιήσεις που διατύπωσε η Ε.Α.Κ.Π. για το μαζικό και διαρκές ξεσπίτωμα συναδέλφων από την εφαρμογή του νέου κανονισμού μεταθέσεων.
  Όλο το προηγούμενο διάστημα έφερε τα πάνω κάτω και υποχρεώθηκε να σηκώσει μόνη της την σημαία του αγώνα και της αντίστασης απέναντι σε έναν νόμο που ανατρέπει δραματικά όλο το εργασιακό περιβάλλον στον χώρο μας και κατ’ επέκταση την ζωή μας, παλεύοντας μόνη της με την οργάνωση ενημερωτικών συσκέψεων, την έκδοση ψηφισμάτων και  ενημερωτικών ανακοινώσεων, διοργανώνοντας ένστολες παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. 
Αυτές τις μέρες όμως, διαπιστώνουμε όλοι μας ότι ακόμη και τώρα, εν μέσω της πανδημίας τίποτα δεν φαίνεται να σταματά τις διαδικασίες για την υλοποίηση των διατάξεων του νόμου της ψευτοαναδιοργάνωσης του Π.Σ. και της Πολιτικής Προστασίας    ( νόμος 4662/2020 ).
Την 1η Απριλίου κοινοποιήθηκαν οι κενές θέσεις καθώς και ο αριθμός των υπεράριθμων πυρονόμων, αρχιπυροσβεστών, πυροσβεστών, που σύμφωνα με τα άρθρα 152, 159 και 162 του παραπάνω νόμου, θα επέλθουν δραστικές επιπτώσεις της οικογενειακής και οικονομικής κατάσταση αρκετών συναδέλφων εξ αιτίας των μεταθέσεων που θα προκύψουν από:
Το μεγάλο αριθμό συναδέλφων από την κατηγορία των υπεράριθμων, προκειμένου από το ήδη ελλειμματικό κενό σε προσωπικό, να μπαλωθούν κενά υπηρεσιών σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Όσους έχουν συμπληρώσει 6 συνεχή έτη παραμονής στον νομό συμφερόντων τους ή 2 συνεχή έτη σε διαφορετικό νομό, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2019, όταν υπάρχουν αιτήσεις άλλων ομοιόβαθμων συναδέλφων που έχουν δηλώσει τον συγκεκριμένο νομό ως νομό συμφερόντων τους και  υπηρετούν εκτός αυτού για 1 έτος σε υπηρεσίες νησιών ή για 2 έτη σε υπηρεσίες της ηπειρωτικής χώρας.
Όσους θα κληθούν να αντικαταστήσουν τους συναδέλφους που υπηρετούν για 2 έτη σε Π.Υ. Αεροδρομίων της Fraport, σε περίπτωση που γίνουν δεκτές οι αιτήσεις μεταθέσεων που θα υποβάλλουν οι υπηρετούντες στις συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Στις αδικίες που υπάρχουν ήδη στις διατάξεις του νόμου 4662/2020, έρχεται να προστεθεί και η αγανάκτηση των συναδέλφων γι’ αυτές που έχουν δημιουργηθεί, είτε από τον λάθος υπολογισμό των μορίων ( αφού αυτός έγινε από τις κατά τόπους υπηρεσίες με διαφορετικά κριτήρια στα σημεία που δεν διευκρινίζονται από το νόμο ή τις αντίστοιχες διαταγές ), είτε από την αυθαίρετη και μη ορθή εφαρμογή του νόμου από τη διαταγή του Α.Π.Σ.   Έτσι παρατηρήθηκε το φαινόμενο:
Να μην έχουν προσμετρηθεί σε αρκετούς συναδέλφους τα μόρια των χιλιομετρικών αποστάσεων της περίπτωσης 2γ του άρθρου 158  και του αριθμού μεταθέσεων της περίπτωσης 2δ του ιδίου άρθρου, όπως για παράδειγμα οι πυροσβέστες που μετατέθηκαν για τη στελέχωση των αεροδρομίων της Fraport, καθώς και οι εξερχόμενοι από τα τμήματα της πυροσβεστικής ακαδημίας, κατά παράβαση της παρ. 4β του άρθρου 158.
Να έχουν αφαιρεθεί από τον εργασιακό βίο των συναδέλφων οι αποσπάσεις, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα έγιναν για την κάλυψη κενών οργανικών με πρωτοβουλία της υπηρεσίας.
Ο υπολογισμός των μορίων να ξεκινά από την 1-1ου του επόμενου έτους και όχι από το μήνα που ο υπάλληλος έχει αλλάξει τον τόπο συμφερόντων του ή έχει εξέλθει από τη σχολή πυροσβεστών.
Οι συνάδελφοι προερχόμενοι από τους πενταετείς, ενώ λαμβάνεται υπόψη η περίπτωση 2ε του άρθρου 158  για την καταμέτρηση των μορίων για κάθε έτος από το 2012, δεν υπολογίζονται αυτά της περίπτωσης 2α του άρθρου 158 για τον αντίστοιχο χρόνο.
Της απαγόρευσης υποβολής ένστασης για λανθασμένο αριθμό μορίων άλλων συναδέλφων, ακόμη και αν κάποιος θίγεται όσο αφορά την σειρά προτεραιότητας. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα έλλειψης δικαίου από συναδέλφους που ενώ έχουν τον ίδιο εργασιακό βίο με άλλους, από τον υπολογισμό λαμβάνουν διαφορετικό αριθμό μορίων και άρα διαφορετική σειρά για την μετάθεσή τους στον τόπο συμφερόντων τους.
Συνέπεια όλων αυτών των προβλημάτων που δημιούργησε από την πρώτη του εφαρμογή ο νέος κανονισμός μεταθέσεων και που αποκαλύπτεται πλέον ακόμη και στον πιο δύσπιστο ποιες είναι οι πραγματικές τους παρενέργειες σε βάρος της αξιοκρατίας, οδήγησαν στην κατάθεση εκατοντάδων ενστάσεων από συναδέλφους που θίγονται.
Είναι γεγονός επίσης ότι με τον νέο κανονισμό δημιουργείται ένα διαρκές άγχος στους υπαλλήλους για την συλλογή μορίων, προκειμένου να πάνε στον τόπο συμφερόντων τους ή να αποφύγουν μετάθεση παρά την θέληση τους και το γεγονός αυτό θα αξιοποιηθεί, για να είναι πλέον οι αποσπάσεις για υπηρεσιακούς λόγους ανέξοδες για το κράτος.
    Για τον λόγο αυτό:
Μοριοδοτεί με τα διπλά μόρια ανά μήνα τον υπάλληλο που θα κάνει αίτηση για να μετακινηθεί με απόσπαση για υπηρεσιακούς λόγους, σε σχέση με τον υπάλληλο που δεν θα κάνει αίτηση αλλά θα πάει παρά την θέληση του. ( Παρ. 1α & 1β του άρθρου 160 ) . 
Αποζημιώνει με έξοδα μετακίνησης μόνο τον υπάλληλο που δεν κάνει αίτηση απόσπασης για υπηρεσιακούς λόγους και αποσπάτε με πρωτοβουλία της υπηρεσίας.  (  παρ. 4β του άρθρου 160 ).
Στην βάση αυτή λοιπόν ο υπάλληλος θα είναι διαρκώς αντιμέτωπος με το δίλημμα: 
Να προτιμήσει απόσπαση με χρήματα για να ζήσει λίγο πιο αξιοπρεπώς κατά την διάρκεια αυτής μακριά από το σπίτι του ή χωρίς χρήματα λαμβάνοντας μόνο τα προσαυξημένα μόρια για να ελπίζει σε μία μετάθεση, αλλά πάντα όμως με εύρος 6ετιας;
Ή να  καταφεύγει συνεχώς σε αποσπάσεις με αίτηση του για να συγκεντρώνει μόρια και να έχει την ψευδαίσθηση ότι με την λήξη της επιστρέφει σπίτι του έστω και για λίγο μέχρι την επόμενη, προκειμένου να αποφύγει το οριστικό ξεσπίτωμα;

    Όλα αυτά δείχνουν ότι  ο  κανονισμός  μεταθέσεων δεν άλλαξε  έτσι απλά αλλά μετατράπηκε σε κανονισμό  ξεσπιτώματος.

Την θέση του παλιού κανονισμού μεταθέσεων πήρε ένα νομοθετικό εργαλείο για να διευκολύνει μέσα από ένα αλληλοσυγκρουόμενο, με πολλές ερμηνείες κατά την εφαρμογή του, πλαίσιο διατάξεων, το οποίο θα ερμηνεύεται κατά το δοκούν με την έκδοση διαταγών, με σκοπό:
Να καλυφθούν οι διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες του Π.Σ. που θα προέρχονται μέσα από το νέο σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας, χωρίς τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Π.Χ.  η στελέχωση με μετακινήσεις και αποσπάσεις των νεοϊδρυθέντων εποχικών κλιμακίων που ξεφυτρώνουν συνεχώς σαν τα μανιτάρια ( 27 έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής με τα 15 από αυτά σε νησιωτικές περιοχές ) και θα δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα έλλειψης δύναμης στις υπηρεσίες που θα κληθούν να τα επανδρώσουν, με ότι σημαίνει αυτό όχι μόνο στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών αλλά και των εποχικών κλιμακίων αφού θα λειτουργούν με στοιχειώδη δύναμη από εποχικούς, πενταετής και μόνιμους, αλλά και στο ωράριο αφού για να καλυφθούν οι ανάγκες τους στο επιχειρησιακό σκέλος οι υπάλληλοι θα είναι σε μία διαρκή επιφυλακή.  Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι η Fraport διαπραγματεύεται και άλλα περιφερειακά αεροδρόμια , καθώς επίσης και ότι μία σειρά λιμάνια της χώρας είναι σε πορεία ιδιωτικοποίησης. Γεγονός που σημαίνει ότι πιθανότατα να κληθούμε για επάνδρωση και αυτών των νέων υπηρεσιών που θα δημιουργηθούν ανά την επικράτεια, έχοντας πλέον την εμπειρία κυρίως από τα κοσμοπολίτικα νησιά τι σημαίνει να υπηρετείς για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων ως ενοικιασμένος υπάλληλος. 
Να δημιουργήσει ένα πλέγμα ευνοιοκρατίας για τους λίγους, εκλεκτούς ημέτερους αλλά και ένα κλίμα διαρκούς φόβου για τους περισσότερους με σκοπό την χειραγώγηση τους προκειμένου να μένουν άβουλοι και υποταγμένοι.
 Από όλες αυτές τις κοσμογονικές ανατροπές όμως οι πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών μας οργάνων, έλαμψαν δια της απουσίας τους από κάθε μορφή διεκδίκησης για να μην περάσει το νομοθετικό μόρφωμα  που επέβαλε αυτές τις ολέθριες αλλαγές για την υπηρεσιακή και οικογενειακή ζωή μας.
Αντιθέτως μάλιστα διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους πως τάχα ο νέος κανονισμός μεταθέσεων δεν θα μας επηρέαζε ιδιαίτερα .
Πρωτοστάτησαν στον εφησυχασμό των συναδέλφων προκειμένου να ψηφιστεί          « αναίμακτα » ο νόμος 4662/2020 και τώρα που έγινε η ζημία τους προτρέπουν να κάνουν ενστάσεις!
Άλλοι πάλι διοργάνωναν και ανοιχτές ενημερωτικές συζητήσεις σε ακριβά ξενοδοχεία για το ξεκάρφωμα, ότι τουλάχιστον αυτοί το συζήτησαν πριν σκύψουν το κεφάλι και το χειροκροτήσουν και με τα τέσσερα, κάνοντας στην συνέχεια μετά την ψήφιση του Νόμου και περιοδείες στις υπηρεσίες για να μην υπάρξει καμία αμφιβολία ότι ο νέος κανονισμός μετά από τις ΅ πιέσεις ΅ που άσκησαν διασφαλίζει τα συμφέροντα τους .  
Καλούσαν τους συναδέλφους να μην δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις προειδοποιήσεις της Ε.Α.Κ.Π. Τώρα όμως που κοινοποιήθηκαν οι υπεράριθμοι και πλησιάζει η ώρα των μεταθέσεων, και αποκαλύπτεται το αλαλούμ του νέου κανονισμού, έχουν επιδοθεί στην διακίνηση διάφορων ενστάσεων και αιτήσεων που καλούν τους συνάδελφους να τις συμπληρώσουν. Εδώ ταιριάζει το λαϊκό γνωμικό « Να σε κάψω Γιάννη μ’ να σ’ αλείψω λάδι ».
     Για ποιο λόγο άραγε μοιράζουν τις ενστάσεις και τις αιτήσεις αυτοί που παραπλάνησαν τους συναδέλφους και προσπαθούσαν να τους καθησυχάσουν ότι όλα θα πάνε καλά με τον νέο κανονισμό μεταθέσεων;
     Μήπως τις χρησιμοποιούν ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ για να ξεπλύνουν τις αμαρτίες τους από την συνειδητή τους επιλογή, να διαπραγματευτούν τις διατάξεις του νόμου μακριά από τα ουσιαστικά συμφέροντα του πυροσβέστη, αντί να απαιτήσουν όπως  η Ε.Α.Κ.Π. την πλήρη απόσυρσή του;
Είναι ξεκάθαρο πλέον συνάδελφοι στον καθένα μας πως η νέα διαδικασία των μεταθέσεων δημιουργεί ένα καινούργιο πεδίο για την ανάπτυξη ψηφοθηρίας, μέσα από τη γνωστή διαδρομή που ακολουθούν χρόνια τώρα οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές για να κρατηθούν γερά στις πολυπόθητες γι’ αυτούς καρέκλες τους.
 Είναι γεγονός ότι όσο ίσχυε το Π.Δ. 170/96 τους δίνονταν η δυνατότητα να  παίξουν ρουσφετολογικά παιγνίδια κυρίως με αποσπάσεις, για τις οποίες δυστυχώς αρκετοί συνάδελφοι υποθήκευαν το εργασιακό τους μέλλον γενικότερα.
Τώρα με τον νέο κανονισμό τους ανοίγεται πλέον πεδίο δόξης λαμπρό και με τις μεταθέσεις! 
Το  « προνόμιο » όμως όσων θα ευνοηθούν με αναξιοκρατικό τρόπο σε βάρος όλων των υπολοίπων συναδέλφων τους, θα είναι για πολύ λίγους, αλλά και για πολύ λίγο. Μέχρι δηλαδή να αλλάξουν οι καρέκλες της εξουσίας!  Οι πολλοί ως είθισται  θα είναι οι αδικημένοι!
Έτσι εξηγείται και η ολιγωρία των εκπροσώπων του κυβερνητικού συνδικαλισμού όλο το προηγούμενο διάστημα.  Αυτό το αλισβερίσι γίνονταν και πριν την θέσπιση με το Π.Δ. 170 το 1996 του κανονισμού μεταθέσεων, όπου δεν υπήρχε κανένα κριτήριο αξιοκρατίας. Αυτή η αδικία και το διαρκές ξεσπίτωμα, ώθησαν τους αγωνιστές συναδέλφους μας εκείνης της εποχής που πάλευαν μέσα από τις γραμμές της Κίνησης Ενότητας Πυροσβεστών που στην συνέχεια μετεξελίχτηκε στην Ε.Α.Κ.Π., να διεκδικήσουν και να κατακτήσουν για πρώτη φορά στο Π.Σ. κανονισμό μεταθέσεων ( Π.Δ. 170/1996 ).
Αγαπητοί συνάδελφοι μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε να μένουμε άλλο σιωπηλοί αλλά σε αυτή την φάση είναι απαραίτητη και στοιχειώδη προϋπόθεση αξιοκρατίας να απαιτήσουμε να εξεταστούν με πλήρη αντικειμενικότητα από τα Συμβούλια Μεταθέσεων οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί από τους συναδέλφους και ο υπολογισμός των μορίων να γίνει με ενιαία αντιμετώπιση και σύμφωνα με τα νόμιμα κριτήρια.
Να οργανωθούμε ως εργαζόμενοι καλύτερα και αφού ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας μέσα από τα σωματεία μας, να αγωνιστούμε  για να μην εφαρμοστούν τα μέτρα του νόμου της ψευτοαναδιοργάνωσης που καταργούν τα δικαιώματά μας, με στόχο να παλέψουμε για την πλήρη κατάργησή του.
Να διεκδικήσουμε την αναβάθμιση της υπηρεσίας μας και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας.
Να συσπειρωθούμε στα σωματεία μας, να παίρνουμε μέρος στις διαδικασίες, και να εκλέξουμε στα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων μας, συναδέλφους που αποδειγμένα έχουν δείξει την αγωνιστικότητα τους και στην βάση των αρχών και του διεκδικητικού   πλαισίου του αγωνιστικού συνδικαλισμού, να οργανώσουμε τον αγώνα μας για να διεκδικήσουμε λύσεις για ένα καλύτερο και ανθρώπινο εργασιακό περιβάλλον. 

Βλάχος Δημήτρης
Αρχιπυροσβέστης 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια